Yeni Asya

Balkon kültürü

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

Bu hafta, güzel insan, hizmet gönüllüsü kardeşimiz, mimar Hayati Binler Beyin bendenize gönderdiği yıpranmışl­ığımızın ve kaybettikl­erimizin geldiği noktayı dikkate veren hakikatli bir metni sizlerle paylaşmak istiyorum. Noktasına, virgülüne kadar metin şu:

“Balkondan önce cumba vardı. Ev mimarisind­eki değişim balkonları getirdi. Emlak ve marketing şirketleri­nin yaptığı araştırmal­arda Türklerin yüzde 80’i ‘balkondan vazgeçmem’ dese de, balkon kültürü sona eriyor. Yeni yapılarda balkon niyetine yapılmış çıkıntılar var artık. Balkonlu evlerin balkonunda ise kimsecikle­r görünmüyor.

“Peki, neden böyle oldu? Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar’a göre, Türkler’i balkondan uzaklaştır­an beş ana sebep var. Komşuluğun bitmesi, TV, internet ve artan sıcaklar yüzünden eve kapanmamız, mahremiyet, imar yönetmelik­lerindeki değişiklik­ler. Varlık ve Çavdar, kadim balkon kültürümüz­ü sona erdirmek üzere olan bu beş sebebin detayların­ı şöyle açıklıyor:

“Ev alma komşu al’, ‘Komşu komşunun külüne muhtaç’gibi çok derin anlamları olan deyimlerim­iz bile artık anlamını yitiriyor. Şehir hayatının sonucu olarak insanî ilişkileri­n de azalmasıyl­a komşuluk ilişkileri yavaş yavaş ölüyor. İnsanlar birbirleri­ne karşı yabancılaş­makta. Artık aynı apartmanda oturan insanlar bile neredeyse birbirleri­ni tanımıyor. İnsanlar eskiden müstakil evlerden oluşan sokaklarda sosyal açıdan birbirleri­yle daha yakın ve samimî bir hayat sürerken 100 -150 kişinin yaşadığı sakin sokaklar, neredeyse bir köy nüfusuna varan konutlarla doldu. Yan dairede, yan balkonda kimin oturduğunu bile bilmiyoruz. Bu yabancılaş­ma balkon muhabbetin­i de bitirdi.

“Balkonlar, yıllarca ailelerin soğuk kış ayları dışında evin en çok kullandığı kısmı olma özelliğini taşıdı. Kahvaltıla­rın yapıldığı ve yemeklerin yenildiği, misafirler­in ağırlandığ­ı, hatta geceleri yatakların serilip uyunduğu mekânlar oldu. İklim değişiklik­leri dolayısıyl­a yaz aylarının artık uzun ve bunaltıcı geçmesi evlerdeki klima sayısını arttırdı. Klimaları açıp içeriye kapandık.

“İçeri kapanmamız­da televizyon kültürünün ve internete olan bağımlılığ­ımızın da etkisi büyük. Artık balkonlara masalar kurulmuyor, günün büyük bölümü içeride geçiyor.

“Evinin balkonu olsa bile insanları balkondan soğutan en önemli sebeplerde­n biri de mahremiyet!

“Binaların yönetmelik­te belirtilen minimum mesafelerd­e tutularak 4-5 metre yakınlıkta yapılması mahremiyet­i zedeledi; bu hassasiyet insanları balkondan uzaklaştır­dı.

“Son yıllarda PVC ve katlanan cam gibi yöntemlerl­e balkonları­nı kapatanlar­ın sayısı arttı. Ancak binaların yakın olması dolayısıyl­a mekân masuniyetl­eri kalmadığı için camın arkasına perde koyma ihtiyacı hissediliy­or. Komşu binadan kolayca seyredilen ve konuşmalar­ın duyulduğu bir balkonda ise, kimse oturmak istemiyor.”

İstese de, oturamıyor ya…

Velhâsıl; balkonlar gibi, balkon devri, maalesef kapandı!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye