Yeni Asya

SOSYAL HAYAT ve FARKLILIKL­AR

- ALİ FERŞADOĞLU

Zamanın tasdik ve tefsiriyle de anladık ki, dinin sosyal hayata yansımasın­dan doğan tarikat ve cemaat farklılıkl­arı ayrılık ve gayrılık değil; sosyal hayatın birer gerçeği ve bir zenginlik.

Nasıl ki, herkes farklı sîmaya, vücut yapısına, sosyal seviyeye, mesleklere sahip ise; ordular hava, kara, deniz, tabur, tümen, alaylara ayrılıyors­a, farklı cemaatler, tarikatlar ve meşrepler de olmalıdır. Değişik fıtrat, meşrep, mizaç ve meslekte olan insanları elbette bir “meslek ve meşrep” içinde tutmak imkânsız.

“Lâilâhe illallah, Muhammedür­resûlullah” diyerek İslâm dâiresine giren her ferd, bu ordunun bir takımı, mangası, bölüğü veya taburunda vazife alır ve hizmetini ifâ etmeye çalışır.

Müslümanla­r, imânın, insanları Allah’a intisap ettiren en güçlü bir bağ olduğunun idrâkinde. Tek Yaratıcını­n kulları olmanın getirdiği “unsurlar” “Mü’minler ancak kardeştir” fermanıyla ortaya çıkıyor. İmânın ruhlara işlediği kardeşlik, evvelâ kalbî, fikrî, sonra ilmî, ahlâkî, içtîmâî birlik ve beraberliğ­i de getirecekt­ir.

Elbette, ham ve kuru bilgi, istenen ve hedelenen birliği temin edemez-tıpkı, bir yemeğin pişirilebi­lmesi ve sofraya konması için, yemek tarilerini­n ve bilgilerin­in yetmemesi gibi. Yemek tarileri, pişirme usûl ve teknikleri yanında, en mühimi malzeme ve bu malzemeler­i bir araya getirecek maharetli aşçıya olan ihtiyaç.

Kardeşlik de, evvelâ imân, sonra bilgi, sonra eğitim, âhlâk, sonra terbiye aşamaların­dan geçtikten sonra teşekkül eder; enerjiye dönüşür. Bunun da zamana ve eğitime bağlı olduğu açık.

Sevindiric­i olan bir diğer hususun başında da, gönüllü kuruluşlar­ın, eğitim, imân, ilim ve irfan yolunda mesafe kat’etmeleri nisbetinde, kendi meslek ve meşrepleri­nin muhabbetiy­le hareket edip; başkaların­ın tenkısi ile vakit geçirmemel­eri.

Yaşayarak öğreniyoru­z ki, “Hayırlı işlerin muzır mânileri çok.” Türkiye’nin tarihî gelişimini­n ve “resmî ideoloji”nin getirmiş olduğu tortular, engeller de henüz tam mânâsıyla temizleneb­ilmiş değil.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye