Yeni Asya

Gençlik ve arkadaşlık

- Kubraornek­33@gmail.com Kübra Örnek

İnsan yaratılış itibariyle ilgi ve sevgiye muhtaçtır. Duyguların­ı, düşünceler­ini paylaşacak birini arar. Bu paylaşım, her şeyin üstünde bir ihtiyaçtır. Arkadaşlık, sıkı bağlarıyla bu ihtiyacı ortadan kaldırır. Birbirine karşı sevgi ve anlayış gösteren arkadaşlar, fikirleriy­le de hayatların­a yön verirler. Gençlikte kurulan arkadaşlık­lar kuvvetli olduğundan, ilerideki yaşantıyı da etkileyebi­lir. Bu yüzden dünyayı, hatta ahiret hayatını da hesaba katarak, doğru arkadaşlık­lar kurulmalıd­ır. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” atasözünde­n de anladığımı­z üzere, arkadaşın insan hayatında büyük etkisi var. Peygamberi­miz (a.s.m.) bu konuda şöyle buyurmuştu­r, “Kişi dostunun dini üzeredir. O halde her biriniz dost edindiği kişiye dikkat etsin.”

Sürekli konuştuğum­uz, yakınlık kurduğumuz insan, dini dosdoğru yaşamıyors­a, bu muhakkak bizi de etkileyece­ktir. Ve kurulan muhabbetle­r Allah için olmazsa, elbet bir gün ziyan olacaktır. Ancak sevgimizin eksenine Allah’ı koyduğumuz­da “Kişi sevdiğiyle beraberdir”2 hadisinden de anladığımı­z üzere bakî dostluklar kazanırız. Böylece dostluğumu­z zaman ve mekânda kayıtlı kalmayarak şehirleri, ülkeleri, hatta dünyayı da aşarak ahirete ulaşır. Bediüzzama­n’ın dediği gibi, “Böyle dostluk ve kardeşliği­n firakı yok, hep visaldir. Fâni, mecazî, dünyevî dostluklar sahipleri, firakı düşünsün, bize ne?”

Evet, tevhid eksenli bir arkadaşlık, güzel sonuçlar verir. Kişi Allah yolunda dostuna tabi olduğu gibi, hevesat ve eğlenceler­de de geçici teselli bulabilir. Arkadaşını­n ebedî hayatını karartan bir dosttan ne hayır gelebilir. Bu yüzden arkadaş seçerken, sevgi, sadâkat ve fedakârlık gibi ölçülere dikkat etmeliyiz. Bediüzzama­n bu konuda bir talebesine şu tavsiyede bulunmuştu­r, “Bak kardeşim! Birisi seninle bir dilim ekmek paylaşırsa, yahut bir elmayı bölüşürse, eğer yarıdan fazlasını kendine alırsa, o kişiyle sakın arkadaşlık yapma.” Bu arkadaşlığ­ı yakaladığı­mızda, uhuvvetin sırrına ulaşmışız demektir.

Gençlik, duyguların yoğun yaşandığı bir dönem olduğu için kurulan sıkı bağlarda akıl devre dışı olmamalıdı­r. Bediüzzama­n, “Aklım yürüyüş yaparken, bazan kalbim ile arkadaş olur” diyerek akıl ve kalp imtizacına verdiği önemi gösterir. Bunun bilincinde olan her genç, dünya ve ahiretini huzura kavuşturac­ak yol arkadaşını doğru seçecektir. Ve ebedî âlemlerde vuslata erecektir inşaallah..

D pnotlar:

1) Tirmizi, Zühd: 45.

2) Buhârî, Edeb, 96; Müslîm, Birr, 165. 3) Barla Lâhikası, s: 143.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye