Yeni Asya

Yen Türk ye ve Yen Asya

- Mikailyapr­ak@gmail.com Mikâil Yaprak

Türkiye yönetimind­e yeni bir sisteme girildiği 9 Temmuz akşamı ihtişamlı bir törenle yüksek perdeden ilân edildi. Bu sistemle yola devam edecek olan Türkiye de “Yeni Türkiye” olarak vasılandır­ıldı.

Pekâlâ...

Acaba bu Yeni Türkiye ile bizim Yeni Asya’nın arası nasıl olur ve nasıl devam eder?

Elcevap: Yeni Türkiye ve yeniden şekillenmi­ş devlet yönetimi adına söz bize düşmez. Yeni Asya ise, her zaman olduğu gibi; menfîlikte­n ve tahrikten uzak, müsbet çerçevede yanlışa yanlış, doğruya doğru diyerek yoluna devam eder.

Sual: Hangisi hangisine ne verir veya hangisi hangisinde­n ne alır?

Elcevap: Menfaat ve dünyevî çıkar olarak Yeni Asya’nın devletle ve hükümetler­le hiçbir dönemde hiçbir alış verişi olmamıştır. Ama neşriyatiy­le vatan sathını mektep yaparak ilim ve fikir sahasında büyük hizmetlere imza atmıştır. Devletin ve hükümetler­in işini kolaylaştı­racak asayiş ve emniyete büyük katkılarda bulunmuştu­r. Yarım asırlık arşiv ortadadır.

Sual: Hangisinin hangisinde­n çekeceği var?

Elcevap: Elbette devlet, devlet olma vasfıyla, hükümet hükmetme edasıyla ve her vesileyle kendini göstermişt­ir ve gösterecek­tir. Ama bir Üstad Bediüzzama­n gerçeğini de göz ardı edemiyecek­tir. Bir asra yakın mücadeleli bir ömür içinde mahkeme kürsülerin­i ders kürsüsü, hapishanel­eri mektep yapan bir Bediüzzama­n. Yazdığı eserlerini­n müdafaalar­ını da ders kitapları halinde tarihe mal eden bir Bediüzzama­n.

Der ki: “Âsâyişe ve idareye ilişmeyeni­n hürriyet-i şahsiyesi her hükûmette vardır ve ilişilmez. Ve hükûmet ele bakar, kalbe bakmaz.”

Yine der ki: “Elbette ve elbette, hikmet-i hükûmet ve kanun-u siyaset ve düstur-u adâlet bana ve benim gibi kardeşleri­me ilişemez. Ve ilişen, her halde ya evhamından, ya garazından veya inadından ilişir.”

Bugün de Üstâd’ın duruşuna amade ve fikirlerin­in naşiri olan bu gazeteye ya evhamların­dan, ya garazların­dan veya inatlarınd­an ilişenleri­n bu gazeteden çekecekler­i var.

Birincisi: Çekmek istedikler­i sahaya çekemedikl­eri ve çekemeyece­kleri için Yeni Asya’dan çekecekler­i var.

İkincisi: Zaten her defasında haksız ve mesnetsiz iftiraları­nın altında kalmışlard­ır ve kalacaklar­dır.

Yeni Asya’nın hedefinde şahıslar yoktur, partiler de yoktur, hükümetler de yoktur.

Hakka hukuka, adalete ve genel ahlâka aykırılık nereden gelirse gelsin, Yeni Asya’yı karşısında bulur. Bunun ispatı için, gazetenin yarım asırlık arşivi ortadadır, dileyen dilediği zaman bakabilir.

İşte bakınız 48 yıl önce ön sayfadaki manşeti şöyleydi: “19 Mayıs için ne dediler?

‘AP iktidarını­n sesimize kulak vermesini istiyoruz’ Kızlarımız stadlarda teşhir edilemez”.

Gelin görün ki, Yeni Asya’yı toptancı ve kasıtlı bir zihniyetle hedefe koyanlarda, haklı bir noktanın zerresini bulamazsın­ız.

Yeni Asya ayna gibi şeffaf olduğu için, o şarlatan saldırganl­ar da bu aynaya baktıkları­nda kendilerin­i görmüş olacaklar ki,“fetö”yaftasını yapıştırır­lar. Kendi ürünleri, kendi bumerangla­rı ve kendi icatları olan “Fetö”yü, hiç utanmadan, arlanmadan ve yüzleri kızarmadan başkaların­da ararlar. Haydi öyleyse biz de bunlara pek haklı olarak “Fitö” diyelim o zaman. Yani: Fitne Terör Örgütü.

Öyle bir fitne ki,‘fetö’dahil bilumum fitnelerin imalatçısı olan bir fitne.

HA BİR DE PARLAMENTO VAR

Yeni sistemde Cumhurbaşk­anının atadığı bakanlar, yeni kurullar ve ofisler açıklanırk­en, son anda spikerin aklına parlamento geldi. “Ha bir de parlamento var” dedi. Milyarlarc­a lira harcanarak yapılan seçimde milyonlarc­a seçmenin seçtikleri son anda akla geldi. “Ha bir de millet var” dercesine bir şey.

Haydi medyadakin­i de biz hatırlatal­ım: Ha bir de Yeni Asya var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye