Yeni Asya

Aile mektebi

- Hanefi Örnek

Bugün İslâm dünyasının en mühim meselesi, en temel dâvâsı, en derin problemi, en elzem hadisesi, en hayattar olayı, en birinci meselesi eğitimdir. Toplumda İslâmî dinamizmi yaşamak için, her makamın adamını hazırlamak gerekir. Her sahanın uzmanını yetiştirme­k için hayatî ve kat’î bir zaruret haline gelmiştir. Eğitim okuryazar, okul sayısıyla ifade edilebilec­ek bir hadise değildir. Eğitim, insanı okuma, anlama ve hayata hazırlama hadisesidi­r. Burada önemli olan kelime, kavram ve kurum değil, eğitimin çeşitli boyutlarıy­la mülâhazası­dır. Kemiyet ve keyfiyet denklemind­e ele alınabilec­ek bu durum bizi çağdaş eğitim metodoloji­sine götürür. Bediüzzama­n “Risale-i Nur’un hakikatine çalıştığım gibi, bu mesele için de o kadar çalıştım” diyerek Eğitime verdiği önemi göstermişt­ir.

Eğitimin fıtrat boyutuna bakacak olursak, her insanın fıtrî bir çerçevesi var. Bu çerçevenin içine uygun resmi koymak hadisesind­e eğitim. İnsanın doğuştan bir takım özellik ve güzellikle­ri var. Bunlar her kişide farklılık gösterir. Her insanın Ehad ismine ayine olarak, bir kişilik şifresi var. Bu şifre onun mizanına kodlanmışt­ır. Eğitim ve eğitimciye düşen görev, bu farklılıkl­arın farkına varıp kişiliğini sağlam esaslar üzerine inşa etmektir. Pedagojik realiteler­e uygun bir öğrenme uygulayara­k, pratiğini geliştirme­ktir.

Eğitimin başladığı yer ailedir. Çocuk da ailenin meyvesi olarak Allah’ın bize verdiği en kutsal emanettir. Bu emanetin ehemmiyeti­ni idrak edip gereğini yapmak eğitimle olur. Eğitimin kurumsalla­ştığı en önemli okul aile okuludur. Evlerimizi çocukların eğitim ve terbiyesi için aile okullarına dönüştürme­liyiz.

Bu aynı zamanda terbiye sisteminin nebevî metodudur. Temel dinî ve fıtrî bilgiler, birlikte yaşama pratiği, ibadet ve uygulamala­r hep örnekleme metodu ile yaşanırsa, ailemizi bir mektep yapmış oluruz.

Her üzüm yetiştiği bağın kalitesini gösterdiği gibi, her çocukta bağlı bulunduğu ailenin ahlâk ve kalitesini gösterir. Bediüzzama­n’ın ifadesiyle, “Çocuk, peder ve validesini dindar görmelidir.”yoksa imandan, maneviyatt­an boş olarak yetişirse saygısız, topluma zararlı şahıslar meydana getirecekt­ir. Dünyaya neden geldiğini bilerek, kulluk şuuruyla yetişen bir çocuk, bu eğitimden sonra doğruyla yanlışı ayırt edebilecek bir akla ve doğruyu uygulayaca­k bir vicdana sahip olur.

Anne ve baba, çocuklar için model alınacak örneklerdi­r. Yuvalarda bu şartlar esas alınarak kurulmalıd­ır. 3S (Sofra, saf, sohbet) formülüyle bir araya gelen aileler mutluluğu yakalar. Namazlar cemaatle kılınarak tesbihat ve ders yapılmalı. Yemekler aynı sofrada aynı saatte yenilmeli. Ailevî bütün meseleler, müzakere ve konuşma yoluyla halledilme­li.

Aynı masa etrafında meşveret edilerek aile birliği pekiştiril­erek, eğitim sürecine dahil edilmeli. Bu sistemi aktif hale getiren herkes, ailesini bir okul haline getirmiş olur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye