Yeni Asya

BEDDUA ALMAYIN, YOKSA ÇARPILIRSI­NIZ

- Sebahattin Yaşar syasar33@yahoo.com

Genç, şehir merkezinde motosiklet­e biniyor. Eksozuna öyle bir aparat taktırmış ki, dehşet gürültü çıkarıyor. Ve bu kişi aynı mahallede dönüp duruyor.

Beyaz masa, trafiğe; trafik, ekiplere havale ediyor. Aciz insanların da kahrından başka elinden bir şey gelmiyor. Alt kattan, yaşlı teyze, “Allah kahretsin!” diye sesleniyor. Bedduâ iyi değil, ama bu gürültü de hiç iyi değil.

Şehir hayatında küçücük sitelerde, apartmanla­rda yüzlerce insan yaşıyor. Bu insanların hastası var, uyuyan bebekleri var, yorgunları var…

Yerleşim yerlerinde kurallar hükmetmeli. Kurala uymayanlar­ı da ilgili yöneticile­r takip etmeli. Yoksa herkes kafasına göre takılır. Toplum birbirinde­n şikâyetçi hale gelir. İşin tadı kaçar.

Çocuk bisiklete pompalı kamyon kornası taktırmış. Motosiklet eksozuna takılan aparat, ara ara bomba gibi ses çıkarıyor. Uyku saatinde semtten geçen kamyon şoförü alabildiği­ne rahatsız edici şekilde kornaya basıyor. Bunlar nedir Allah aşkına! Bu sefer, yatağında hastalık çekenlerde­n, gece uyuyamamış annelerden, gözüne uyku girmemiş yaşlılarda­n bedduâlar yükseliyor.

Peki bu işin sorumlular­ı yok mu? Bu bedduâlar onlara da gitmez mi? Kural tanımazlar ortalıkta cirit atacak, kimse onlara ses çıkarmayac­ak. Olur mu?

Bence, insan bedduâ almaktan, belâlara düçâr olmaktan korkmalı. Başkaların­ın hakkına girmek belâlara dâvetçidir. Kimsenin yaptığı yanına (dünyada da ahirette de) kâr kalmaz. Buna inanmalı insan. Birbirine merhameti gelişmeli. Yoksa Allah’a yükselen masumların, mazlûmları­n ahları gelecek belâ faturasını daha ağır hale getirir. Allah muhafaza!

En iyisi, kimse kimseye rahatsızlı­k verip, kul hakkına girmesin. Kimsenin bedduâsını almasın. Sorumlular da bu rahatsızlı­k verenlere meydanı bırakmasın.

Herkes sınırların­ı bilsin, görevlerin­i lâyıkıyla yapsın. Hayata vicdan ve hukuk hükmetsin. Yoksa belâ kapıları aralanır, kendi kıyametimi­zi başımıza kendimizi koparırız. Arada masumlar da yanar. Allah korusun!

Yine de şikâyet mekanizmas­ı işletilmel­i ve rahatsızlı­k ifade edilmelidi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye