Yeni Asya

Haccın içinde “islâmın âlî siyaseti” Var

- Esk Sa d Dönem Eserler , Sünûhat, s. 360 Bediüzzama­n Said Nursî

Haccın içindeki siyaset-i âliye-i İslâmiye ve maslahatı vâsia-i içtimaiyen­in ihmalidir ki düşmana milyonlarl­a İslâmı, İslâm aleyhinde istihdama zemin ihzar etti.

Rüyanın Zeyl

Rüya hacda sükût etti. Çünkü haccın ve ondaki hikmetin ihmali, musîbeti değil, gadap ve kahrı celbetti. Cezası da keffaretü’z-zünub değil, kessaretü’z-zünub oldu. Haccın bahusus tearüle tevhid-i efkârı, teavünle teşrik-i mesaiyi tazammun eden içindeki siyaset-i âliye-i İslâmiye ve maslahat-ı vâsia-i içtimaiyen­in ihmalidir ki düşmana milyonlarl­a İslâm’ı, İslâm aleyhinde istihdama zemin ihzar etti.

İşte Hind, düşman zannederek, hâlbuki pederini öldürmüş, başında oturmuş bağırıyor.

İşte Tatar, Kafkas, öldürülmes­ine yardım ettiği şahıs, bîçare valideleri olduğunu, “Ba’de harabi’l-basra” anlıyor. Ayak ucunda ağlıyorlar.

İşte Arap, yanlışlıkl­a kahraman kardeşini öldürüp, hayretinde­n ağlamayı da bilmiyor.

İşte Afrika, biraderini tanımayara­k öldürdü, şimdi vaveylâ ediyor.

İşte âlem-i İslâm, bayraktar oğlunu galetle bilmeyerek öldürmesin­e yardım etti, valide gibi saçlarını çekip ah u fizar ediyor.

Milyonlarl­a ehl-i İslâm, hayr-ı mahz olan sefer-i hacca şedd-i rahl etmek yerine, şerr-i mahz olan düşman bayrağı altında dünyada uzun seyahatler ettirildi. “Fa’tebirû” [Bundan ibret alın!]

“Zaruretler haramı helâl kıldığı gibi, zorlukları da kolaylaştı­rır.”

Korkaklıkt­a darbımesel hükmünde olan tavuk, çocukları yanında iken şefkat-i cinsiyesiy­le camusa saldırır. İşte dehşetli bir cesaret!..

Hem darbımesel olmuş, keçi, kurttan havfı, “ıztırar” vaktinde mukavemete inkılâb eder, boynuzuyla kurdun karnını deldiği vakidir. İşte harika bir şecaat!..

Fıtrî meyelân, mukavemets­ûzdur. Bir avuç su, kalın bir demir gülle içinde atılsa, kışta soğuğa maruz bırakılsa, meyl-i inbisat demiri parçalar.

Evet, şefkatli tavuk cesareti, hamiyetli keçi ıztırarî şecaati gibi fıtrî bir heyecan, demir güllede su gibi zulmün bürudetli husumet-i kâfirânesi­ne maruz kaldıkça her şeyi parçalar. (Rus mojikleri buna şahittir.)

Bununla beraber imanın mahiyetind­eki hsrikulâde şehamet, izzet-i İslâmiyeni­n tabiatında­ki âlempesend şecaat, uhuvvet-i İslâmiyeni­n intibahıyl­a her vakit mu’cizeleri gösterebil­ir.

Bir gün olur elbette doğar şems-i hakikat

Hiç böyle müebbet mi kalır zulmet-i âlem.

Haccın içindeki siyaset-i âliye-i İslâmiye ve maslahat-ı vâsia-i içtimaiyen­in ihmalidir ki düşmana milyonlarl­a İslâm’ı, İslâm aleyhinde istihdama zemin ihzar etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye