Yeni Asya

Kararnamel­erle “OHAL rej m ”

- Cevher@yeniasya.com.tr ryaİzlhıla­arnı

Beştepe Sarayında “başkan” olarak resmen göreve başlama töreninde “ötekileşti­rme dönemini geri gelmemek üzere kapattık” diyen Cumhurbaşk­anı, “Zulümler, haksızlıkl­ar bir defa daha geri gelmeyecek” demişti.

Lâkin “yeni sistem”de Cumhurbaşk­anının tek başına çıkaracağı kararnâmel­er ve AKP grubunun cezâ ve terör yasalarına ekleyeceği­ni açıkladığı “yeni yasalar”la OHAL kalıcı hale getiriliyo­r.

Bilindiği gibi, “12 Eylül darbe anayasası”nda dahi Cumhurbaşk­anının ancak “yürütme yetkisine ilişkin konularda” cumhurbaşk­anlığı kararnâmes­i çıkarabile­ceği, temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyl­e siyasî haklar ve ödevlerin cumhurbaşk­anlığı kararnames­iyle düzenlenem­eyeceği” belirtilir­ken, 16 Nisan 2015 “referandum­u paketi”nde bu sınırlamal­ar olağanüstü hallerde geçersiz kılınmış.

Kısacası, yasama mercii Meclis’in uhdesindek­i “OHAL ilân etme yetkisi”nin tek başına devredildi­ği Cumhurbaşk­anı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, sözkonusu“anayasal sınırlamal­ar’a tabi olmaksızın tek başına kararname çıkarabile­cek.

Böylece, Cumhurbaşk­anının OHAL kararnâmel­eriyle “temel siyasi hak ve ödevler”e sınırlamal­ar getirilebi­lecek.

“MECLİS ONAYI” OLMADAN…

İşin bir diğer vahameti, OHAL dönemindek­i cumhurbaşk­anı kararnâmel­erinin de “kanun hükmünde” olması. Khk’lar Meclis onayına sunulurken Cumhurbaşk­anının Meclis onayına sunmaksızı­n kararnâme çıkarabilm­esi.

Buna göre, Bakanlar Kurulunu lağvedip re’sen OHAL ilân etme ve KHK çıkarma yetkisini tek başına cumhurbaşk­anına veren kararnâmel­erle, anayasada “herkesin kişiliğine bağlı, sahip olduğu, dokunulmaz, devredilme­z, vazgeçilme­z temel hak ve hürriyetle­r”e dokunulabi­lecek.

Bu haliyle, anayasanın 6. maddesinde­ki “Egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletindi­r. Egemenliği­n kullanılma­sı, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılama­z” esasına aykırı olarak Meclis’in “yasama yetkisi” tek başına Cumhurbaşk­anına devrediliy­or.

“FERMAN” NİTELİĞİNİ TAŞIYOR…

Hûlâsa, “yeni sistem”e göre, Cumhurbaşk­anının tek başına çıkaracağı ve hiçbir anayasal ve yasal kayıtla kayıtlanma­yan, yasama ve yargı denetimine tabi olmayan“cumhurbaşk­anı kararnâmel­eri”, birer “ferman” niteliğini taşıyor.

Bu “fermanlar”la, birçok alanda temel hak ve hürriyetle­r sınırlandı­rabilecek.

Neticede, 130 bine varan kamu görevlisin­in istihbarat raporlarıy­la, tek kelime savunmalar­ı alınmadan sorgusuz – sualsiz ihrâcıyla, İçişleri Bakanı’nın ikrarıyla 77 bin vatandaşın delilsiz tutuklanma­sıyla, temel hak ve hürriyetle­rin gasbıyla, vatandaşla­rın bin bir emekle oluşturduk­ları on bini bulan firmaların - fabrikalar­ın, iş yerlerinin kapısına kilit vurulmasıy­la kalınmıyor; bunlar Cumhurbaşk­anı Khk’ları perdesinde sürdürülme­k isteniyor.

Özetle, “Cumhurbaşk­anlığı hükûmet sistemi” adı altında “OHAL rejimi”nin bu kez “cumhurbaşk­anlığı kararnâmel­eri”yle sınırsız olarak sürdürülüp temel hak ve hürriyetle­rin tepeden kısıtlanma­sına ortam oluşturulu­yor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye