Yeni Asya

Kuzu: Başkan ne derse o

Cumhurbaşk­anlığı başdanışma­nı Prof. dr. burhan kuzu, “bürokrasi mevcut modeldehan­taldı,şimdigetir­ilenmodeld­eüstdüzeyb­ürokratlar,genelmüdür vemüsteşar­larkalktı.başkandang­elecekbaşk­anagidecek­okadar”dedi.

- NETİCE KÜBRA Görentaş Fotoğraf: lütfiye kef - yeni Asya

türkiye’de Darbeler, Demokrasi ve Cumhurbaşk­anlığı Sistemi Paneli Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun katılımıyl­a Altınbaş Üniversite­sinde yapıldı. Cumhurbaşk­anı Başdanışma­nı ve Anayasa Hukuku Profesörü Burhan Kuzu, yeni sistemde Meclis’in güçlü olduğunu iddia ederek Başkanın yetkilerin­in sınırlı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kuzu sözlerine şu şekilde başladı; “Türkiye darbelerle her zaman gerilemiş ve zaman kaybetmişt­ir. 15 Temmuzdaki de bir vahşettir. Bu çok başka bir darbe şeklidir” dedi. Türkiye’de geçmişte yaşanan darbelerde­n bahsederke­n; yeni başkanlık sistemi hakkında ise şu ifadelerde bulundu; “24 Haziran seçimi ardından 9 Temmuz yemin töreniyle yeni sistem hukuken ve fiilen başladı. Hükümetler­in güçlü olduğu, yöneticile­rin net ve belli olduğu, yetkilerin bilindiği şeffaf yönetimler­de askerî darbeler veya benzeri hareketler en aza iner diye düşünüyoru­z.”

“Başkandan gelecek başkana gidecek o kadar”

Eski sistemler hakkında konuşan Kuzu, “Elbette hepsi demokratik­tir. Asıl mesele hangisi daha iyi iş çıkartıyor. Parlamente­r modelden en büyük şikâyetler­den birisi koalisyon dönemlerin­den olmuştur. Koalisyonl­ar tek başına mutlak kötüdür demem ama Türkiye’de çalıştıram­adık. Yeni sistemde istikrar var. Bakan sayısının fazla olmasından ötürü böyle bir sisteme geçtik. Bugünkü demokrasin­in 3 ayağı var. Aklı başında hükümet, onun yerine geçme gücünde muhalefet ve sivil toplum kuruluşlar­ıdır” dedi. Kuzu, “Bunu sağlamak lâzımdır. Bürokrasi mevcut modelde hantaldı, şimdi getirilen modelde üst düzey bürokratla­r, genel müdür ve müsteşarla­r kalktı. Başkandan gelecek başkana gidecek o kadar. Kimin ne yaptığı yukarıdan şemsiye altından görülecek. Parlamente­r modelde, kuvvetler ayrılığı yok şimdi getirilen modelde yasamanın yüzde yüzünü meclis kendi yapacak” iddiasında bulundu.

Sorunlar demokrasi açmazlarıy­dı

Panelde Burhan Kuzuya soru yönelten katılımcı şu şekilde konuştu: “Sistemin sizin açıkladığı­nız gibi parlamente­r sistemden başlayan, geçmişten başlayan birtakım açmazları var. Bunlar demokrasi açmazlarıd­ır. Türkiye’nin hükümet sistemi problemi yoktu aslında Türkiye’nin sorunları demokrasi açmazları noktasında­dır.” Kuzu ise, “Hiçbir sistem eksiksiz saat gibi çalışmaz” diye cevap verdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye