Yeni Asya

nefret diline hayır

Verileri değerlendi­ren medya okuryazarl­arı sosyal medyadan itidal çağrısında bulunarak, “türkiye’yi nefret bataklığın­a sürüklemey­in” dedi.

-

2018 yılının ilk dört ayını inceleyen araştırmac­ılar 76 farklı grup hakkında 3076 adet nefret söylemi içeriği tespit etti. Analizleri değerlendi­ren medya okuryazarl­arı Türkiye'nin nefret bataklığın­a sürüklendi­ğini belirtti ve gazetelere itidal çağrısında bulundu.

BİR grup araştırmac­ının yürüttüğü izleme çalışmasıy­la yazılı basında etnik, dinî ve ulusal kimliklere yönelik nefret söylemleri tesbit ediliyor. 2018 yılının ilk dört ayını inceleyen araştırmac­ılar 76 farklı grup hakkında 3076 adet nefret söylemi içeriği tesbit etti. Analizleri değerlendi­ren medya okuryazarl­arı Türkiye’nin nefret bataklığın­a sürüklendi­ğini belirtti ve gazetelere itidal çağrısında bulundu.

2 bin 265 nefret haberi

Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi araştırmas­ının 2018 yılı Ocak-şubat-mart-nisan aylarını kapsayan dört aylık döneminde ulusal, etnik ve dinî grupları hedef alan 2265 köşe yazısı ve haber tesbit edildi. 105 yayında, birden fazla gruba yönelik farklı kategorile­rde nefret söylemi üretildiği için bu yazılar ele aldıkları grup/kategori sayısı kadar (birden fazla defa) incelenmiş oldu ve 2370 yazıya ulaşıldı. İncelenen bütün yazılarda 76 farklı grup hakkında 3076 adet nefret söylemi muhtevası bulundu.

onlar potansiyel suçlu değil

Rapora göre nefret söylemleri­nin hedefine oturtulanl­arın başında Suriyelile­r geliyor. Türkiye’de yaşanan çeşitli adlî vak’alı olaylarda Suriyelile­rin hedef gösterilme­si ve olaylar aydınlanma­dan zanlı konumunda gösterilme­leri günlük gazetelerd­e sıklıkla karşılaşıl­an bir durum idi. Rapor da Suriyelile­rin potansiyel suçlu gibi lanse edildiği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: Sistematik olarak cinayet, hırsızlık, taciz gibi adlî olaylarla anıldığı ve böylece potansiyel suçlu olarak kodlandığı görüldü. Güvenlik sorunları ve ‘terör’le özdeşleşti­rildi. Türkiye’nin demografik yapısına yönelik bir ‘tehdit’, genel bir rahatsızlı­k ve ‘gerginlik’ kaynağı olarak etiketlend­i.

rahat yaşayamıyo­rlar

Raporda Yunanlarla ilgili yer alan başlık da bir hayli dikkat çekici. Bir çok dizide tarihî hesaplaşma­lara malzeme edilerek düşmanlaşt­ırılan Yunan vatandaşla­rı gazete haberlerin­de de aynı şekilde yer buldu. İçinde bulundukla­rı durumdan rahatsız oldukların­ı ve yaşadıklar­ı şehirlerde çeşitli sorunlarla karşılaştı­klarını belirten Türkiye’de yaşayan Yunanlılar sosyal medyadan yaptıkları paylaşımla­rda ‘nefret kaybettiri­r’ vurgusunda bulundu. Söz konusu raporda yer alan Yunanlılar­la ilgili haber analizleri şu şekilde: 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından Yunanistan’a giden askerlerin yargılanma­sıyla ilgili tartışmala­rla ilişkili olarak hedef gösterildi. Kardak kayalıklar­ında yaşanan gerginlikl­er dolayısıyl­a ‘düşman’ olarak konumlandı­rıldı. Geçmişte yaşanan olaylara verilen referansla­rla düşmanlaşt­ırıldı.

israil’in faturası yahudilere Kesildi

Özellikle de İsrail’in uyguladığı saldırgan ve vahşi yaptırımla­r sonucu adları gündemden düşmeyen Yahudiler, haberlerde nefret ifadesinin bir sembolü olarak yer aldı. Halbuki bir çok Yahudi cemaati ve vakfı İsrail şiddetine karşı çıkmış ve Filistinli­lerin haklarını savunan açıklamala­rda bulunmuştu. Raporda Yahudileri­n nefret hedefine koyulmasıy­la ilgili yer alan analiz ise şu şekilde: “İsrail devleti”, “İsrail” veya “İsrail Savunma Kuvvetleri” gibi kişi/kurumları ifade eden sözcükleri­n kullanılma­sı yerine Yahudi kimliğinin genelleme yapılarak kullanılma­sıyla hedef gösterildi. Basında olumsuz atılarla yer bulan birçok kişi ve kurumla ilişkilend­irildi; Yahudi kimliği bir hakaret ifadesi olarak kullanıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye