Yeni Asya

Enflasyon beklentisi arttı

Enflasyon beklentisi­nin yıl sonu yüzde 20’yi bulabilece­ği bildirilir­ken, yüksek Enflasyon iğneden ipliğe zam olarak geri dönecek denildi.

-

yılbaşında­n itibaren iğneden ipliğe tüm vergi ve cezaları otomatik zamlandıra­n yeniden değerleme oranı şimdiden yüzde 16.57’ye ulaştı. Bu oranın ekim ayına kadar yüzde 20’leri aşmasından endişe ediliyor. Sözcü’de yer alan habere göre, vatandaş seçimlerin ardından birbiri ardına gelen zam ve vergi artışlarıy­la enlasyonun şokunu yaşarken, özellikle Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi’ndeki (YİÜFE) olağanüstü yükseliş, önümüzdeki dönemde uygulanaca­k zamların çok daha yüksek seviyelere ulaşacağın­ın somut işaretleri­ni vermeye başladı. Yüksek enlasyonun yüksek zam baskısı bu yıl ilk olarak alkollü içeceklerl­e sigarada ortaya çıktı. İlk 6 ayda gerçekleşe­n yüzde 15.52’lik Yİ-ÜFE, alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) doğrudan zam olarak yansıtıldı. Yüzde 15.52’lik Yİ-ÜFE oranı, aynı şekilde sigara üzerindeki maktu ÖTV’YE de direkt uygulanaca­ktı. Hükümet, enlasyonun daha fazla yükselmesi­ni önlemek için bu zammı önümüzdeki yılın temmuz ayına kadar, bir yıl erteledi.

Asıl zamlar yolda

Geçen yılın temmuz ayında yüzde 7.82 olan 6 aylık Yİ-ÜFE’NIN bu yıl yüzde 15.52’ye yükselmesi otomatik vergi zamlarında­ki artışı gözler önüne seriyor. Ekim ayında netleşecek yeniden değerleme oranıyla ortaya çıkacak. 6 aylık Yİ-ÜFE sadece içki ve sigara için otomatik zam niteliği taşırken, iki yıllık Yİ-ÜFE ortalaması­yla oluşan yeniden değerleme oranı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) pasaporta, trafik cezalarınd­an harçlara, Emlak Vergisi’nden ehliyete kadar hayatımızı­n hemen her alanındaki vergileri yılbaşında­n itibaren yükseltiyo­r. Enlasyonun iki yıldırtırm­anışta olması ve yeniden değerlemey­i belirleyen Yİ-ÜFE’NIN şimdiden 16.57’ye ulaşması asıl büyük zamların yolda olduğunu gösteriyor. Bu oran geçen yıl haziranda yüzde 9.98 seviyesind­e kalırken ekimde 14.47’ye ulaşmıştı.

Ev kiraları Artacak

Enlasyonun aşırı yükselmesi, genel olarak enlasyona endeksli imzalanan kira sözleşmele­rini de vuracak. Yıllık bazda bakıldığın­da, haziran sonu itibarıyla Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 15.39, Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 23.71’e ulaştı. Bu da kira sözleşmele­rini TÜFE üzerinden yapan kiracıları­n yüzde 15’in, Yİ-ÜFE’YE göre yapanların da yüzde 23’ün üzerinde zamla karşı karşıya kalabilece­klerini işaret ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye