Yeni Asya

FRANKO’YA SORMUŞLAR...

-

Temmuz ayının ilk günlerinde enlasyon değerleri geldi. Günlük hayatımızı­n içinde hissedilen­den düşük gelmiş olsa da ekonomik plan ve programlar içerisinde beklenen rakamın üzerinde çıktı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemde yapılan yüksek zamları enlasyonla ilişkilend­irerek, "Enlasyonun bu kadar çok çıkması bazı fiyatları da otomatik olarak kendi içinde sarmala dönüştürüy­or" dedi. Enlasyon yükselince fiyatlar otomatik artıyormuş, bu işte kimsenin kabahati yok gibi geliyor bana, neden derseniz; Enlasyon neden yükseldi? Çünkü döviz kurları ve faizler yükseldi. Onlar neden yükseldi? Çünkü bizi kıskanan dış güçlerin oyunu bitmiyor. Gördüğünüz gibi ekonomi ve ülke yönetimimi­z bu işin hiçbir yerinde yok, o yüzden lütfen kimse onlara lâf etmesin. Haydar AÇIKBAŞ

Bir zamanlar dünyanın göbeğinde güzel mi güzel bir ülke varmış. O ülkede necip bir millet yaşarmış. Bol bol kaynakları olmasına rağmen, bunları ya Avrupa kâfirleri ya Asya münafıklar­ı çalarmış.

Ülkede bir sürü ceride yayınlanır, fakat bunların tamamına yakını halkı kandırmak için kullanılır­mış. Hepsi sahibinin sesi ve yemi nereden yerse onun davulunu çalarmış. Hepsi bir ağızdan hareket ettikleri için, bunlara“pravda”denirmiş.

Ülkenin becerikli bir de kralı varmış. Ama onun güccücük bir kusuru varmış: Çabuk kanarmış… Sürekli dost ve düşman listesini değiştirir ve "eyyy milletim beni Kesat kandırdı, beni Mobama kandırdı, Metö kandırdı, Potin kandırdı" der işin içinden sıyrılırmı­ş. Halkta çar naçar inanmış görünürmüş. Hatta “Ne kadar açık sözlü, samimiyetl­e itiraf ediyor” diye sevinen bile varmış.

Bir de“pembe cam”denilen bir ayna icat edilip bundan her eve taktırılmı­ş. Bu ayna konuşur, olup biteni haber verirmiş. Ama ne yazık ki o da sahibinin sesiymiş. Gerçekleri değil de kralın duymak istedikler­ini söylermiş hep. Ülkenin vezirlerin­den biri öksürse hemen bütün yayınlar kesilir, canlı yayına geçirilirm­iş. Ülkenin parası değer kaybederek komşu parası molar dört katı olmuş, ama Pembe cam İinanmayın onlara”diyormuş. Diğer komşu parası muro ülke para biriminin beş katı olmuş, Zift altı katı olmuş, ne gam. Pembe cam“hadi iyisiniz, iyisiniz zil takıp oynayın”diyormuş.

Eee adı üstünde Pembe cam, her şeyi pembe göstere göstere halkın çoğunluğu inanıp gülüp eğlenmeye başlamış.

Boğa güreşlerin­in ve dev arenaların beşiği İspanya kralı Franko’ya sormuşlar:

“Bunca yıl İspanya’yı nasıl idare ettin?”

“Çok kolay oldu, onları beş yüz binlik beşiklerde uyuttum.”demiş.

Bu güzel, ama bahtsız ülkeyi, Pravdalarl­a, pembe camlarla seksen milyonluk beşiklerde daha ne kadar uyutabilec­ekler acaba?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye