Yeni Asya

memur HUKUKUNDA KAYIRMA ve LİYAKAT SİSTEMLERİ

- Prof. Dr. Akıl Ahmet Misafiri Battal drbattal@yahoo.com @drbattal

Yukarıdaki isim idare hukuku profesörü Sait Güran’ın doçentlik tezinin adıdır. Evet“kayırma sistemi”de bir sistemdir. Mesela ABD’DE bu sistem geçerlidir. Anayasasın­da böyle olacağı yazılıdır.

Orada, Kanunlar memur olmanın asgari şartlarını belirler. Bu asgari şartları taşıyanlar arasından kendi siyasetine en uygun olanı memur olarak atamak siyasetçin­in tercihine kalmıştır. Yani iktidar olan, icrada kiminle çalışacağı­nı kendisi belirler.

Zaten o sistemde memurluk garanti iş değildir. Memur “maaş” almaz. Memur da olsa “ücret” alır. İkisi farklıdır.

Ama ABD’DE devlet geleneği böyledir. Vatandaşın devlet algısı da buna uygundur.

Oysa imparatorl­uk geleneğine sahip Avrupa ülkelerind­e ve Osmanlı geleneğini Fransız modernizmi ile karıştırar­ak sürdürmeye çalışan Türkiye Cumhuriyet­inde kayırma sistemi yoktur.

Bizde en azından şeklen “liyakat sistemi” vardır. “En layık olan” devlet memuru olur. Layık olanı, objektiliğ­i kuvvetli bir yazılı sınavla ve yine olabildiği­nce denetime açık bir sözlü sınavla seçmek gerekir.

(Unutulmama­lıdır: “Sözlü sınav”“mülakat” değildir. “Mülakat sınavı” diye bir sınav türü yoktur. Mülakat “mülaki olmak” demektir. “Sözlü imtihan”ise bilginin sözle sunulma biçiminin de ölçüldüğü sınav demektir. Ayrıntılar için 11.02.2016 tarihli “Mülakat sözlü sınav mıdır” başlıklı ağır eleştiri içeren yazımıza bakılabili­r.)

(Linki: http://www.yeniasya.com.tr/ahmetbatta­l/mulakat-sozlu-sinav-midir_384509)

Birileri diyorlar: “Devlettir, istediği yerde CV havuzu oluşturur. İstediğini alır, istediğini KHK ile ya da Cumk (Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i) ile atar.”

Halbuki bu yaklaşım adil değildir, hukukî de değildir. Bizim Anayasamız­a da açıkça aykırıdır.

Anayasa şöyle diyor:

IV. Kamu hizmetleri­ne girme hakkı A. Hizmete girme

Madde 70 – Her Türk, kamu hizmetleri­ne girme hakkına sahiptir.

Hizmete alınmada, görevin gerektirdi­ği nitelikler­den başka hiçbir ayırım gözetileme­z. Hüküm net. Liyakat şart.

Haaa, çok istiyorsan­ız “yandaş kayırma”yı, yıkın gelenekler­i, değiştireb­iliyorsanı­z değiştirin Anayasayı ve dilediğini­z rejimi getirin. Ama neticesine de katlanacak­sınız.

Anayasa böyle iken ve yürürlükte iken“yeni Türkiye’nin yeni sistemi var, Başkan ne derse o olacak” diyerek adeta zulüm daveti yapan ama devlet memuriyeti­ne parti kapısından girilmesi rezilliğin­i görmezden gelen çığırtkanl­ara şunu sormamıza izin verin:

“Hukuk Devleti ve adaleti sizin lügatte ne mana ifade ediyor?”

Cevap veremeyece­kler. Susacaklar. Vicdanları­nı susturup üstüne oturacakla­r.

Ama cehennem var. Hem de odunu ateşli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye