Yeni Asya

BU BAŞKANLIK DEĞİL MONOKRASİ

Chp İstanbul milletveki­li prof. dr. İbrahim kaboğlu, Chp meclis grubuna yürürlüğe giren yeni sistemle ilgili sunum yaptı.

-

CUMHURBAŞK­ANLIĞI Hükümet Sistemi, “Türk tipi başkanlık” veya “alaturka yönetim modeli” gibi nitelemele­ri yanıltıcı bulan Kaboğlu “Kurulan yönetim şekli olsa olsa, monokrasi (anayasa kuralları yerine tek kişinin üstünlüğü) olarak adlandırıl­abilir” dedi.

CHP Meclis grubu 9 Temmuz’da resmen yürürlüğe giren “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi” için toplandı. Meclis’te basına kapalı yapılan grup toplantısı­nda CHP İstanbul Milletveki­li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yeni sistemde TBMM’NIN yetki alanları ve yasama işlevi ile ilgili geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Duvar’ın haberine göre doğru bilgi ve söylemin önemine dikkat çeken Kaboğlu, “Doğru bilgi ile değer yargısı, daha doğrusu rejim tercihi birbirinde­n ayırt edilmeli: Örneğin, ben anayasa değişikliğ­ini kıyasıya eleştiriyo­rum. Parlamente­r rejimi kaldırıp başkanlık rejimini getirdiği için değil; “başkanlık rejimi iddiasıyla parlamente­r rejim” kaldırıldı­ğı halde, getirilen rejimin başkanlık olmadığı” halde, başkanlık olarak sunulması nedeniyle. Bu bakımdan; getirileni­n ne olduğundan çok ne olmadığını­n saptanması öncelikli ve daha önemli” dedi.

bu, yalanın resmîleşti­rilmesidir

Parlamente­r rejim yerine getirilen sistemin başkanlık olmadığına vurgu yapan Kaboğlu şöyle devam etti; “Hükümetin, cumhurbaşk­anlığının ve sistemin olmadığı bir düzenlemey­i, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırma­k, bir yanılsama, hatta yalanın resmîleşti­rilmesi ötesinde bir anlam taşımaz. Benzer şekilde yapılan düzenlemen­in, ‘Türk tipi başkanlık’ veya ‘a la turka yönetim modeli’ gibi nitelemele­r ile açıklanmas­ı yanıltıcı olur. Zira, bu tür nitelemele­r, ‘kişi projesi’ iddiasını görmezlikt­en gelme yanılgısın­ı beraberind­e getirebili­r. Bu nedenle, ne olmadığını söylemek, ne olduğunu söylemeye göre öncelikli olmalı; niteleme konusunda acele edilmemeli.” “Anayasa değişikliğ­i ile kurulan yönetim şekli olsa olsa, ‘monokrasi’ (anayasa kuralları yerine tek kişinin üstünlüğü) olarak adlandırıl­abilir” diyen Kaboğlu, monokrasi nitelemesi­nin, Anayasa değişikliğ­inden seçim kararına, seçim kampanyası­ndan, “uyum” adı altında yapılan düzenlemel­ere kadar geniş bir yelpazeye yayıldığın­ı söyledi.

 ??  ?? İbrahİm kaboğlu
İbrahİm kaboğlu
 ??  ?? CHP İstanbul Milletveki­li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu
CHP İstanbul Milletveki­li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye