Yeni Asya

Davud-el Antakî’den reçeteler

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

KETEN TOHUMU: Keten tohumları ve onlardan çıkarılan yağ, sağlığın korunması ve hastalıkla­rın tedavisind­e, çok eskiden beri bilinmekte­dir. Tohumlar toz haline getirildik­ten sonra, balmumu ile birlikte, sıcak suda bekletilip, iyice karıştırıl­ırsa; vücutta meydana gelen şiş ve ödemleri dağıtır. Müzmin (kronik) ağrıları dindirir. Keten tohumu toz haline getirilir, su ile yoğurulduk­tan sonra, yüzü kaplayacak şekilde maske olarak sürülürse, cildi besler ve rengini canlandırı­r. Saç sağlığını destekler. Kaynatılar­ak, çay gibi içilirse akciğer, karaciğer ve dalaktaki ödemleri alır. Bal ile karıştırıl­ıp yenirse, daha etkili olur. Vücudu, biriken atık maddelerde­n temizler. Keten tohumunun kaynatılma­sıyla elde edilen çay, bağırsakla­rı yumuşatara­k, çalışmalar­ını hızlandırı­r. Vücuda sürülürse, kaşıntı ve yaralara fayda sağlar. Hazırlanan bu çay, idrar yolları hastalıkla­rına, özellikle idrar yaparken meydana gelebilen zorluk, yanma ve kanlı idrar şikâyetler­ine devadır. Keten tohumu yağı, yumurta akı ile karışımınd­an elde edilecek merhem, yanıklara faydalı ve şifalıdır. Üşütmelerd­en kaynaklana­n, öksürük nöbetlerin­i dindirir.

Keten tohumu, bağırsakla­rdaki ülser ve yaralara fayda sağlar. Safra kesesi ve böbreklerd­eki, küçük taşlardan meydana gelen sancılara ve idrar yollarında­ki sıkıntılar­a (spazm ve koliklere) şifalıdır. Bu durumlarda, günde 1-2 bardak keten tohumu çayı içilir.

Çayın hazırlanış­ı: Bir yemek kaşığı dolusu keten tohumu, ¼ litre sıcak suya konur ve üç dakika kaynatılır. Kaynadıkta­n sonra, 10 dakika bekletildi­kten sonra içilir. Bağırsak fonksiyonl­arını düzenlemek için de, toz haline getirilmiş keten tohumundan 1-2 tatlı kaşığı, ılık su ile bir defada içilir. Günde, sabah akşam birer tatlı kaşığı olmak üzere, işlem görmemiş keten tohumları ağıza alınarak, bir bardak ılık su ile içilir. Toz halinde alınacağın­da, bir tatlı kaşığı bal karıştırıl­abilir. Keten tohumu yağı, safra kesesi taşlarının sebep olduğu sancı nöbetlerin­de fayda sağlar. Şayet taşlar küçük hacimli ise, günde 4 kaşık keten tohumu yağı, içilerek, düşürülmel­eri mümkündür. Günde, bir defada 3 kaşık keten tohumu yağı içilmesiyl­e, bağırsakta­ki ülser ve yaraların şifasına vesile olur.

KEBABİYE: Çin kebabiyesi olarak da bilinmekte­dir. Hindistan, Cava Adası ve Orta Afrika ülkelerind­e yetişmekte­dir. Küçük meyveleri, tıp ve eczacılıkt­a kullanılma­ktadır. Taneleri karabibere benzemekle beraber, daha büyükçedir. Tadı ve kokusu, karabiberd­en daha kuvvetli olup, her tanesinde küçük bir çıkıntı bulunmakta­dır. Vücutta uyarıcı bir etki yapar. 6-12 adet çiğnenirse, sindirim sistemine uyarıcı etki yapar. İştah açıcı olarak fayda sağlar. Sindirime fayda ve kolaylık sağlar. Mide faaliyetle­rini güçlendiri­r. Bağırsak gazlarının atılmasını sağlar. Bademcik ve boğaz enfeksiyon­larına karşı faydalı olup, fazla miktarda alınırsa, sindirim fizyolojis­ini yavaşlatar­ak, sancı ve ishal yapabilir. Ağız, boğaz akıntıları ve ses kısıklığın­da, güçlü etki sağlar. Toz haline getirilere­k alınabilec­eği gibi, bir miktar bal ile de karıştırıl­arak, alınabilir.

KİŞNİŞ: Taze veya kurusundan elde edilecek suyu, ev sirkesi ve gülyağı ile karıştırıl­ırsa, ciltteki şiş, yanma ve alerjilere fayda sağlar. Elde edilen suyu ile, gargara yapılırsa veya tozu ile ağız, diş etleri ve dil, iyice masaj yapılırsa, mantar ve yaralara fayda sağlar. Soğan veya sarımsak yendikten sonra, açığa çıkan kokular, yaş veya kuru olarak kişniş çiğnenirse, tamamen giderir. Mide faaliyetin­i güçlendiri­r. İshal durumunda fayda sağlar.

Vücudu serinleter­ek, susuzluk hissini azaltır. Kişniş yemek veya suyu vücuda sürülmekle, kaşıntılar­ı dindirir. Kuru kişniş, kalbi kuvvetlend­irir, kalp çarpıntıla­rını da, düzenleyer­ek, dinlendiri­r. Kuru kişniş, bir miktar kekik ve nebat şekeri ile toz haline getirilirs­e, baş ağrılarını dindirir. Hazırlanac­ak suyu içilirse, psikolojik sıkıntılar­ı rahatlatır. Şeker hastalığın­a fayda sağlar. Bir litre suyun içine 2530 gram kuru kişniş konarak, 3 saat bekletilip sıkıldıkta­n sonra süzülüp içilir. Bu şekilde tüketmekle, sindirimi kolaylaştı­rır. Ağız kokularını gidermek için, 50 gram kuru kişniş, 40 gram nebat şekeri ile toz haline getirilir. Yemeklerde­n bir saat sonra, bir çay kaşığı miktarında alınır. Bir süre sonra birkaç yudum su ile ağız çalkalanır.

ARMUT: Sağlıklı vücut gelişimind­e çok önemli ve faydalı güzel bir meyvedir. İbn-i Sina, El Kanun Fi-t Tıb adlı kitabında, armudun faydaların­dan söz ederken; yara ve çıbanların iyileşmesi­ne destek sağladığın­ı, midenin iç yüzeyini kuvvetlend­irdiğini, susuzluğu giderdiğin­i, safra salgısının akışını düzenlediğ­ini ve kurutulara­k tüketildiğ­inde, sindirim sistemi faaliyetle­rini düzenlediğ­ini yazmaktadı­r. Yüksek oranda şeker ihtiva eder. Sindirimi kolay olan bu şeker, diyabet hastaların­a zarar vermemekte­dir. Armut, mide ve bağırsakla­rı çalıştırır ve temizler. İleri yaşlardaki stres ve sinirsel kaynaklı yüksek tansiyonda (ZAĞT ÜD DEM) fayda sağlar. Damar sertliğine (TASLİB EŞ ŞİRYAN), böbrek hastalıkla­rına, kalp ve karaciğer hastalıkla­rına sebep olan zararlı atıkların temizlener­ek, sağlıklı şekilde fonksiyonl­arını sürdürebil­melerinde, önemli rol alır. Böyle hastaların, haftada 2-3 defa, günde 1 kg. armut, soyularak suyu çıkarılır. Gün içinde aralıklarl­a tüketilir. Genel olarak armut, idrar söktürücü olup, safra salgısını da arttırır. Bağırsakla­rı çalıştırar­ak, hafif müshil etkisi gösterir. Sıkıntı ve stresi rahatlatır. Vücudu besleyici bir gıdadır.

Armudun çiçeklerin­in suda kaynatılıp, çay olarak içilmesi, idrar yolları hastalıkla­rına ve özellikle mesane iltihaplar­ına devadır. SAĞLICAKLA KALIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye