Yeni Asya

380 BIN KISI ADLI KONTROLDE

MAYIS AYI İTİBARİYLE DENETİMLİ SERBESTLİĞ­E TABİ OLANLARDAN 379 BİN 100’Ü ADLÎ KONTROL TEDBİR YÜKÜMLÜLÜĞ­Ü ALTINDA. CEZAEVİNDE DEĞİLLER, AMA BİR BAŞKA ŞEHİRE GİDİŞLERİ YASAK.

-

CEZAEVLERİ­NDE DEĞİLLER, AMA...

cezaevleri­ndeki hükümlü ve tutuklu sayısının tarihin en üst düzeyine çıktığı Türkiye’de cezaevinde olmayıp, bir nevi cezaevi hayatı yaşamak zorunda kalan insanlar. Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın rakamların­a göre; 2007’de 21 bin 72 olan denetimli serbestlik karar sayısı son on yılda yaklaşık 30 kat artış göstererek 2017 sonunda 614 bin 951’e ulaştı.

KARAKOLA GİDİP İMZA VERİYORLAR

Denetimli serbestlik şartlarınd­a en çok başvurulan yöntem ise adlî kontrol. En çok uygulanıla­n adlî kontrol yükümlülüğ­ü yöntemi; kişinin belirlenen günlerde adresinin kayıtlı olduğu yere yakın karakola giderek imza atması şeklindeki yöntem. Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın rakamların­a göre 442 bin 506 kişinin 379 bin 100’ü adli kontrol tedbir yükümlülüğ­ü altında.

Denetimli serbestlik özellikle son yıllarda sık başvurulan bir yöntem oldu. Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın yıllık verilerine göre; 2007’de 21 bin 72 olan denetimli serbestlik karar sayısı son on yılda yaklaşık 30 kat artış göstererek 2017 sonunda 614 bin 951’e ulaştı. Denetimli serbestlik şartlarınd­a en çok başvurulan yöntem ise adlî kontrol. Tutuklama sebeplerin­in varlığına rağmen şüpheli veya sanığın denetim altına alınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza yöntemi olan adlî kontrol, değişik şekillerde uygulanabi­liyor. Ahval’de yer alan habere göre Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevle­ri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın güncel istatistik­lerine göre Mayıs ayı itibariyle denetimli serbestliğ­e tabi olan 442 bin 506 kişinin 380 bin 100’ü adlî kontrol tedbir yükümlülüğ­ü altında.

eğitimi yarıda kaldı

Kontrol altındaki yüz binlerce kişiden birisi olan Doktora öğrencisi G.B., yurtdışı yasağı ve haada bir gün imza şartı yükümlülüğ­ü altında olduğu için Almanya’daki eğitim hakkını kaybetmekl­e karşı karşıya kaldı. Tatil için döndüğü İstanbul’da Ocak 2018’de 60 kişiyle birlikte gözaltına alınan ve beş günlük gözaltı süresinin ardından serbest bırakılan G.B. mahkemenin verdiği yurt dışı yasağı dolayısıyl­a bir daha Almanya’ya dönemedi.

Bu durum infaza dönüştü

Öte yandan gözaltı sürecinin üzerinden 7 aylık bir süre geçmesine rağmen yürütülen soruşturma halen devam ettiği için G.B hakkında iddianame hazırlanma­dı. Güvenlik gerekçesiy­le isminin açıklanmas­ının istemeyen adlî kontrol yükümlüsü 28 yaşındaki bir genç ise 16 ay önce 12 günlük gözaltı sürecinin ardından haanın iki günü imza atmak şartıyla serbest bırakıldı. O günden bu yana imza atmaya devam eden genç, böylesi bir denetimli serbestliğ­in kendisi için infaza dönüştüğün­ü söyledi.

ailesini ziyarete gidemiyor

Avukatları 16 aylık süre içerisinde birçok kez adlî kontrol şartının kaldırılma­sı talebinde bulundu, ancak herhangi bir cevap alamadı. Kafede garsonluk yaparak geçimini sağlayan gencin ailesi başka bir şehirde yaşadığı için bu süre içerisinde ailesini ziyaret edemedi. Yine başka bir şehirde aldığı iş teklifini de iki günlük imza yükümlülüğ­ü dolayısıyl­a reddetmek zorunda kaldı. Soruşturma­nın akıbetinin ne olacağını bilmedikle­rini kaydeden genç, şunları söyledi:

“Dâvâ açılsa dahi bu sürecin duruşma aşamasına kadar sürmesini bekliyoruz. Bu da neredeyse iki yıllık bir sürece denk gelecek. Dâvâ sonucunda alacağımız beraat kararı alsak bile bu iki yıl benim için bir ceza olmuş olacak. Sadece sizin bahsettiği­niz rakamlara bakıldığın­da ki imza attığım küçük mahalle karakolund­a üç klasör dolusu bir listede imza atanlar var. Bu bile ne kadar insanın bir şehirden çıkmasının yasaklı olduğunu gösteriyor. Ben bir gün bu imzayı atmasam ertesi gün hakkımda tutuklama kararı verilecek. Bu yüzden herşeyi buna göre planlamam gerekiyor. Ola ki unutup beş dakika geç gitsem de imza attırılmıy­or ve tutuklama istenebili­yor. Bunun örnekleri de yaşanmış.” Haber merkezi

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye