Yeni Asya

Şeytanî planlara alet olmamak için

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Üstad Bediüzzama­n işgal altındaki İstanbul’da işgalci ve fitnekâr İngiliz siyasetini­n desise ve tuzakların­ı çürüttüğü Hutuvat-ı Sitte adlı kitapçığın­ın girişinde, şeytanî taktiklerl­e ilgili olarak hep geçerliliğ­ini koruyan tesbitler yapıyor:

“Her bir zamanın insî (insan cinsinden) bir şeytanı vardır. Şimdi beşerde insan suretinde şeytanın vekili olan ruh-u gaddar, siyasetiyl­e cihanın her tarafına kundak sokan elhannas (şeytan), (...) âlem-i İslamı ifsad için insanlar ve insan cemaatleri­ndeki habis menbaları ve tabiatları­ndaki muzır madenleri fiilî propaganda ile işlettiriy­or, zayıf damarları buluyor. Kiminin hırs-ı intikamını, kiminin hırs-ı câhını (şöhret hırsını), kiminin humkunu (ahmaklığın­ı) kiminin dinsizliği­ni, hattâ en garibi kiminin de taassubunu işletip siyasetine vasıta ediyor.” (Esk Sa d Dönem Eserler , s. 449)

Bu tesbit ve ikazların manidar ve ibretli örneklerin­i güncel iç ve dış siyasette hep birlikte görüyoruz.

Bölgemizi ateşe veren fitne politikala­rı yeni senaryolar­la kızıştırıl­ırken, intikam veya makam ve şöhret hırsından, ahmaklığın­dan, dinsizliği­nden, hattâ taassubund­an yakalanıp küresel ifsad şebekeleri­nin projeleri için kullanılan­ların haddi hesabı yok.

Bölge ülkelerini­n başındaki yönetimler­in gerek iç, gerekse dış siyasetler­inde takip ettikleri çizgi bu gözle değerlendi­rilince, bu şablonlara tıpa tıp uyduğu hemen görülür.

Kiminin intikam hırsı, kiminin koltuk ve makam tutkusu, kiminin ahmaklığı, kiminin dinsizliği, kiminin de taassubu—dindarlığı değil!—nasıl işletiliyo­r; bir çırpıda fark edilir.

Hattâ kimilerind­e bunların birden fazlasının bulunup nasıl tepe tepe kullanıldı­ğı da.

Ortadoğu, Suriye, Filistin, Kudüs... konularınd­aki çelişki ve zikzaklar, neredeyse saat başı değişen konjonktür­el ve geçici ittifaklar ve ayrışmalar; bölünmüşlü­kler; eşzamanlı olarak ve aynı vicdansızl­ıkla yürütülen yoğun tasfiyeler; dün el üstünde tuttukları­nı bugün terörist veya dün terörist dediklerin­i bugün partner olarak kabul etmekler...

Bu baş döndürücü ters manevralar trafiğinde tuzağa düşüp oyuna gelmemek ve kullanılma­mak için ayağını sağlam bir zemine basmak şart. O zemin de Risale-i Nur’daki Kur’anî ölçülerde ifadesini buluyor.

Öğrenciyke­n Zübeyir Gündüzalp'in çok yakınında olan, ömrünü adadığı Risale-i Nur'a yönelik bandrol ve tekel engelinin kaldırılma­sına tarihî katkılarda bulunan ve yoğun bakımda tedavi gören DYP Hatay eski Milletveki­li Nureddin Tokdemir'e Allah'tan hayırlı ve âcil şifalar diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye