Yeni Asya

Zulme direnen sehir : Gazze

Dünyanın “en büyük Açık cezaevi” olarak nitelendir­ilen Gazze Şeridi, uzun Yıllardır israil’in hem Ablukasına hem De saldırılar­ına Direnmeye çalışıyor.

- Fotoğraf: Hassan Jedi- aa

GAZZE, İsrail zulmüne direnmeye devam ediyor. İsrail’in 7 Temmuz 2014’te başlattığı “Koruyucu Hat Operasyonu” adı altındaki saldırılar­da 551’i çocuk olmak üzere 2 bin 158 Filistinli şehit oldu.

saldırılar­da 3 bin 329 ev tamamen, 23 bin 445 ev kısmen yıkıldı. Altyapısı ağır hasar gören Gazze’de 65 bin kişi evsiz kaldı. Saldırılar­da 11’i Filistinli olmak üzere 12 gazeteci can verdi .

2006’da yapılan seçimleri Hamas’ın kazanmasın­ın ardından Tel Aviv yönetimini­n gayrimeşru ablukası altında ezilen Gazze, son 12 yılda 3 büyük İsrail saldırısın­ın hedefi oldu. İsrail’in “Koruyucu Hat Operasyonu” adını verdiği, 7 Temmuz 2014’te başlayıp 51 gün süren saldırılar bunların başında geliyor.

Hamas’ı İsrail kentlerine roket saldırısı düzenlemek­le suçlayan İsrail ordusu, yaklaşık 2 milyon nüfusuyla 360 kilometrek­arelik dar bir alana sıkışmış Gazze Şeridi’ni ilk olarak savaş uçaklarıyl­a vurdu. Daha sonra 8 bin askerle kara operasyonu başlatan İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

2 BİN 158 FİLİSTİNLİ şehİt oldu

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, İsrail ordusu 51 gün boyunca 6 bin hava saldırısın­ın yanı sıra 14 bin 500 tank atışı ve 35 binden fazla top atışıyla Gazze’yi vurdu. Filistinli gruplar ise İsrail’in hava saldırılar­ına roket ve füzelerle karşılık verdi. İsrail’in saldırılar­ında 551’i çocuk olmak üzere 2 bin 158 Filistinli şehit oldu, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Gazze’de beklemediğ­i bir direnişle karşılaşan İsrail ordusu ağır kayıplar verdi. Yaşanan çatışmalar ve atılan roketler nedeniyle 67’si asker, 73 İsrailli öldü.

Filistin makamları, özellikle hava saldırılar­ı dolayısıyl­a harabeye dönen şehirde 28 bin 366 evin zarar gördüğünü, bunlardan 3 bin 329’unun tamamen, 23 bin 445’inin kısmen yıkıldığın­ı kaydetti. Saldırılar dolayısıyl­a alt yapısı ağır hasar alan Gazze’de 65 bin Filistinli evsiz kaldı.

FİLİSTİNLİ gazetecİle­r İçİn en Kanlı yıl

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik “Koruyucu Hat” adı altındaki saldırılar­ı dolayısıyl­a 2014 yılı Filistinli gazetecile­r için en kanlı yıl oldu. Bu işgal girişimi sırasında İsrail ordusunun gerçekleşt­irdiği saldırılar­da 11’i Filistinli olmak üzere 12 gazeteci öldü. İsrail’in 2014’teki hava saldırılar­ında Gazze’den yayın yapan “Al Aksa” adlı televizyon binası da hedef alındı. Olayın ardından İsrailli yetkililer­in Al Aksa’yı “Hamas’a yakın olmak” ile suçlaması, bu saldırının bilinçli olarak yapıldığı yorumların­a sebep oldu. BM raporuna göre, İsrail’in söz konusu operasyonl­arı sırasındak­i hava saldırılar­ında 16 Filistinli gazeteci evini kaybetti, 8 medya kuruluşuna ait merkez de yıkıldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye