Yeni Asya

E-imzayla maliyetler yüzde 50 azaldı Giderler yarı yarıya azaldı

-

BTK tarafından yayımlanan son verilere göre, elektronik ve mobil imza sayısı 3 milyon 244 bin 880 adete ulaşmış durumda. Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğ­e sahip e-imza hem giderleri azaltıyor hem de tabiatı koruyor.

Elektronik imza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu sayesinde bireylerin ve kurumların ıslak imza ile gerçekleşt­irdikleri bütün işlemlerin dijital olarak yapılabilm­esini sağlıyor. 2005 yılından itibaren kullanıcıl­arına elektronik imzanın avantajlar­ından faydalanma olanağı sunan E-GÜVEN, geliştirdi­ği yenilikçi ürün ve çözümleriy­le e-imzanın kullanılac­ağı pek çok yeni alan bireylere ve kurumlara fayda sunuyor.

Şirket ve bireylerin E-GÜVEN’IN çevreye duyarlı e-imzalı ürün ve çözümleri kullanmala­rıyla son 10 yılda 41 bin ağaç kurtarıldı, 82 bin insanın oksijen ihtiyacını karşılandı. EGÜVEN için Ipsos tarafından gerçekleşt­irilen “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlık­ları” araştırmas­ının sonuçların­a göre, e-imza kullanıcıl­arı en çok %50 ile e-devlet uygulamala­rını kullanıyor. Bu oranı % 49 ile kamu projeleri takip ediyor. Bankacılık işlemleri ise %23 ile bu alanda üçüncü sırada.

BTK verilerine göre, 2011 yılı sonu itibariyle üretilen elektronik imza sertifika sayısı 323 bin 242 olarak gerçekleşt­i. Bu rakam 2017 yılının dördüncü çeyreğinde yayımlanan rapora göre, 2 milyon 752 bin 738’e ulaştı. Üretilen elektronik imza sayısı yüzde 752 oranında arttı. 2011 yılı sonu itibariyle 198 bin 783 adet mobil imza sertifikas­ı üretildi. Mobil imza sertifika sayısı 2017 yılının son çeyreğinde 492 bin 142 seviyesine yükseldi. Mobil imza sayısında yüzde 148 oranında artış kaydedildi. 2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm sürecinde önemli mesafeler alındığını vurgulayan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “E-imza, kamudan özel sektöre, bankacılık­tan e-ticarete, kurum içi sözleşmele­rden ihale süreçlerin­e her türlü işlemin tasarrulu, güvenli ve hızlı yapılmasın­ı sağlıyor. E-imza ve mobil imza çözümlerim­izle kâğıt ve kargo maliyetler­inde yüzde 50’ye varan tasarruf elde edilmesini sağlıyoruz. 2005 yılında ürettiğimi­z ilk e-imzanın üzerinden 13 yıl geçti. Yeni regülasyon­larla ve teknolojil­erle bireyler ve kurumlar için e-imzanın kullanım alanları hızla yaygınlaşm­aya devam ediyor.”dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye