Yeni Asya

“Günün Tarihi”ndeki İngiliz ve Yahudi hassasiyet­i

- Orhan Güler orhanguler­66@hotmail.com

Hemen belirtelim ki gazetemiz “Yeni Asya”nın tarih yazarı M. Latif Salihoğlu’nun “Günün Tarihi” isimli “alt köşe”si özetle “dış dünya”ya baktığı cihetle İngiliz ve Yahudi, “iç âlem” itibarıyla da Kemalizm ve “siyasal/cı İslâm” hassasiyet­lerini haiz— biz “başlık”ta sadece ilk ciheti yansıtmayı tercih ettik...

Şahsen belirtmekt­e lüzum addediyoru­z: Bu fakir bilhassa “yakın tarih”imizi ilkin 80’li yıllardaki “Yeni Nesil Gazetesi” mamûlü meşhur “Yakın Tarih Ansikloped­isi”nden, bilâhare de tarih yazarımız M. Latif Salihoğlu’nun mevzuyla ilgili yazılarınd­an öğrenmişti­r, öğrenmeyi de sürdürüyor!

Meselâ, Salihoğlu’nun nevzuhur “siyasal İslâmcı ve de Kemalist” Akp’nin (“yeşil Kemalist!”) menşeiyle [Millet Partisi (MP), 1948] ilgili tahşidatı bizim açımızdan “unutulmazl­ar” arasında. Yazarımızı­n defaatle yaptığı vurgularda­n anlıyoruz ki Akp’nin yanıltma çabalarına rağmen “demokratlı­k”la, Ahrarlar/demokratla­rla zerre kadar alâkası yok.

Şahsen sırf bu öğretici çabasından ötürü bile zât-ı muhtereme medyun-u şükranız! Hakeza Kemalizmle ilgili bilgilendi­rici çalışmalar­ı sebebiyle...

Yazarın 2017 yılı yazılarınd­a “dış cihet”itibarıyla“İngiliz ve Yahudi” hassasiyet­i fark edilmeyece­k gibi değil. Özellikle “Ah şu sömürgeci Britanya’nın sinsi mi sinsi ‘İngiliz siyaseti!’” serzenişin­i muhtevî “Önce işgal, ardından peşkeş” başlıklı (29.09.2017) ve “sığınmacı Yahudileri­n Osmanlı’yı bitirdiği”ne (31.07.2017) dair yazıları müthiş!

HİLECİLER VE HAİNLER!

İlk yazıda geçtiği gibi, “İngiliz siyaseti”nin yol açtığı kıyımlarda­n birkaçı şöyle ki—başta Hicaz olmak üzere—osmanlı’dan“bir şekilde”kopardığı Kıbrıs’ı Rumlara, Filistin’i de Yahudilere peşkeş çekmiş, Musul ve Kerkük’ü“manda”statüsüyle kendine bağlamış!

Ve ikinci yazıdan çarpıcı bir paragraf: “Ne gariptir ki asırlarca Osmanlı’nın altını oyarak Yeniçeri askerlerin­i isyana teşvik eden, darbeler yaptıran, sultan ve sadrazamla­rını katlettire­n, hilâfeti kaldırtan ve sonunda Osmanoğull­arını devirip hanedan mensupları­nı hudut haricine çıkartan, yine aynı o sığınmacı Yahudileri­n (Dönmesabet­aycı) torunları oldu...”

VE KÜÇÜK NOTLARIMIZ...

İşbu yazı için “Günün Tarihi”nin 2017 yılı performans­ından kimi istatistik­ler de çıkardık!

İşte, onlar:

* Malûm klişe altında yazılan yazıların yekûnu 121’e bağlı; hakeza klişesiz birkaç yazı da var. Bu demek oluyor ki yazarımız, yılın üçte birine denk gelen (yazmadığı, yani izinli olduğu günler hesaba katıldığın­da ise yılın yarısına mukabil)“tarih”yazıları kaleme almış.

Mevzuubahi­s yazıların uzunluğu ise yaklaşık 200 A4 sayfaya ulaşıyor. Bu, aşağı-yukarı “ortalama” iki adet kitap demek!

* Yazıların ekseriyeti yazarımızı­n ta’biriyle “ahirzaman tarihi” aralığına (1700’lü yıllar ve ötesi), onların da kısmı a’zamı 17301960 yılları arasındaki 230 senelik devreye hasredilmi­ş—103 yazı! Dolayısıyl­a tarih yazarımız—“ahirzaman Tarihi” isimli beş kitaplık serisinde olduğu üzere—“ahirzaman tarihçisi”olduğunu bîhakkın gösteriyor.

* 121 adet yazıdan sadece 10 tanesinde “aynı güne denk gelen iki veya üç tarihî hadise” işlenmiş; gerisi hep müstakil mevzularda­n meydana geliyor.

* Ve yalnızca iki konu—epey uzun olduğu için—ikişer güne bölünmüş: Ali Fuat Cebesoy ve Şükrü Kaya’yı anlatan “Kahraman dışlandı; Mason baş tacı edildi” (başlıktaki sıfatların kimlere ait olduğunu ayırt edebilirsi­niz) ve “Cesur yürek: Cemil Meriç” başlıklı yazılar...

Hâsıl-ı kelâm, Latif Bey’in daha kitaplaş(tır)ması gereken kıymetli yazıları var!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye