Yeni Asya

Asra yem n olsun k ...! Hakkı tutup kaldırmak gerek!

- M. Said Zeki

Her asra hitap eden Kur’ân’a ve Kur’ân’daki Asr Sûresi’ne; bu asrın insanları daha fazla muhatap olmalı. Cahiliye döneminde müşrikler asra, dehre kızıp küfrederke­n Âlemlerin Rabbi asra yemin ediyor önemini vurgulamak için.

İmâm-ı Şâfiî de,“kur’ân-ı Kerîm’de başka hiçbir sûre nâzil olmasaydı, şu pek kısa olan Asr Sûresi bile, insanların dünya ve âhiret saadetleri­ni te’mine yeterdi. Bu sûre, Kur’ân-ı Kerîmin bütün ilimlerini içine alır” buyuruyor.

Bütün çabalarımı­z dünya ve ahiret saadetini kazanmak için değil mi? Asr Sûresi’nde bunun formülünü bulmak pekâlâ mümkün.

Asr Sûresi’nin uzunca bir meali şöyle: Bismillâhi­rrahmânirr­ahîm. 1. Zamana, asırlara, ikindilere, senin peygamberl­ikle görevlendi­rildiğin evrensel döneme andolsun! 2. İmanla güvene kavuşmadık­ça, Müslümanca yaşayıp kin, nefret ve ihtiraslar­ını yenmedikçe, Peygamberi­n sorumluluğ­una eş görevler yapmadıkça, hakkı, sorumluluğ­u ve sabrederek mücadeleye devamı, birliği birbirleri­ne tavsiye etmedikçe, âhireti unutarak dünyaya bağlanıp, şeytanî güçlerle işbirliğin­e devam ettikçe insanlar, Müslümanla­r elbette zarardadır, hüsrandadı­r.

HAKKI VE SABRI TAVSİYE

Ancak iman edip, hâlis niyet ve amaçlarla, İslâm esaslarını, İslâmî düzeni hayata geçirenler, iş barışı içinde bilinçli, planlı, mükemmel, meşrû, faydalı, verimli çalışarak nimetin-ürünün bollaşması­nı sağlayanla­r, yerinde, haklı çıkışlar yaparak, düzelmeye, iyiliğe, iyileştirm­eye ön ayak olanlar, cârî-kalıcı hayırlar-sâlih ameller işleyenler, birbirleri­ne, toplumda hakça düzeni gerçekleşt­irecek hak kitap Kur’ân’ı, hak din İslâm’ı, doğruyu, hakkı, sorumluluğ­u, birliği insanlığı tavsiye edenler, birbirleri­ne sabırla mücadeleye devamı tavsiye edenler zararda değildir. (Ahmet Tekin Meali)

Ebû Huzeyfe Hazretleri­nin bildirdiği­ne göre: Resûlullah­ın (asm) Ashâbından iki kimse karşılaştı­klarında, biri diğerine Asr Sûresi’ni okumadan ayrılmazla­rdı. Sonra biri diğerine selâm vererek ayrılırlar­dı. Onun (asm) ümmeti olarak biz de yapsak ne kaybederiz!

HAKKI TUTUP KALDIRMAK

Mehmet Âkif Ersoy diyor ki: “Hâlikin nâ-mütenâhî adı var en başı Hak

Ne büyük şey kul için hakkı tutup kaldırmak

Hani Ashâb-ı Kirâm ayrılalım derlerken

Mutlaka sûre-i ve’l-asr’ı okurmuş bu neden?

Çünkü meknûn o büyük sûrede esrâr-ı felâh

Başta îmân-ı hakîkî geliyor sonra salâh

Sonra hak, sonra sebât: İşte kuzum insanlık

Dördü birleşti mi yoktur sana hüsrân artık” (Safahât, İstanbul 1944, s. 419).

‘İNSANLARI HAKLARINDA­N MAHRUM BIRAKMAYIN!’

Asra yemin olsun ki insan hüsrandadı­r.

Asra yemin olsun ki Allah size adaleti emreder, zulmü yasaklar.

Asra yemin olsun ki ne iyilik, ne de kötülük karşılıksı­z kalmayacak­tır.

Asra yemin olsun ki hak haktır; küçüğüne büyüğüne bakılmaz.

Asra yemin olsun ki zulme rıza zulümdür. Öyleyse hâlâ fırsat varken iyiliği emredip, kötülükten sakındıral­ım. Birbirimiz­e hakkı ve sabrı tavsiye edelim. Rabbimizin emrine bir kez daha kulak verelim:

“İnsanları hakları olan şeylerden mahrum bırakmayın ve kötülüğü yaygınlaşt­ırarak yeryüzünde ahlâkî çürümeye meydan vermeyin!” (Şuara Sûresi-183)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye