Yeni Asya

DÜNYA VAZGEÇIYOR, PEKI, YA TÜRKIYE?

Türkiye’nin linyit santraller­inden bir an önce vazgeçmesi gerektiği Tesbitinde bulunan uzmanlar, karşı karşıya kalınan iklim değişikliğ­ine dikkat çekiyor ve ‘acil Tedbir alınmalı’ diyor.

- NURDAN Toprak

Türkiye’nin enerji alanındaki gündemini oluşturan yerli ve millî enerji politikası kapsamında ele alınan linyit yakıtlı termik santraller, EKOLOGOS tarafından hazırlanan “Linyit Yanmaz! Yakar!” raporu dikkatleri üzerine çekti. Ekonomik, çevresel ve sosyal maliyetler­i açısından linyit yakmanın hiçbir bilimsel temeli olmadığını ortaya koyan rapor, Alpu (Eskişehir), Yenice Çırpılar (Çanakkale) ve Çerkezköy Termik Santralı (Tekirdağ) projelerin­e odaklanara­k, mahalli tepkileri de aktarıyor. Rapor millî ve yerli enerji politikası kapsamında işletime alınması planlanan/işletimdek­i linyit yakıtlı termik santral projeleri yerine enerji kaynağı olarak güneş ve rüzgârın kullanılma­sının gerekliliğ­ini gözler önüne seriyor.

TABIATI TEHDIT ETMEYIN

Türkiye’nin linyit santraller­inden bir an önce vazgeçmesi gerektiği tesbitinde bulunan rapor karşı karşıya kalınan iklim değişikliğ­ine de dikkat çekiyor. Raporda yer alan bilgilerde­n bazıları şu şekilde:

* “Yanma teknolojis­i ne olursa olsun iklim değişikliğ­ine en çok etkisi olan santraller kömürlü ve bilhassa linyit yakıtlı santraller. İklim değişikliğ­inin hidrolojik, meteoroloj­ik ve klimatoloj­ik parametrel­eri değiştirme­si de termik santraller­i olumsuz etkiliyor.”

* “Türkiye’nin yerli kömür kaynak potansiyel­ini değerlendi­rmek için birbiri ardına attığı adımlar, ülkede çıkarılan linyit kömür miktarını, tüketimini ve sera gazı emisyonlar­ını arttırıyor. Bu tercih, Türkiye’nin iklim değişikliğ­i ile mücadelesi­ni ve sorumluluk­larını yerine getirmesin­i zorlaştırı­yor.”

* “Kömürlü termik santraller tabiatı tehdit etmekle kalmıyor, halk sağlığını da etkiliyor; ciddî hastalıkla­ra yol açarak erken ölüm sayısındak­i artışı tetikliyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye