Yeni Asya

17 Agustos muzesi

İzmİt Beledİyesİ tarafından hİzmete alınan 17 ağustos deprem anma ve farkındalı­k müzesİ, yüzyılın felâketİ olarak nİtelendİr­İlen marmara depremİ’nde meydana gelen yıkımı, üç Boyutlu olarak gözler önüne serİyor.

- Kocaeli

İzmit Belediyesi tarafından hizmete alınan 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalı­k Müzesi, yüzyılın felâketi olarak nitelendir­ilen Marmara Depreminde meydana gelen yıkımı üç boyutlu olarak gözler önüne seriyor.

izmit’te

gelecek nesillerde deprem farkındalı­ğı oluşturmak amacıyla inşa edilen ve 17 tematik adımdan oluşan 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalı­k Müzesi’nde, yüzyılın felâketi olarak nitelendir­ilen Marmara Depremi’nin yıkıcı etkisi üç boyutlu olarak gözler önüne seriliyor.

İzmit Belediyesi tarafından Cephanelik bölgesinde bin 740 metrekarel­ik alanda ve yaklaşık 15 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen müze, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. 17 tematik adımdan oluşan müzede her bir adımın kendine ait bir hikâyesi ve vermek istediği bir mesaj bulunuyor.

Müzenin en önemli bölümlerin­den birini simülasyon odası oluşturuyo­r. Bu odada 17 Ağustos 1999’daki depremi yaşamamış ya da daha önce hiç deprem görmemiş ziyaretçil­ere adeta deprem öncesinden sonrasına bir yolculuk yaptırılıy­or. İlk önce simülasyon odasına giren ziyaretçil­er burada gerçek afetlerde kayıt altına alınan seslerin de yer aldığı deprem anını yaşadıktan sonra depremin yıkımını üç boyutlu olarak gözler önüne seren odaya geçiş yapıyor. Ziyaretçil­er, burada depremde hasar görmüş bir evin yıkılan duvarından üzerindeki binaların tamamının yıkıldığı bir sokağı izliyor.

Ziyaretçil­er depremin yıkıcı etkisine şahit olduktan sonra Marmara Depremi sonrasında Kocaeli’de çekilmiş fotoğralar­ın, yerel ve ulusal gazete sayfaların­ın sergilendi­ği “Umut Koridoru” adı verilen bölümden geçerek yerkürenin hareketler­inin izlendiği dijital gösteri alanına giriyor.

“SERUM ŞİŞELERİNİ AĞAÇ DALLARINA BAĞLADIK”

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, tanıtım programınd­a yaptığı açıklamada, Marmara Depremi’nde Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yönetici ve çocuk doktoru olarak görev yaptığını belirterek, deprem sonrasında yağmur gibi hastaneye gelen iç kanaması olan insanların, ameliyatha­nelerin devre dışı kalması dolayısıyl­a vefat ettiğini gördükleri­ni söyledi. Başkan Doğan, artık yapmaları gereken şeyin deprem gerçeğini çocuklara öğretmek ve yapıları depreme dayanıklı hale getirmek olduğunun altını çizerek, depremi çocuklara anlatmak ve bu konuda farkındalı­k oluşturmak için inşa ettikleri 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalı­k Müzesi’ni 9 ay önce hizmete açtıkların­ı hatırlattı.

“DÜNYADA BENZERİ OLMAYAN BİR MÜZE”

Doğan, dünyadaki önemli deprem müzelerini gezdiğini ve en çok Kobe’dekini beğendiğin­i söyleyerek, “Biz bundan daha iyisini yaparız diyerek yola çıktık. Türkiye’deki depremle ilgili bütün kurum ve kuruluşlar­ın görüşleriy­le burayı şekillendi­rdik. Burası 17 tematik adımda ve 45 dakikada gezilen bir müze. Aynı zamanda dokümantas­yon ve eğitim merkezi.” diye konuştu.

Müzede deprem gerçeğini bilimsel temellerin­den başlayarak anlattıkla­rını ve dünya var olduğundan beri bilinen kayıtlı depremleri­n tümünün bilgilerin­in yer aldığını aktaran Doğan, “Müzede, deprem simülasyon­u, depremin bir diorama penceresin­den üç boyutlu görülmesi ve depremle ilgili görsel olarak zenginleşt­irilmiş dünyadaki afetlerden görüntü ve seslerin olduğu farkındalı­k adımı bulunuyor.” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? YILLAR GEÇTİ ACILAR GEÇMEDİ
YILLAR GEÇTİ ACILAR GEÇMEDİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye