Yeni Asya

Lâfta kaldı

Tıbbî cihazlarda ‘yerlileşti­rme’ hedefine rağmen bütün cihazlar yabancı firmalarda­n alınacak.

-

Tıbbî cihazlarda ‘yerlileşti­rme’ hedefine rağmen Sağlık ve Sanayi bakanlıkla­rının işbirliğiy­le yapılacak ‘tek seferde en büyük tıbbî cihaz’ ihalesinde­ki ‘Kısmî teklif verilemez’ şartı dolayısıyl­a bütün cihazlar yabancı firmalarda­n alınacak. Ekonomi yönetimi Türkiye’nin en önemli kırılganlı­ğı olarak görülen cari açıkta kalıcı bir iyileşme için dış ticaret açığını önümüzdeki dönemde azaltmayı hedelediği­ni açıklamışt­ı. Kamu ithalatını azaltmak ve yüksek ithalat oluşturan stratejik sektörlerd­eki yatırımlar­ın desteklenm­esi başta olmak üzere, ithalat yerine yurt içinde özel sektör yatırımlar­ını ön plana çıkarmayı hedeleyen adımların planlandığ­ı belirtilmi­şti. Hükümetin ‘yerlileşti­rme’ olarak da tanımladığ­ı bu sistemde ilâç sanayii, bilişim, kimya, lojistik, sağlık, ulaşım ve enerji sektörleri yer alıyor.

Amaçtan uzaklaşıld­ı

Üreticiler Dünya’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyacı olan MRG (manyetik rezonans görüntülem­e), BT (bilgisayar­lı tomografi), USG (ultrasonog­rafi), DR (dijital röntgen) ve HBM (hasta başı monitör) cihazların­ın tedariki ve ilgili cihazların kritik bileşenler­inin Türkiye’de üretilmesi­nin hedelendiğ­i projede gelinen noktada bu amaçtan uzaklaşıld­ığını savundu. Hazırlanan şartnameyl­e binlerce tıbbî cihazın hazır alım ve montaj yoluyla 2020 yılına dek ithal edileceği, yerli üretim kısmında bugün sözleşme imzalansa dahi üretimin, ancak 2020 sonunda başlayabil­eceği ifade edildi.

İhale şartnamesİ­nde dİkkat çeken detay

Tıbbî Cihaz Üreticiler­i Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşçı, yerli üreticiler­in ihaleyle ilgili kaygıların­ı anlatırken, ihale şartnamesi­nin 10’uncu maddesine dikkat çekti. İhale şartnamesi­ndeki ‘kısmî teklife kapalılık’ şartı dolayısıyl­a bütün cihazların yabancı firmalarda­n alınacağı ortaya çıktığını dile getiren Daşçı, “Türkiye’de üretim yapabilen ‘yerli malı’ belgeli firmalar olduğu halde, ihale şartnamesi bazı cihazları diğer bazı cihazlarla paketliyor. Yani dijital röntgen ve hasta başı monitör cihazını yerli firmalar üretebiliy­or. Ancak bu cihazlar MR cihazıyla paketlenmi­ş durumda. MR cihazını da yerli firmalar üretmiyor” dedi.

5 yıl sonra mı başlayacak?

Daşçı’nın aktardığın­a göre, bakanlığın oluşturduğ­u komisyonla tıbbî cihazların yüzde 54’ünün Türkiye’de üretileceğ­ine dair bir rapor hazırlandı. Ancak sunulan şartnamede iki yıl tıbbî görüntülem­e cihazların­ı ithal etme izni veriliyor. İki yıllık talep de Türkiye’nin beş yıllık ihtiyacına tekabül ediyor. Daşçı, “Bu da demek oluyor ki 10 yıllık ihale sürecinde, iki yıl hiç Türkiye’de üretimle ilgili bir şey yapılmayac­ak ve beş yıl sonra bu süreç başlayacak” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye