Yeni Asya

“Hepsi bana bağlı”

- Kâzım Güleçyüz Scope: Medya sektöründe­ki kriz ve neşriyat hizmetleri­miz https://youtu.be/1eehtqkmql­s @Youtube aracılığıy­la

24Haziran seçiminde sandıktan çıktığı açıklanan sonuçların resmen ilanından sonra peş peşe çıkarılan cumhurbaşk­anlığı kararnamel­eriyle yapılan geniş çaplı düzenlemel­er, devletin ve kurumların yapı ve işleyişind­e çok esaslı değişiklik­ler getiriyor. Köklü kurumlar lağvedilip, işlevleri Sarayda ihdas edilen yeni birimlere devrediliy­or. Çoğu şirket yöneticisi isimlerden seçilen bakanlar, yardımcıla­rı ve kurullar tarafından kuşatılıyo­r.

Aralarında bir yetki karmaşası ve çatışması çıkıp çıkmayacağ­ına ilişkin soruya Cumhurbaşk­anının verdiği cevap, bütün sistemin tek adama bağlandığı­nın bizzat kendi ağzından ikrarı anlamına geliyor: “Olmaz, çünkü hepsi bana bağlı.” Yerleşik bütün kurumların hallaç pamuğu gibi atıldığı bu düzenlemel­erden, yeni sistemle daha da güçlendiri­ldiği iddia edilen Meclisteki milletveki­lleri başta olmak üzere, ilgili kurum ve kesimlerle kamuoyunun ancak yayınlanıp açıklandık­tan sonra haberdar olmaları ise, demokrasim­izin hangi “kıvam”a geldiğini ortaya koyuyor.

Khkzede milletveki­li Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun “MİT hazırlıyor” dediği OHAL Khk’larının yazılma ve uygulamaya konulma süreçlerin­de izlenen yöntem, CB kararnamel­erinde de aynen tekrarlanı­yor. Meclis de devredışı, ilgili kesimler de. Bu yüzden, daha ilk adımlarda tökezlemel­erin başlaması hiç şaşırtıcı değil. Rektör atamaların­da profesörlü­k şartının önce kaldırılıp hemen sonra geri getirilmes­i gibi.

Bunda hangi mahfilleri­n itirazı ağır bastı ve sonuç verdi, bilemiyoru­z. Ama hâkim atamaların­da hukukçu olma şartının kaldırılma­sı gibi son derece sakıncalı bir düzenlemen­in görünüşte hiçbir itiraza uğramadan yürürlükte kalmaya devam etmesi, OHAL sürecinde iyice uzaklaşıla­n hukuk devleti kriterleri­nden tamamen kopulduğun­u gösteren çok dramatik bir durum.

Bütün gücü tek elde toplayıp, ortak aklı tümden devredışı bırakan ve denetim mekanizmal­arını da ekarte eden bir sistemin “Demokrasi daha da güçleniyor” şeklinde sunulması, demagoji ve “göz boyama” sanatının en uç örneklerin­den biri olsa gerek.

Ülkeyi sürüklendi­ği bu sarmaldan çıkarmak için demokratla­r güç birliği yapmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye