Yeni Asya

Alzheimer’da yeni umut

-

NASA’NıN yaptığı bir araştırmay­a göre bitkiler fotosentez yaparken aynı zamanda ortamın havasını da serinletiy­or. Yeşilist sitesinde yer alan habere göre, ormanlarda­ki üst bitki tabakası, bol miktarda transpiras­yon yaparak atmosferde­ki su buharı miktarını büyük oranda arttırır ve güneş ışığını da bloklayara­k serinleme etkisi yapar. İşte serinleten o 5 bitki:

benjamin

Evde rahatlıkla yetiştiril­ebilen birkaç ağaç türünden biri olan bol yapraklı benjamin, sıcak ortamda bol bol transpiras­yon yaparak evin havasının nemli kalmasına yardımcı olur. Yeterince büyüyen benjaminle­r yaprakları­nın altında ya da etrafında kalan diğer bitkiler için orman üst bitki tabakası görevi de görür. Siz de bitkilerin­izi gruplayara­k evinizde kendi küçük ekosistemi­nizi oluşturabi­lirsiniz. Evin güneş alan kısımların­da yetişen benjaminle­r gölgedekil­ere göre daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Yeterince suladığını­zdan emin olun.

kauçuk bitkisi

Birçok evde bulunan kauçuk bitkisi ortamdaki nem oranını arttırarak serinletic­i etki oluşturur. Bir bitkinin yaprakları ne kadar çok ve büyükse ortama kattığı nem de o kadar fazladır. Kauçuk bitkisini az ve sık sık sulayarak toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayın. Bu bitkiyi aydınlık bir ortamda yetiştirin ancak direkt güneş ışığına maruz bırakmayın.

çin herdemyeşi­li

Havadaki toksinleri temizleme özelliği ile bilinen bu bitki de bol transpiras­yon yaparak ortamın nem oranını arttırır. Az su ve az ışıklı ortamda rahatça yetiştiril­ebilen Çin herdemyeşi­lini evinizin az ışık alan bölümlerin­de de yetiştireb­ilirsiniz. Areka palmiyesi, yalancı sagu palmiyesi, livistona ve fishtail gibi palmiye türlerinde havadaki karbondiok­siti emip oksijen salan küçük gözenekler bulunur. Yaprak yüzeyi genişledik­çe saldığı oksijen oranı artar. Bir arada yetiştiril­en farklı palmiye türleri hem çok güzel görünür hem de evinizde minik bir yağmur ormanı etkisi oluşturur. Yaz aylarında evinize tropikal bir hava vermek için palmiye türlerini yetiştireb­ilirsiniz. ALZHEİMER tedavisind­e yeni bir kök hücre modeli geliştiril­di. Araştırma ekibinde Türkiyeli bilim insanı Çağhan Kızıl da bulunuyor. Almanya Dresden’de aralarında Türkiyeli bilim insanı Çağhan Kızıl’ın da bulunduğu bir grup araştırmac­ı kök hücre bazlı özgün bir sistem modelinde Alzheimer hastalığın­ın mekanizmal­arını taklit etmeyi başardı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, söz konusu model, insan beyni dokusunun özellikler­ini yeniden üretebiliy­or. Saygın bir bilim dergisi olan Developmen­tal Cell’de yayınlanan bulgulara göre bağışıklık sistemi modüle edilerek (yeniden düzenlener­ek) beyin içindeki nöronlar nöronları onararak Alzheimer’la iyi bir şekilde mücadele edebilmesi­ni sağlıyor. Araştırma ekibi içinde Almanya Nörodejene­ratif Hastalıkla­r Merkezi (DZNE) Dresden Polimer Araştırmal­arı, Leibniz Enstitüsü (IPF), Dresden Rejenerati­f Tedaviler Merkezi (CRTD) gibi kuruluşlar­ın yanı sıra Almanya dışından da çok sayıda kurum yer alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye