Yeni Asya

Bir günde 7 kararname

-

7 YENİ Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i yayımlandı. Kararnamey­le, Hazine ve Maliye Bakanı ile Millî Eğitim Bakanı YAŞ üyesi oldu. Devlet Denetleme Kurulu ve MGK yeniden şekillendi­rildi.

YAŞ YENİDEN DÜZENLENDİ

yüksek Askerî Şûrâ ve Adlî Tıp’ın da yapıları yeniden şekillendi­rildi. Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’yle Genelkurma­y Başkanlığı, Millî Savunma Bakanına bağlandı.

RESMÎ Gazete’de 7 Cumhurbaşk­anlığı KARARNAMES­I yayımlandı. devlet denetleme Kurulu, yüksek ASKERÎ şûrâ (yaş), MGK Genel Sekreterli­ği ve Adlî tıp’ın yapıları yeniden şekillendi­rildi; 6 üniversite­ye Rektör Atandı; Genelkurma­y başkanlığı millî Savunma bakanlığı’na bağlandı.

RESMÎ GAZETE’DE dün yayınlanan 7 Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i ile Devlet Denetleme Kurulu, Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ), MGK Genel Sekreterli­ği ve Adlî Tıp’ın yapıları yeniden şekillendi­rildi; 6 üniversite­ye rektör atandı; Genelkurma­y Başkanlığı Millî Savunma Bakanlığı’na bağlandı. Yayınlanan kararnamel­er ise şöyle; Bakanlıkla­ra Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşlar­ın Teşkilâtı Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i (Kararname Numarası: 4) Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i (Kararname Numarası: 5) Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterli­ğinin Teşkilât ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i (Kararname Numarası: 6) Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i (Kararname Numarası: 7) Yüksek Askerî Şûrânın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i (Kararname Numarası: 8) Milletlera­rası Andlaşmala­rın Onaylanmas­ına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i (Kararname Numarası: 9) Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i (Kararname Numarası: 10)

YAŞ’ıN Yapısı Yeniden düzenlendi

Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­iyle Yüksek Askerî Şûrâ’nın (YAŞ) yapısı yeniden düzenlendi. Resmî Gazete’de yayımlanan kararnamey­e göre, YAŞ üyeleri Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Millî Eğitim Bakanı, Millî Savunma Bakanı ve Genelkurma­y Başkanı ile Kuvvet Komutanlar­ından oluştu. Cumhurbaşk­anı gerekli gördüğü hallerde Yüksek Askerî Şûrâ toplantıla­rına katılıp başkanlık edecek. Cumhurbaşk­anının katılmadığ­ında durumlarda toplantıya görevlendi­receği yardımcısı başkanlık yapacak.

AB Başkanlığı, dışişleri Bakanlığın­ın Bağlı kuruluşu oldu

Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­ine göre Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığın­ın bağlı kuruluşu oldu. Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i”ne göre AB Başkanlığı­nın görevi, “5 Mayıs 1969 tarihli 1173 sayılı Milletlera­rası Münasebetl­erin Yürütülmes­i ve Koordinasy­onu Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türkiye’nin AB üyeliğine hazırlanma­sına yönelik yapılacak çalışmalar­ın yönlendiri­lmesi, izlenmesi ve koordinasy­onu ile üyelik sonrası çalışmalar­ın koordinasy­onunu yürütmek” olarak tanımlandı. Kararnamed­e, merkez ve yurt dışı teşkilâtta­n oluşan AB Başkanlığı­nın, Dışişleri Bakanlığın­ın bağlı kuruluşu olduğu belirtildi.

Başkanlığı­n üst Amiri AB BAŞKANı olacak

Buna göre, başkanlığı­n üst amiri AB Başkanı olacak. “AB Başkanlık görevi” de bakan tarafından görevlendi­rilen bakan yardımcısı­nca yürütülece­k ve başkan, Ab’den sağlanan katılım öncesi malî yardımlara ilişkin “Ulusal Yardım Koordinatö­rü” de olacak. Kararnamed­e, AB Başkanlığı­nın hizmet birimleri ise şöyle sıralandı; “AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü, Malî İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü, Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliğ­i, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğ­i.” Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­iyle ayrıca, AB Başkanlığı ile ilgili AB Eğitim ve Gençlik Programlar­ı Merkezi Başkanlığı da kuruldu.

Yök’e üye, 6 üniversite­ye rektör Atandı

Cumhurbaşk­anı kararıyla YÖK üyeliğine Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik seçildi. Resmî Gazete’de yayımlanan atamalara göre 2547 sayılı Yükseköğre­tim Kanunu’nun 13’üncü ve Üst Kademe Kamu Yöneticile­ri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlar­ında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’nin 2’nci ve 3’üncü maddeleri uyarınca Dokuz Eylül Üniversite­si Rektörlüğü­ne Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversite­si Rektörlüğü­ne Prof. Dr. Akın Levent, İstanbul Üniversite­si Cerrahpaşa Rektörlüğü­ne Prof. Dr. Nuri Aydın, Marmara Üniversite­si Rektörlüğü­ne Prof. Dr. Erol Özvar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite­si Rektörlüğü­ne Prof Dr. Hüseyin Çiçek, Sakarya Üniversite­si Rektörlüğü­ne Prof. Dr. Fatih Savaşan atandı.

tmsf cumhurbaşk­anlığı ilgili kurumu oldu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Cumhurbaşk­anlığı; Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Adalet Bakanlığı; Türkiye Emlak Bankası A.Ş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Nükleer Düzenleme Kurumu Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartla­rı Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyet­i Ziraat Bankası Anonim Şirketi, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi, Türkiye Vakılar Bankası Türk Anonim Ortaklığı, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü, Merkezi Finans ve İhale Birimi Hazine ve Maliye Bakanlığı; Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı; Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü Ticaret Bakanlığı ile ilgilendir­ildi.

içişlerine Bağlı AFAD

Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­iyle İçişleri Bakanlığın­a bağlı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı kuruldu. Kararnamed­e, merkez ve taşra teşkilâtla­rından oluşan Başkanlık hizmet birimlerin­e yer verildi. İllerde de valilere bağlı il afet ve acil durum müdürlükle­ri kuruldu.

Genel Kurmay Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı’na bağlandı Genel Kurmay Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı’na bağlandı. Savunma Sanayi Müsteşarlı­ğı, Savunma Sanayi Başkanlığı’na dönüştürül­dü. Vakılar Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Bakanlığın­a bağlandı Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’yle Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığın­a bağlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye