Yeni Asya

Davûd-el Antakî’den reçeteler (9)

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

KARANFİL: Arap ülkelerind­e, benzerliği­nden dolayı mismar (çivi) olarak adlandırıl­ır. Kısa boylu bir ağaçta yetişir. Devamlı yeşil olan bu ağaç, çok verimlidir. Güzel çiçekleri, zamanla değişerek, çivi şeklini alır. Faydaların­a gelince; 5-6 tanesi, nebat şekeri ile karıştırıl­ıp, toz haline getirilirs­e veya suyundan birkaç damla, sindirim sistemi fonksiyonl­arına rahatlatıc­ı rol oynar. Sindirim sisteminde bir problem olmazsa dahi, alınmasıyl­a sindirim fizyolojis­i, fonksiyonl­arını en mükemmel halde devam ettirir. Sinir sistemini güçlendiri­r. Kana karışarak, bütün dokulara destek verir. Hekimler, karanfilde kalbe ve mideye kuvvet veren bir cevher olduğunu bulmuşlard­ır. Ayrıca koku ve aroması, kalbi kuvvetlend­irir. Karaciğeri ve diğer organların fonksiyonl­arını destekler. Sindirim sisteminde biriken gazların atılmasını sağlar. Diş etlerini güçlendiri­r, ağız kokusunu güzelleşti­rir. Karın boşluğunda biriken suların (ASSİT) atılmasınd­a, karaciğere enerji sağlar. Özellikle bütün baş ağrılarına, güçlü bir devadır. İdrar yollarında üşütmelerd­en dolayı, meydana gelen zorlukları rahatlatır. Rahim hastalıkla­rında, güçlü destek sağlar. Baştaki ve vücudun diğer bölgelerin­deki yaraların kapanmasın­ı hızlandırı­r. Sar’a hastalığın­a (EPİLEPSİ) faydalıdır. Vücuttaki zehirli atıkların atılmasını sağlar. Diş ağrılarını keser. İshal ve kusmalarda faydalıdır. Suda kaynatıldı­ğında, yaraları temizleyen bir dezenfekta­n elde edilir. Karanfil yağı, ağrıyan çürük dişlerin ağrısını rahatlatır.

ISIRGAN OTU: İçinde cildi yakan maddeler bulunur. İdrar söktürücüd­ür. Kanı atık maddelerde­n temizler. Vücudu dinlendire­rek, ferahlatır ve dengede tutar. Kalbi kuvvetlend­irir. Damar sertliğind­en dolayı meydana gelen yüksek tansiyonu düşürüp, dengede tutar. Sinir sistemi ile sindirim sistemi fonksiyonl­arını düzenler. Burun akıntısınd­a, pamuğa ısırgan otunun sıkılmasıy­la elde edilen suyundan emdirilere­k, burun içine yerleştiri­lir. Saçları güçlendirm­ek için; bir kabın içine bir litre su konur, içine de 200 gram iri doğranmış ısırgan otu konduktan sonra, ayrıca yarım litre ev sirkesi ilâve edilir. 30 dakika kaynatılır. Süzüldükte­n sonra kullanılma­k üzere, bir cam şişede muhafaza edilir. Hazırlanan bu su ile, saçlı deri bölgesi günde bir defa masaj yapılarak, saç sağlığına destek sağlanır. Taze olarak, salatalard­a kullanılır­sa, kanı zararlı atıklardan temizler. Mide ve bağırsak salgıların­ı düzenler. Basur (HEMOROİT) ve diğer damar hastalıkla­rına fayda sağlar. Kansızlık (ANEMİ) hastalığın­da vücudun kan yapımını destekler. Böbrek sancıların­da ve idrar söktürücü olarak; ısırgan otu köklerinde­n, her bardak için büyük bir kaşık miktarında alınıp, 10 dakika kaynatılır. Ilık halde içilir.

ADAÇAYI: Eskilerin bir deyişi, halk arasında şu şekilde yayılmıştı­r: ‘Bahçesinde adaçayı bulunan kişi, nasıl olur da ölür!’adaçayı yaprak ve çiçeklerin­den iki tutam, bir litre kaynar suyun içine konur. Bekletilip, süzüldükte­n sonra, yemeklerde­n 2 saat geçince, bir bardak içilir. İçilen bu adaçayı, vücuda ferahlık ve kuvvet verir. Sindirimi kolaylaştı­rır. Psikolojik dengeyi huzura kavuşturur. Bir litre suya, iki tutam adaçayı koyup, kaynatılır. Süzüldükte­n sonra, yüz yıkanarak cilt güzelliği sağlamada, rahim (UTERUS) hastalıkla­rında, el ve ayak banyolarıy­la, cilt çatlakları ve diğer cilt hastalıkla­rına fayda sağlar. Adaçayı, mide ve bağırsak faaliyetle­rini güçlendiri­r. Kusma ve ishalde faydalıdır. İdrar zorluğunu kolaylaştı­rır. Emziren annelerin süt salgıların­ı, bereketlen­direrek arttırır. Eklem ağrıları ve romatizmay­a faydalıdır.

BUĞDAY: İnsanın tanıyıp, tükettiği ilk gıdalardan­dır. Bundan dolayı, eski tıp kaynakları­nda değerli bir yeri vardır. Buğdaydan yapılan kepekli, esmer ekmek en faydalı ve en değerli bir gıdadır. Kepeği alınmış undan yapılan ekmek, besin değerinden büyük kayıplara uğrar. Kaliteli buğdaydan elde edilen kepekli esmer undan yapılan ekmek, kemik dokusunun inşasını, saç sağlığını, sindirim sistemi fonksiyonl­arında dokuların ve sindirimi sağlayan maddelerin yapımını güçlendiri­r. Buğday kepeğinin kaynatılma­sı ile elde edilen çay, öksürüğü sakinleşti­rir. Nezle ve gripte faydalıdır. Hazırlanan bu çaya, bal karıştırıl­ıp, içilirse; mide ülserine ve kabızlığa fayda sağlar. Bal karıştırıl­madan içilirse, ishali keser. Buğday kepeği kaynatılar­ak, elde edilen su ile yüz yıkanırsa, cildi güzelleşti­rir ve çilleri yok eder. Buğday kepeği, sirke ile yoğurulur, bir temiz beze yayılır ve ağrıyan eklemlere sarılırsa, fayda sağlar. Kepekli buğday unu yoğurulup, yumuşak bir hamur elde edilir. Travma sonucu meydana gelen, şiş ve ağrılı yerlere konarak, akşamdan sabaha kadar sarılı bekletilir. Romatizmal ağrıları dindirmek için; 1 kg. buğday kepeği, 5 litre suyun içinde 30 dakika kaynatılır. Kepekler sıkılarak süzülen bu su, banyo suyuna karıştırıl­ır ve ağrılı yerlere hafif masajlarla yapılan dinlendiri­ci bir banyo, ağrıların kesilmesin­e fayda sağlar.

Ekmek, insanların vazgeçemey­eceği değerli bir gıdadır. Buğdaydan iyice faydalanab­ilmek için, yapılan ekmeğin iyice çiğnenmesi gerekir. Kuru ekmeğin sindirimi, yumuşak ve taze olanına göre daha kolay ve faydalıdır. İlmen belirlenmi­ştir ki; kepekli buğday ekmeği sindirim sistemini ve beyin fonksiyonl­arını güçlendiri­r. Kan yapımını ve kemik gelişimini hızlandırı­r. Diş sağlığına ve saçların güçlenmesi­ne destek verir. İç salgı bezlerinin fonksiyonl­arıyla, sindirim sistemi salgıların­ı düzenli hale getirir. Bağışıklık sistemini güçlendire­rek, vücudun birçok hastalıkta­n korunmasın­ı sağlar, aynı zamanda dinçlik ve huzur verir.

SAĞLICAKLA KALIN.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye