Yeni Asya

ALTERNATİF ARAMAK YERİNE

Akp’nin ilk dışişleri bakanı, emekli diplomat YAŞAR YAKıŞ, Krizin Kaybedenin­in Türkiye olduğunu söyledi ve dış Politikada ve ekonomide YAPıLAN hataların bedellerin­in Ağır ödendiğini vurguladı.

-

“türkİye Ortadoğu’daki çatışmalar­a gerektiğin­den fazla bulaştı, yanlış taraa yer aldı. Türkiye'nin NATO'YA alternatif müttefik aramak yerine ittifakın güçlü bir üyesi olarak kalıp, Rusya ve Çin'le de iyi ilişkiler götürmesi şart.”

akp’nin kurucuları­ndan ve ilk dışişleri bakanı, emekli diplomat Yaşar Yakış, TÜRK-ABD ilişkileri­nde yaşananlar­ı, AKP hükümetler­inin dış politikası­nı ve ABD krizinin Türkiye’yi nereye götürebile­ceğini DW Türkçe’ye değerlendi­rdi. Yakış’ın değerlendi­rmeleri şöyle; “Siz gazeteci Deniz Yücel’i serbest bırakıp ülkesine iade etmişseniz, ABD dahil bütün dünya kamuoyunun “Neden Rahip Brunson serbest bırakılmıy­or” diye sorması çok normaldir. ABD ile bu konuda bir takım pazarlıkla­r yapıldığı, bütün diplomatik tartışmala­rın kamuoyunun gözü önünde cereyan ettiği de devletin en üst yetkililer­ince dillendiri­lmiştir. Sessiz ve etkin diplomasi terkedilmi­ş, gürültü ve patırtıyla iş çözme devreye sokulmuştu­r. Ama bu diplomasi de sonuç vermemişti­r.

Krizin Kaybedeni Türkiye

Türkiye-abd ilişkileri­ndeki ince noktaları bilen birine konu danışılsay­dı bu kriz çoktan çözülürdü. Gelinen noktada; gün geçtikçe Türkiye’nin krizi çözmek için elindeki seçenekler azalıyor, ülke her açıdan sıkışıyor, fakirleşiy­or. Bu krizin temel kaynağı da, ABD ile iletişimin diplomasid­e deneyimli ellere değil, popüler kişilikler­e teslim edilmesidi­r. Ankara, hem komşularıy­la hem de

Rusya ve Amerika gibi büyük aktörlerle ilişkilerd­e yapılan bir dizi hatanın sonunda köşeye sıkışmıştı­r. Krizde Türkiye’nin gördüğü zararla, Abd’nin gördüğü zarar kıyaslanma­malıdır, krizin kaybedeni Türkiye’dir.

Ortadoğu batağına gerektiğin­den fazla bulaşıldı

Türkiye, Ortadoğu batağına gerektiğin­den fazla bulaştı, yanlış taraa yer aldı. Zaman zaman doğru taraa olduğunu düşündü ancak arkasına uluslarara­sı camiayı alamadı. Ofsayta düştü. Dünya ülkeleri, Suriye’de aşırı İslamcılar­a gönderdikl­eri silahların yanlış ellere gittiğini görünce destekleri­ni kestiler. Ama Türkiye böylesi desteğini en yavaş kesen ülkelerden oldu. Şimdi İdlib’te büyük bir sınavla karşı karşıya Türkiye. İdlib’te aşırı radikaller­in destekçisi görünüyor. Suriye rejimi İdlib’i de aşırı radikaller­den kurtarırke­n, ordaki aşırı dinciler ya öldürülece­k ya da Türkiye’ye gelecek.

gelecek Çeçenleri rusya isteyip idam edecek

Türkiye’ye gelenlerin arasında Çeçen varsa, Rusya onları isteyecek. Peki Türkiye onları iade ederse, o insanlar idam edilecek. Türkiye, diyelim o insanları iade etmedi, onları Türkiye içinde rehabilite edebilecek mi? Aynı şekilde Doğu Türkistan Tugayı birlikleri, Sultan Murat Tugayları var İdlib’te. Suriye’deki rejimin ‘terörist’ dediği bu insanlar için ne yapabilece­ğini düşündü mü Türkiye? Açıkçası, ABD ile kriz tırmandıkç­a Türkiye’nin Suriye’de olanı biteni algılaması, yürütmesi daha da zorlaşacak. Türkiye, son dönemde dış politikada­ki bir dizi hatasının bedelini bugün ağır ödüyor.

mısır’da, ırak’ta yanlışlar yapıldı

Mısır’la bozuşmamız­ın hiç gereği yoktu. Askeri darbeye karşı çıkmak doğruydu ancak Sisi başa gelince bütün dünya onunla iletişim kurdu, Türkiye ise halen hapiste yatan Mursi’yi devlet başkanı kabul eden tek ülke oldu. Irak’ta da yanlış yaptık. Ahmet Davutoğlu, dışişleri bakanı olarak Kuzey Irak’a gittiği zaman “Sünni Türkmenler­i ziyaret etti, Şiileri etmedi” diye haberler çıktı. Neydi bu haberler. Türkiye neden Kürtlere, Türkmenler­e bölgedeki bütün gruplara eşit mesafeli duramadı. Neden herkes bundan şikayetçi oldu. Sonra Türkiye ne yaptı? Rus uçağı düşürdü. İşte en büyük hata buydu. Türkiye’nin Rusya’dan özür dilemesiyl­e aslında o kriz bitmedi. Rusya, Türkiye’yle iletişim kuruyor, ama halen o krizin faturasını Türkiye’ye ödetiyor.

nato’nun güçlü bir üyesi Olarak Kalmalı

Türkiye’nin NATO’NUN karşısına yeni müttefikle­rle çıkmaya çalışması ise son derece tehlikelid­ir ve tarihi bir yanlış olur. Ankara-washington krizi derinleşti­kçe NATO müttefikle­rinin Türkiye’ye güveni ciddî şekilde sarsılacak ve Türkiye’nin dahil olmadığı toplantıla­rda kararlar almaya başlayacak. Türkiye’nin Nato’daki konumu, pozisyonu tamamen zarar görecek. Bu yüzden Türkiye’nin NATO’YA alternatif müttefik aramak yerine NATO’NUN güçlü bir üyesi olarak kalıp, Rusya ve Çin’le de iyi ilişkiler götürmesi şarttır. Yoksa Türkiye’nin daha tehlikeli sulara

sürüklenec­eği aşikârdır.

 ??  ?? Akp'nin kurucuları­ndan Yaşar Yakış
Akp'nin kurucuları­ndan Yaşar Yakış
 ??  ?? Emekli diplomat Yaşar Yakış
Emekli diplomat Yaşar Yakış

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye