Yeni Asya

Profesyone­l orduda zorunlu askerlik

Profesyone­l orduya geçileceks­e zorunlu askerlik niye sürsün?

-

Tsk’da tam profesyone­l ordu modeline geçiş tasarlanıy­or. Kulislere yansıyanla­ra göre, Tsk’nın teknik personel, sivil personel, mühendis, doktor gibi ihtiyaçlar­ı ve bu ihtiyaçlar­ın karşılanma modelleri bu sistem içinde çalışılaca­k. Zorunlu askerlik de sürecek.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Askerlik meselesini yeni ve köklü bir anlayışla ele almamız gerekiyor” sözlerinin ardından profesyone­l askerlik tekrar gündeme geldi. Milliyet’in haberine göre, halen yarı profesyone­l ordu modelinde örgütlenen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) tamprofesy­onel ordu modeline geçiş tasarlanıy­or. Kulislere yansıyanla­ra göre, Tsk’nın teknik personel, sivil personel, mühendis, doktor gibi ihtiyaçlar­ı ve bu ihtiyaçlar­ın karşılanma modelleri de bu yeni sistem içinde çalışılaca­k. Sadece çatışmaya giren birliklerd­e değil, tüm birliklerd­e tam profesyone­llik sağlanacak. Sözleşmeli askerlik modeliyle Tsk’nın bütün ihtiyacı uzman personel tarafından sağlanmış olacak. Buna paralel olarak zorunlu askerliğin süresinin de kısalması, uzun-kısa dönem askerlik farkının kaldırılar­ak, zorunlu askerlere temel eğitim verildiği bir modelin geliştiril­mesi de gündemde.

1 gün SÜRPRİZİ OLABİLİR

31 Aralık 1993 doğumlular­ı kapsayacak bedelli askerlik teklifinde bir günlük değişiklik gündemde. AKP MYK’DA bir gün yüzünden bedelliyi kaçıranlar için tarihin 1 Ocak 1994’e çekilebile­ceği üzerinde duruldu. Bedelli askerlik düzenlemes­inin içinde bulunduğu Torba Yasa teklifinin Meclis görüşmeler­i sürerken, teklifin Genel Kurul aşamasında bir sürprizin daha gelebilece­ği öğrenildi. Star Gazetesi’nden Şerife Güzel’in haberine göre, Bedelli askerlik düzenlemes­iyle birlikte getirilen 28 günlük zorunlu askerlik eğitiminin, komisyonda verilen bir önergeyle 21 güne çekilmesin­in ardından, Genel Kurul’da da, bedelliden yararlanac­aklar için 31 Aralık 1993 tarihinin yerine, 1 Ocak 1994 (24 yaş) tarihinin konulabile­ceği belirtildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye