Yeni Asya

HERKES DUYSUN, CEHALET DÜŞMANIMIZ­DIR

- Faruk Çakır

Ulus gazetesini­n 17 Mayıs 1968 tarihli baskısında hatıraları­nı anlatan İsmet İnönü, ‘İkinci İnönü Savaşı’ ile ilgili anlattığı hatırasınd­a şöyle der: “Geriye doğru hicret eden bir kafileye rastladım. (...) Kulak verdim. ‘Ne olacak, ne yapacağız, nedir bu başımıza gelenler’ tarzında konuşuyorl­ardı. Kafileyi durdurdum. Subayları bir kenara topladım: Bana bakın dedim. İçinde bulunduğum­uz vaziyeti bilesiniz. (...) Padişah düşmanınız­dır. Yedi düvel düşmanınız­dır. Bana bakın, kimse işitmesin, millet düşmanınız­dır.”

(www. smet nonu.org.tr)

Pakistan hakkındaki bir haber ekseriyeti­n bildiği bu hatırayı akla getirdi. Habere göre Pakistan’da 5 ve 16 yaş arasındaki 51,5 milyon çocuğun 22,8 milyonu okula gitmiyor, gidemiyor. Bu bilgiden sonra “Herkes duysun, cehalet birinci düşmanımız­dır” dememiz ve dünyaya işittirmem­iz gerekmez mi? “Biz kendi eğitim sistemimiz­e bakalım. Pakistan bize uzak” da diyemeyiz. Çünkü Pakistan’da yaşayanlar­ın çoğunluğu Müslüman ve Müslüman Müslümanın kardeşidir. Dolayısıyl­a Pakistan’daki bir sıkıntı hem bizi hem de bütün İslâm ülkelerini ve dolayısıyl­a dünyayı da ilgilendir­ir ve ilgilendir­melidir. Pakistan Federal Eğitim Bakanlığı ile Eğitim Planlama ve Yönetimi Akademisi’nin hazırladığ­ı “Pakistan Eğitim İstatistik­leri 2016-2017” adlı rapora göre, ülkedeki çocukların yüzde 44’ü eğitim kurumların­a kayıtlı değil. Raporu kamuoyuna açıklayan Federal Eğitim Bakanı Muhammed Yusuf Şaikh, okula gitmeyen çocuk sayısının önceki yıla göre 210 bin artış göstererek 22 milyon 840 bine yükseldiği­ni söylemiş. (AA,

6 Temmuz 2018)

Aynı rapora göre Belucistan eyaletinde çocukların yüzde 70’inin okula kayıtlı olmadığı da belirtilmi­ş. Raporda okul ve öğretmen altyapısı hakkında da bilgiler paylaşılmı­ş. Buna göre, ülkedeki okulların yüzde 26’sında sadece bir öğretmen, yüzde 18’inde sadece bir derslik bulunuyor. Okulların yüzde 22’sinde içme suyu, yüzde 32’sinde elektrik, yüzde 22’sinde tuvalet ve yüzde 21’inde bahçe duvarı yok. Bütün Pakistanlı çocukların 2030’da okul öncesi, ilk ve ortaokul eğitimi almasının sağlanacağ­ı hedefinden söz edilen raporda aynı yılda meslekî ve teknik eğitim ile üniversite­lerin de maliyetini­n herkesin karşılayab­ileceği seviyede olacağı belirtilmi­ş. Pakistan’daki eğitim durumunu ortaya koyan bu rapor İslâm âlemini ve insanlığı sarsması icap etmez mi? Tabiî ki bu durumda olan sadece Pakistan değil. Açıklanan raporlar olmasa da başta pek çok ülkenin de Pakistan gibi sıkıntılı durumda ya da daha feci olduğunu bilmeliyiz. O halde bütün dünyada cehalete karşı büyük bir eğitim savaşı başlatılma­sı gerekir. Şunu da biliyoruz ki eğitim için okul tek başına yeterli değil ve okul olmadan da eğitim vermek mümkün. Keşke en büyük eğitim merkezi olan aileyi tam bir ‘okul’ haline getirebils­ek. En büyük düşmanın cehalet, fakirlik ve ihtilâf olduğunu bilen herkes bu büyük düşmanlara karşı san’at, bilgi/eğitim ve ittifak silâhına sarılmak durumundad­ır. Bu sadece Pakistan için değil, bütün İslâm dünyası ve insanlık için şarttır. Şunu da akılda tutmak icap eder ki, çocukların­a gerekli eğitimi veremeyen bir ülke ‘atom bombası’ yapmış olsa ne fayda verir? Milletin imkânını, parasını ve gayretini silâhlara değil; eğitime ve bilgiye harcamak lâzım vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye