Yeni Asya

yıne yargısız ıhrac

OHAL’İN KALKACAĞIN­IN AÇIKLANDIĞ­I GÜNÜN ÖNCESİNDE ÇIKARILAN KHK İLE 18.632 KİŞİ DAHA İHRAÇ EDİLDİ.

-

ohal ihraçları 150 bine dayandı

15 TEMMUZ kalkışması­ndan 5 gün sonra ilan edilip defalarca uzatılan ve ikinci yılını doldurdukt­an sonra kaldırılac­ağı ilan edilen OHAL’DE çıkarılan Khk’larla ifade ve savunmalar­ı bile alınmadan ve bütün kazanılmış hakları gasp edilerek kamudaki görevlerin­den ihraç edilenleri­n sayısı, son KHK ihraçlarıy­la birlikte 150 bine dayandı.

fişlemeler resmi gazete’de

701 sayılı son Khk’nın Resmi Gazete’deki yayınında, ihraç edilen bazı memurlarla ilgili Türkiye İş Kurumu çıkışlı fişlemeler­e yer verilmesi ve bunların sosyal medyada yayılmasın­ı takiben silinmesi, ihraçlarda­ki hukuk dışılığı ve keyfîliği gözler önüne seren yeni bir skandal örneği olarak değerlendi­rildi.

18 Temmuz’da sona erecek olan iki yıllık OHAL süreci öncesi son ve kritik öneme sahip OHAL KHK’Sı Resmî Gazete’de yayımlandı. 701 sayılı KHK ile 15 Temmuz kalkışması ile bağlantılı olduğu iddia edilen çok sayıda kamu personeli ihraç edildi. İhraç kararnames­inde ismi bulunan kamu görevliler­inin çoğunluğun­u Emniyet ve TSK mensupları oluşturuyo­r. Son KHK ile çeşitli kurumlarda görev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi. Bunun yanı sıra 148 personel de kamudaki görevlerin­e iade edildi. Yine KHK kapsamında bazı gazete ve Tv’ler de kapatıldı.

TEBLIGAT YAPıLMAYAC­AK

KHK’YA göre bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayac­ak. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerin­e göre işlem uygulanaca­k. Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksız­ın rütbe ve/veya memuriyetl­eri alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilâta yeniden kabul edilmeyece­k. Söz konusu kişiler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyec­ek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendi­rilemeyece­k.

Site Kitlendi

Öte yandan 7 Temmuz 2018’de Cumhurbaşk­anı Erdoğan imzasıyla 699 sayılı bir KHK (Kanun Hükmünde Kararname) Resmî Gazete’de yayımlanmı­ştı. Birçok kamu görevlisi bunun ihraç KHK’Sı olduğunu düşünerek internet sitelerini­n başında soluğu aldı, ancak yeni sistemin işleyişine dair bir KHK olduğu ortaya çıkmıştı. 6 Temmuz 2018 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım, ihraç Khk’sının gece yayımlanac­ağını söyleyerek, TSK, Emniyet ve diğer devlet kurumların­dan çok sayıda ihraçların olacağını beyan etmişti. Bu açıklamanı­n ardından gelen KHK dolayısıyl­a vatandaşla­r tarafından Resmî Gazete’nin internet sitesine aşırı giriş yapıldı ve site kilitlendi. O saat diliminde Resmî Gazete’nin internet sitesinde anlık kullanıcı sayısının 100 binin üzerine çıktığı görüldü. 699 sayılı Khk’nın ardından Başbakan Binali Yıldırım, yeni Khk’nın ne zaman çıkacağına ilişkin olarak gazetecile­rin sorularını yanıtlarke­n “Çalışmalar devam ediyor, uzadı biraz” cevabını verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye