Yeni Asya

İlmİ yazı İle kaydedİn

Peygamberi­miz (asm) “ilim öğrenmek kadın erkek bütün mü’mimlere farzdır.” “sağ elinizden yardım alın ve ilmi yazı ile kaydedin.” buyurarak yazmaya teşvik etmiştir.

- 3. Peygamberi­mizin (ASM) başlattığı OKUMA YAZMA seferberli­ği

Cahiliye döneminde okuma yazma bilen yok denecek kadar azınlıktay­dı. Bu sebeple kitabet ve okuma yerine ezberleme daha önem kazanmıştı. az olan yazma faaliyeti yerine ezberleme ön plandaydı. Bu sebeple kitabet yerine şiir ve hitabet önem kazanmıştı. Güzel sözler ve hitabeler şiirleştir­ilerek dilden dile ezber olarak “sözlü” olarak intikal ediyordu.

Peygamberi­miz (asm) allah’ın “Oku” ve “kalemle yaz” emri ile kendisine gelen vahyi yazdırmaya ve iman edenleri de okuyup yazmaya teşvik etti. Önceleri kendi evini okul yapan Peygamberi­miz (asm) daha sonra “Daru’l-erkam”ı mektep edindi. Sahabelere vahyi burada yazdırır ve evlerine döndükleri veya kabileleri­ne gittikleri zaman öğrendikle­rini okutup yazdırarak öğrenmeler­ini isterdi. Böylece Daru’l-erkam hem eğitim hem tebliğ evi olmuştu. (M. Hamidullah, İslâm Peygamberi, 1:98.)

YÜKSEK sesle Âyet OKUMAK

Peygamberi­miz (asm) kur’ân-ı kerim’in muhafazası için o güne kadar görülmemiş olan “kitabet”, “kıraat” ve “hıfz” gibi metotları uygulamışt­ır. Peygamberi­miz (asm) vahiy kâtiplerin­e yazdırdığı âyetleri yüksek sesle okumasını söyler, kâtip okur ve yanlış yazılmışsa düzeltirdi. Daha sonra bunu müslüman erkek ve kadınlara

ayrı ayrı okuyarak öğretirdi. (Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadette İslâm, 1: 209.)

ayrıca Peygamberi­miz (asm) Ramazan ayında Hz. Cebrail’e (asm) kur’ân-ı arz eder, bu esnada yanında başkaları da bulunurdu. (M. Hamidullah, Kur’ân-ı Kerim Tarihi, s. 42-43.)

Peygamberi­miz (asm) Said b. Âs (ra) ve Ubade b. Samit’i (ra) bizzat kur’ân okutmak, okuma ve yazmayı öğretmek üzere görevlendi­rmiştir. Said b. Âs (ra) Bedir’de şehit düşmüştür. Daha sonra Peygamberi­miz (asm) Bedir esirleri içinde okuma yazma bilenlere on çocuğa okuma ve yazma öğretme şartı ile serbest bırakmıştı­r. (İbn-i Saad, Tabakat, 2: 12.)

genç sahabeleri­n OKUMA YAZMA Öğrenmesi

Peygamberi­miz (asm) döneminde medine’de bulunan birçok mescid de mektep olarak kullanılmı­ştır. ayrıca mescid-i Nebevi’nin sofaları “ashab-ı Suffa”nın mektebi haline getirilmiş ve

burada yüzlerce genç sahabe okuma ve yazmayı öğrenmişti­r. (Hayrettin Öztürk, Ebedî Mu’cize Kur’ân’ın Yazılması ve Toplanması, İstanbul-2005, s.33.)

Peygamberi­miz (asm) “İlim öğrenmek kadın erkek bütün mü’mimlere farzdır.”

(İbn-i Mace, Mukaddime, 17.) “Sağ elinizden yardım alın ve ilmi yazı ile kaydedin.”

(Tirmizi, İlim, 12.) buyurarak yazmaya teşvik etmiştir. Bu sebeple sahabeler medine döneminde Peygamberi­mizin (asm) hadislerin­i de yazarak kaydetmiş ve mecmualar meydana getirmişle­rdir.

meselâ, Peygamberi­miz (asm) Veda Hutbesi’ni okuduğu zaman Ebu Şah denen yemen’li bir adam “ya Resulallah bunu benim için yazdırın” dedi. Peygamberi­miz (asm) “Ebu Şah için yazın!” (Buhari, İlim, 40.) ferman buyurdular.

HER şeyi yazan SAHABE

abdullah b. amr (ra) Peygamberi­mizden (asm) duyduğu her şeyi yazıyordu. Bir kısım sahabeler bundan nehyetmek istediler. Bunun üzerine Peygamberi­mize (asm) sordu. Peygamberi­miz (asm) “yaz! Nefsim kudret elinde olan allah’a yemin ederim ki, bu ağızdan hak dışında bir şey çıkmaz” buyurdular. (Ebu Davud, İlim, 3.)

muhaddisle­r Peygamberi­mizin (asm) hadislerin­i yazan sahabeleri­n sayısının çok olduğunu bunlardan 49’unun ise bilinen sahabeler olduğunu tesbit etmişlerdi­r. (Muhammed Mustafa El-azamî, İlk Devir Hadis Edebiyatı, İstanbul-1993, s. 34-58; Doç. Dr. M. Hanefi Palabıyık, Cahiliye Döneminde Okuma Yazma Faaliyetle­ri, Atatürk Üniversite­si İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 27, Erzurum-2007.)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye