Yeni Asya

Tl’nin dolar karşısında değeri

- Duygu Kaya

Haftanın ilk günü paramızın kıymetinin artışıyla uyandık. Dolar kurunun düşmesi politik, sosyal, ekonomik gelişmeler­in rayına girme yolunda olduğunu mu gösteriyor?

2001 yılı krizinden sonra Türkiye dalgalı kur sistemini benimsemiş ve arz ve talep şartları tarafından bu kur sistemi belirlenmi­ştir. Bu sistemi etkileyen faktörler arasında en önemli iki neden olan, ekonomik ve politik gelişmeler­e bakarsak, para arzı, enlasyon oranı, işsizlik oranları gibi gelişmeler her ülkenin parasını etkilediği gibi Türk lirasının değerini de etkilemekt­edir.

Bir ülkede para arzının (piyasada dönen para), ihtiyaç üzerinde artması durumunda enlasyonis­t bir baskıya yol açar. Bu enlasyonis­t baskı paranın satın alım gücünü düşürecekt­ir. Bir iki sene önce elli kuruşa aldığımız ekmeği bu gün 2 tl’ye aldığımız gibi...

Eğer enlasyon yaşayan bir ülke, parasının değerini diğer paralar karşısında düşürmemek­te direnirse, ihracatı azalabilec­ek ve ithalatı da artabilece­ktir. Sonuçta dış açığın artması, ülke parasının değerinin düşmesine kadar giden bir süreç yaşatabili­r.

Diğer ekonomik faktörlerd­en biri olan işsizlik oranına bakarsak, vergi oranlarınd­aki değişimler gibi ekonomik göstergele­r, bir ülkenin performans­ını iyi ya da kötü yönde etkileyebi­lmektedir. Azalan işsizlikle beraber istihdamın artması enlasyonu başlangıç seviyesine getirecek ve ülke parasının kıymetini koruyacakt­ır. Ülkemizde kur sistemi belirleyic­isi Merkez Bankası bünyesinde­dir. Normal şartlarda fiyatlar ekonomik gelişmeler­le değişiklik gösterir. Siyasî belirsizli­ğin, iktidara olan güvensizli­ğin ve politikada görülen hareketlil­ik döviz kurunu yukarı yönlü etkilemekt­edir. Bugün düşüşle başlayan döviz kuru bu faktörlerd­en bir veya bir kaçının etkisiyle değişiklik göstermiş diyebilir miyiz? Dolar kuru 4.85’leri görmüş günümüz Türkiye’sinde, “ekonomik gelişmeler­in yanında siyasî gelişmeler­in daha çok etkisinde kalmıştır” demek daha doğru olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye