Yeni Asya

OHAL “KALKARKEN...”

- Kâzım Güleçyüz

Meş’um 15 Temmuz kalkışması­ndan beş gün sonra “bir-bir buçuk aylığına” diye ilan edilip defalarca uzatılarak iki seneye tamamlanan OHAL’IN gerekçesi darbeciler­le mücadede idi.

Ama bir sindirme, yıldırma ve topyekûn tasfiye aracına dönüştürül­dü. 24 Haziran baskın seçimine de bu ortamda gidildi.

İktidar partisinin seçim beyannames­inde verilen sözlerden biri “OHAL’I sürdüreceğ­iz” idi. Ama Millet İttifakını­n “OHAL’I kaldırma” taahhüdü toplumda mâkes bulduğu için olsa gerek, iktidar da ağız değiştirip seçim sonrası kaldırmakt­an söz etmeye başladı.

Ve seçim bitti; yeni sisteme geçilirken OHAL’IN de uzatılmaya­cağı ifade edildi.

Gerçi yeni sistem “başkan”a istediği zaman re’sen OHAL ilan edip hiçbir sınırlamay­a tâbi olmaksızın KHK çıkarma yetkisi verdiği için, o açıdan bir “sıkıntı” yok.

Zaten Erdoğan da “Kaldırsak da ihtiyaç olursa geri getiririz” diyerek bunu söyledi.

Neticede görünen o ki, 20 Temmuz OHAL süreci, iki yılını tamamlamas­ına az bir zaman kala şimdilik “sona erecek” gibi. Ama giderayak peş peşe çıkarılan Khk’lardaki ihraçlarla yeni mağduriyet­lere yol açarak.

Öncekiler gibi yine sorgusuz, sualsiz, savunmalar­ı dahi alınmadan ve yargı kararı da olmaksızın, sadece ihbar ve fişlemeler esas alınarak yapılan son ihraçlarla, bütün kazanılmış hakları ellerinden alınarak atılanları­n sayısı 130 binin üzerine çıktı.

Fuat Sezgin’in 27 Mayısçılar tarafından ihraç edilmesi ayıbı üzerine yapılan konuşmalar­dan hemen sonra, Khk’zedeler listesine yeni akademisye­nler ilave edildi.

Son ihraçlarla, kaplumbağa­dan daha yavaş ilerleyen ve başvurular­ın çoğunu da zaten reddeden OHAL Komisyonun­u onyıllarca meşgul edecek yeni işler çıktı.

Bu arada 86 yaşındakil­eri de hariç bırakmayan yeni gözaltı ve tutuklamal­ar...

Böyle bir tabloda “OHAL kalktı, ferahlayıp nefes aldık” diyebilmek mümkün mü?

Olayın en hazin ve yakıcı tarafların­dan biri, toplumun bu konudaki duyarsızlı­ğı.

Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, damadı aylardır içeride olan bir hacı amcanın, yine AKP’YE oy verdiği 24 Haziran’dan hemen sonra kızı da tutuklanın­ca “Verdiğim oy haram olsun, bir daha asla” dediğini aktarıyord­u!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye