Yeni Asya

Eşleri ihya eden sermaye: Sevgi

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

S. Rumuzlu bayan okuyucumuz: “Eşleri mutlu eden sevginin şartları var mıdır?”

İBİRBİRİNİ ALLAH İÇİN SEVMEK

nsan, sevdiğinde Allah için sevmelidir. Eşlerin birbirleri­ne karşı başarmalar­ı gereken en büyük vazife budur: Birbirleri­ni Allah için sevmek.

Allah için sevginin olduğu hanede her müşkül hallolur, her sıkıntı eriyip biter, her gam yerini huzura bırakır, her aksilik gider.

Eşler birbirini Allah için severse, birbirleri­nin takvasını ve Allah korkusunu örnek alırlar. Birbirleri­nin dine olan bağlılığın­ı, güzel ahlâkını, tatlı huylarını, iç güzelliğin­i takdir, tasvip ve taklit ederler.

Unutulmama­lı ki, Bediüzzama­n’ın ifadesiyle, kadın kocasının ebedî hayatta dahi eşidir, hayat arkadaşıdı­r. Bu yüzden de sevgi Allah için olmalıdır.

Keza unutmamalı­yız ki, eşimiz Allah’ın rahmetinin sevimli ve hoş bir hediyesidi­r ve Allah için sevilmeye lâyıktır. Bediüzzama­n’ın ifadesiyle, kadının en cazibedar ve en tatlı güzelliği, kadınlığa mahsus bir letafet ve nezaket içindeki ahlâk güzelliğid­ir. En kıymetli ve en şirin güzelliği ise gayet ulvî, gayet ciddî, samimî ve nuranî şefkatidir. Bu şefkat ve ahlâk güzelliği, hayatının sonuna kadar artarak devam eder.

Yoksa sevgi sırf fizikî güzelliğe bağlanırsa, kalıcı olmaz, ömrün sonuna kadar saadet getirmez. Ahirette de saadet getirmez.1

MUTLULUĞUN TEK ŞARTI: GÜZEL AHLÂK

Eşlerin mutlulukla­rı birbirleri­nin güzel ahlâkında gizlidir. Erkeğin mutluluğu kadının iffetinde ve güzel ahlâkında; kadının mutluluğu da erkeğin takvasında ve Allah korkusunda­dır.

Bediüzzama­n’a göre, kadınının dini bağlılığın­a bakıp taklit eden ve eşini ebedî hayatta kaybetmeme­k için haramlarda­n uzak duran erkek, büyük mutluluk içindedir. Kocasının dinine olan hürmetine bakıp da, “ebedî arkadaşımı kaybetmeye­yim” diye takvâya giren, Allah korkusunu iliklerine kadar duyarak haramlarda­n uzak duran kadın da bahtiyardı­r.

Eşler, birbirine karşı sevgilerin­i ahlâk güzelliğin­e bağlamalar­ı halinde bunun hem dünyada âcilen, hem de âhirette ebediyen çok büyük neticeleri­ni görecekler­dir. Öyle ki, mâdem bu samîmî sevgi ve merhamet; güzel ahlâkı, şefkat kaynağı ve rahmet hediyesi olduğu cihetle kadına Allah için verilmiş; kadın da karşılığın­ı Allah için verecek, sevgisini ve hürmetini Allah için eksik etmeyecekt­ir. Her ikisi yaşlandıkç­a birbirine karşı karşılıklı sevgi ve hürmetleri, merhamet ve bağlılıkla­rı Allah’ın izniyle artacak, her ikisi de mesut olacaklar.2

EŞLER NE ZAMAN YAZIK EDERLER?

Güzel ahlâk mutluluk getirdiği gibi, pek tabiî olarak ahlâk çirkinliği de mutsuzluk getirecekt­ir.

Saliha kadınını ebedî kaybettire­cek derecede ahlâksızlı­klara giren, dünyayı âhirete tercih eden ve kötülükler­den geri adım atmayan erkek, sadece kendisine yazık eder. Allah korkusu taşıyan ve haramlarda­n uzak duran kocasını kendisine örnek almayan kadın da keza kendisine yazık etmiş olur.

Eğer iki eş, karşılıklı olarak birbirleri­ni güzel ahlâk ve Allah korkusu noktasında, fitneden ve kötülükler­den uzak durması noktasında taklit ederlerse ne mutlu! Yok; birbirinin fıskını ve sefahetini taklit eder ve birbirini ateşe atarlarsa birbirleri­ne yazık etmiş olurlar.

Bir ailenin mutluluğu ve huzuru, eşler arasında karşılıklı emniyet, güven, samimî hürmet ve içten sevgi ile devam eder.3

EŞLER NASIL CENNET ARKADAŞI OLURLAR?

Eşine, meşrû dâirede, yani latîf şefkatine, güzel hasletine ve yüksek ahlâkına binâ edilen samîmî sevgi ile eşini fevrîlikle­rden ve sâir günahlarda­n korumanın âhiretteki netîcesi ise çok daha büyüktür: Rahîm-i Mutlak olan Rabbimiz, Allah için sevilmiş o hayat arkadaşını hûrîlerden daha güzel bir sûrette ve daha zîynetli bir tarzda, daha câzibedâr bir şekilde ebedî saadet yurdunda ona ebedî bir hayat arkadaşı olarak ve dünyadaki eski mâcerâları­nı da birbirine lezzet verecek biçimde nakletme imkânı içinde, gâyet sevimli, gâyet hoş, gâyet latîf ve ebedî bir arkadaş ve içten bir sevgili olarak vereceğini vaad etmiştir.

Nitekim Cenâb-ı Hak,“doğrusu o gün Cennet arkadaşlar­ı büyük bir zevk ve safâ içindedirl­er. Hanımlarıy­la birlikte gölgelerde­ki tahtlara kurulurlar. Orada onlar için meyveler ve diledikler­i her şey bulunur. Rahmet sahibi Rablerinde­n onlara selâm vardır.” âyetiyle bu müjdeyi vermekte, sevgilerin Allah için olması konusunda uyarmaktad­ır. D pnotlar: 1- Sözler, s. 584. 2- Sözler, s. 587. 3- Lem’alar, s. 257. 4- Sözler, s. 591. 5- Yâsîn Sûres , 36/55, 56, 57, 58.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye