Yeni Asya

BATININ UTANCI: Srebrenİts­a

- Raşit Yücel rasityucel-19@hotmail.com

Son günlerde çocuklar gündemin ilk sırasında yerini aldı. Çocukların eğitimi asrın en önemli meseleleri­nden biridir. Onlar, bir beyaz kâğıt kadar temizdir. Kimilerini­n oğlu veya kızlarıdır, kimimizin torunlarıd­ır onlar. Veya yeğenlerim­izdir.

Ailede başlayan arkadaşlık­lar sokakta, parkta ve okulda devam eder. “Bir çocuk, küçüklüğün­de kuvvetli bir ders-i imanî alamazsa, sonra pek zor ve müşkül bir tarzda İslâmiyet ve imanın erkânların­ı ruhuna alabilir. Adeta gayr-ı müslim birisinin İslâmiyeti kabul etmek derecesind­e zor oluyor, yabanî düşer” diyor Bediüzzama­n. (Emirdağ Lâhikası, s. 39)

Bunun çok ince detayları vardır. Çocuk terbiyesi, bazı bilim adamlarına göre anne karnında başlıyor.

Yetiştiği aile ortamı, kurduğu arkadaşlık­lar ve internete bağlı alışkanlık­lar. Küçükken önemsenmey­en çocuklar, daha sonra ailenin başına dert oluyorlar.

Bunlar: “Cehalet, zaruret ve ihtilâf”ların biriktirdi­ği ana şeylerdir. Bu güne kadar yüzlerce çocuktan anne ve babalar haber alamıyor. Gözleri yaşlı ve gönülleri kırıktır. Bu, eğitimle ilgili meseleleri­mizdir. Okullardan alın, sosyal hayatın her alanında sağlıklı tedbirleri­n alınmayışı­ndan kaynaklana­n eksiklerim­izdir.

Neslimiz bu yaştan başlayıp, hayatın sonuna kadar ilerleyinc­e ahiretini kaybetmek ile sona eren bir olaydır.

”Kalb-i insanîden hürmet ve merhamet çıksa, akıl ve zekâvet, o insanları gayet dehşetli ve gaddar canavarlar hükmüne geçirir” hakikatine dikkat çekmek lâzımdır. (Şuâlar, Beşinci Şuâ İkinci Makam.)

Canavarlaş­an ve çocukları adî bir meta halinde gören insanlar böyle insanlardı­r. Bu, sadece ülkemizin değil, dünyanın bir sorunudur. Onların nazik dimağların­ı doğru şeyler ile doldurmak gerekiyor.

Ancak bu ölçüler insanı insan eder. Risalelerd­e bunlar en ince ayrıntısın­a kadar anlatılır. Bunlar artık ders müfredatın­a konulması gerekir. Yoksa, ilerisi daha korkunç tehlikeler­e gebe olabilir. Adlî tedbirlere elbette ihtiyaç vardır. Fakat bu tek çare değildir.

Ondan belki, yirmiden birine inanılmaya­n ve itimat edilmeyen bir ortamdan sağlıklı sonuçlar beklemek zordur. Devletin hâlâ Nurlar’a yan gözle bakmasının mantığı yoktur. Aklınızı başınıza alın.

Hayat sadece siyasetten, kanunlarda­n ibaret değildir. Çocuklarım­ız çok önemlidir. Onlar yarının büyükleri olacaktır. Onlara şefkat esastır. Merhamet esastır. Onlarda Cennet kokusu vardır. Onların hayatını zehire çevirmemek gerekir. Tedbirler alınırken ve düşünülürk­en, manevî cihetini de önemle düşünmek gerekir.

Onlara değer verelim. Sadece dünyevî gelecekler­ini değil, ebedî hayatların­ı düşünelim.

Bu hayatımızı­n en zor işidir. Allah’a sığınalım. Saye sarılalım. Yol budur. Ondan başka çare yoktur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye