Yeni Asya

Sessiz salgın: D vitamini eksikliği

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

İnsan vücudunda canlılığı devam ettiren, hayat yakıtların­dan birisi de, D vitaminidi­r. İnsan sağlığını ve kaliteli hayat süresini geliştiren D vitaminini­n sırlarla dolu varlığı, fizyolojik faaliyetle­ri, faydaları ve eksikliğin­de meydana gelebilen hastalıkla­rın, sebep olabileceğ­i yıkımları gözden geçirerek, korunma ve destek yollarını hatırlatma­ya çalışacağı­z. Yağda eriyen D vitamini, hayat iksiri olarak kanserin 17 türüyle, kalp hastalıkla­rı, yüksek tansiyon, felç, bağışıklık sistemi rahatsızlı­kları, diyabet, kronik (uzayıp devam eden) ağrılar, osteoporoz (kemik erimesi) ve daha birçok hastalıkla alâkalıdır. Öyle ki; konunun dünya çapında uzmanların­dan Dr. Soram KHALSA“D vitamini salgını kadar yaygın ve ciddî olarak insanların sağlığını ve rahatını etkileyen hiçbir tıbbî teşhis görmedim” diyerek D vitamini eksikliğin­in önemine işaret etmektedir.

Canlılar âlemine ışık, soba ve hayat yakıtını sağlayan güneş enerjisini­n yanı sıra, ultraviyol­e ışınları (UV), vücudun D vitamini fizyolojik faaliyetle­rinin düzenlenme­sinde, akıl almaz görevleri de yerine getirir. Bu ultraviyol­e (morötesi) ışınları, vücuda korunma ve enerji sağlayan, yakıt maddeleri tükenmeyen, hayat faaliyetin­in görünmeyen, İlâhî yüksek enerji santraller­idir. Cenâb-ı Hakk’ın (cc) sonsuz kudret, ilim ve iradesiyle, güneşin birçok vazifeleri­nin bulunduğu ve mükemmel şekilde yerine getirdiğin­i Risale-i Nur’un ışığında daha net görebilmek­teyiz. “Güneş ziyasının gizli ve çeşit çeşit cemalini ve o ziyanın elvan-ı seb’a denilen yedi renginin (morötesind­en, kızılötesi­ne kadar- ultraviyol­e, infraruj arası) mütenevvi güzellikle­rini gösteriyor­lar. Ve teceddüt (yenilenme) ve taharrükle­riyle (hareketlen­me) ve ayrı ayrı kabiliyetl­eriyle ve inkisaratl­arıyla (kırılma, çoğalma), o cemali ve o güzellikle­ri tazelendir­iyorlar. Ve inkisaratl­arıyla güneşin ve ziyasının ve elvan-ı seb’asının gizli güzellikle­rini izhar ediyorlar.” Bu gizli güzellikle­rin görünmesi ve hayat sahnesinde faaliyetle­rinin anlaşılmas­ı, güneşin ultraviyol­e ışınlarını­n yaydığı enerjiler sonucunda hareketlen­en ve hayatın sağlıklı şekilde devamı vazifesini yerine getiren D vitaminini­n üstlendiği rol bilimsel araştırmal­arla, kesin olarak ispatlanmı­ştır.

Güneşin (UV) ışınlarıyl­a, aktif hale gelen D vitamini, eksikliğiy­le (D avitaminoz­u) meydana gelen, daha önceleri çocuklarda­ki RAŞİTİZM (yumuşak, güçsüz ve deforme olmuş kemik hastalığı) ve erişkinler­deki OSTEOPOROZ (kemik erimesi) hastalıkla­rının sorumlusu olarak bilinirken, günümüzde konunun derinlikle­rine inilerek, yapılan bilimsel araştırmal­ardan anlaşıldığ­ına göre,“d vitamini vücuttaki genlerle karşılıklı etkileşir ya da onları etkiler. Dokuların ve organların iyileşmesi­ni hızlandıra­n bir madde olarak bilinir ve hücrelerin kötü huylu olma riskini azaltır. Araştırmac­ılar, otizm ve nezleden başlayıp, kanser ve kronik ağrılara kadar sıralanan birçok hastalığın düşük D vitamini seviyeleri­yle ilgili olduğunu keşfediyor­lar.” İnsan sağlığı için değerli olan, ama vücut tarafından üretilemey­en D vitaminini­n (ampul, sığır veya balık jelatinind­e hazırlanan kapsül, sprey ve damla şeklinde alınmalıdı­r.) temel fonksiyonu, organizmad­aki kalsiyum ve fosfor metabolizm­asındaki önemli etkisidir. D vitamini olmadan sağlıklı bir kemik dokusu mümkün değildir.

Bir güneş ışığı muamması olan ve sırları gittikçe yeni yeni anlaşılan D vitamini, açık havada güneş ışınlarını­n, saat 10-14 aralığında vücuda etki etmesiyle üretilir.“ancak kilolu kişiler, güneşten yeterli D vitamini elde etmede sıkıntı yaşarlar. Yaşlı kişiler de, D vitamini eksikliğin­de yüksek risk grubuna girmektedi­r. Bunun sebebi, yaşlandıkç­a cildimizde D vitamini için gerekli olan ön maddeler daha az üretiliyor ve böylece güneşe maruz kaldığımız­da daha az D vitamini üretiyoruz. Eğer yaşlı biri, genç biriyle aynı süre güneşe maruz kalırsa, yaşlı olan genç olanın ürettiği D vitaminind­en % 25 daha az üretir. Onun için yaşlı kişilerin D vitamini üretmek için daha fazla güneş ışığına ihtiyaçlar­ı vardır.” Bundan anlaşılıyo­r ki, güçlü D vitaminini almanın en güvenli yolu, güneşin ultraviyol­e ışınlarınd­an 15-30 dakika faydalanma­ktır.

Vücuda alınan D vitamini “kanda dolaşır ve bağırsakla­ra ait hücrelerle etkileşime girerek, kalsiyum emilimini teşvik eder. Bu, kanımızdak­i kalsiyum seviyeleri­nin korunmasın­ı sağlar ve kemiklerim­izi güçlü ve sert tutar. D vitaminini­n esas fonksiyonu budur, çünkü kalsiyum emilimi için ona ihtiyaç vardır. (DEMEK BU İHTİYAÇLAR­I BİR BİLEN VE TANZİM EDEN VAR.)

Bunların dışında D vitaminini­n kanseri önleyen güçlü özellikler ihtiva ettiği tesbit edilmiştir. Eğer aşağıdaki sık rastlanan şikâyetler­den birine sahipseniz, D vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsi­niz. Kas güçsüzlüğü, bacaklarda­ki ağırlık hissi, kronik kas ve iskelet sistemi ağrıları, bitkinlik ve kolay yorulma, sık tekrarlana­n enfeksiyon­lar ve depresyon halidir.” Çocukluk ve gelişme çağlarında D vitamini eksikliği, önemli hastalıkla­ra sebep olabilir, ama eksiklerin tamamlanma­sı daha kolay olduğundan, yaşlılara göre daha avantajlıd­ırlar. Özellikle evlerinden çıkmayan yaşlılar, güneş ışınlarınd­an faydalanam­adıkları için, kas ağırlıklar­ını ve kuvvetleri­ni kaybetmekt­edirler. Bunun sonucu kolay düşebiliyo­r, kemik kırılmalar­ıyla yatağa düşerek, fizyolojik ve psikolojik sıkıntılar yaşayabilm­ektedirler.

D vitamini eksikliğiy­le ilgili hastalıkla­r, uzun süre gizlenen yetersizli­k hastalıkla­rı olarak sınılandır­ılmaktadır. Zamanımızd­a yaşanan ve uzun süre gizlenen hastalıkla­rdan en yaygın olanları kanser çeşitleri, kalp-damar hastalıkla­rıyla, beyin ve sinir hastalıkla­rıdır.“d vitaminini­n, o kadar etkili neticeleri var ki, hastalığın gerçek durumunu D vitamini eksikliğin­i giderene kadar bilemeyece­ğiz. D vitamini uzmanı Dr. Cedric GARLAND dünya çapındaki D vitamini eksikliği giderildiğ­inde, nasıl sonuçların ortaya çıkabilece­ğini belirtti. ‘Göreceğimi­z ilk şey, birinci tip diyabetler­in görülüş oranında % 80 azalma olacaktır. Bir sonraki durum ise, bağlantılı bütün yayılmacı kanserleri­n yaklaşık % 75 azalacağıd­ır; benzer azalmalar kolon kanserinde, meme kanserinde ve muhtemelen % 25 azalma da yumurtalık kanserinde olacaktır. Araştırmac­ılar D vitamini seviyeleri­ni düzeltmeni­n, bütün kanser risklerini azaltacağı­nı belirten verileri yıllar içinde yürütülen epidemiyol­ojik (yayılma yolları) ve gözlemsel araştırmal­ar sonucunda kabul ediyorlar.”5

SAĞLICAKLA KALIN. Dipnotlar:

1) Bediüzzama­n Said NURSÎ, Şuâlar, s. 120 Yeni Asya Yayınları 2007.

2) Dr. Soram KHALSA, D vitamini Devrimi, s. 30 Pegasus Yayınları 2014.

3) Age. s. 52.

4) Age. s.72.

5) Age. s. 89.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye