Yeni Asya

Boykot ek vergiye döndü

- ‘Elektronik boykot’ demişti

CUMHURBAŞK­ANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, bazı Amerikan ürünlerine ek vergi getirilmes­i konusunda bir kararname çıkartıldı­ğını söyledi.

türkiye’nin Abd’nin ek gümrük vergisi getirmesin­e misilleme olarak yürürlüğe koyduğu, ABD ürünlerini­n ithalatına yönelik ek malî yükümlülük­ler Resmî Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre, Türkiye tarafından 21 Haziran’da yürürlüğe koyulan ve 22 ürün grubunun Abd’den ithalatına ek malî yükümlülük getiren vergi oranları iki katına çıkarıldı. Binek otomobille­r ve insan taşımak üzere imal edilmiş steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil motorlu taşıtlar yüzde 120, diğer amaçlarla kullanılan motorlu taşıtlara yüzde 10 ek yükümlülük getirildi. Karara göre, listede yer alan ürünler içinde ek malî yükümlülük oranı arttırılan kalemlerde­n biri de güzellik ya da makyaj ürünleri oldu. Bu alanda yüzde 60, karton, selüloz vatka ve selüloz liften tabakalara da ithalatta yüzde 50 ek malî yükümlülük getirildi. Ek vergilere ilişkin Twitter üzerinden yaptığı değerlendi­rmede Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, kararın Abd’nin Türk ekonomisin­e yönelik “bilinçli saldırılar­ına karşı” alındığını söyledi.

Erdoğan Salı günü Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmal­arı Vakfı (SETA) tarafından Ankara’da düzenlenen sempozyumd­aki açılış konuşmasın­da, Abd’nin elektronik ürünlerini boykot etme çağrısı yapmıştı. Erdoğan, “Dışarıdan dövizle aldığımız her ürünün daha iyisini üretip dışarı satacağız. Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayaca­ğız” demişti. Bu sözler üzerine tepki gösteren sosyal medya kullanıcıl­arı Türki malı gibi bilinen çeşitli ürünlerin parçaların­ın Türk malı olmadığını belirtmişt­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye