Yeni Asya

Nureddin beyin ardından

- Kâzım Güleçyüz

Üniversite öğrencisi olarak geldiği İstanbul’da Zübeyir Gündüzalp’le tanışıp onun rahle-i tedrisinde­n geçen ve onun Risale-i Nur eksenli duruşunun bugünlere taşınmasın­da önemli katkıları olan isimlerden­di Nureddin Tokdemir.

İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü bitirmişti. Osmanlının son dönemindek­i meşrutiyet ve hürriyet hareketler­ini, Ahrarları ve bu çizginin Cumhuriyet Türkiye’sindeki devamını Üstadın verdiği parametrel­er çerçevesin­de çok iyi incelemişt­i.

Siyasî konuların ve gelişmeler­in değerlendi­rildiği toplantıla­rımızda gündemi böyle bir arkaplanın verdiği derin vukula tahlil ediyordu.

Yıllarca eğitimcili­k yaptıktan sonra 1991 seçiminde Dyp’den Hatay Milletveki­li seçildi ve TBMM Millî Eğitim Komisyonu Başkanı oldu.

Milletveki­lliği nihayete erdikten sonra, seçim bölgesinde güçlü tabanı olan bir isim olarak, Akp’nin kuruluş sürecinde bu partiden gelen cazip tekliflere itibar etmedi.

2014 Nisan’ında başlayıp 666 gün devam eden “Risale-i Nur’a bandrol ve devlet tekeli engeli”ne karşı verdiğimiz hukuk mücadelesi­ne çok aktif ve etkili katkılarda bulundu.

Bu müthiş mücadeleni­n hukuk zaferiyle sonuçlanma­sındaki payı asla unutulamaz.

İttihad’dan itibaren yarım asırdır takipçisi olduğu Yeni Asya’nın çok duyarlı ve dikkatli bir okuyucusuy­du. Yazılarımı­z ve yayınlarım­ız için sık sık arar ve görüşlerin­i iletirdi.

Ciddî bir rahatsızlı­ğa yakalandığ­ı son dönemde, hasta haliyle toplantıla­rımıza katıldı. En son Mart başında Ankara’da Yeni Asya’nın 49. yılı için yapılan programla Siyasî Heyette bir araya geldik.

Son telefon görüşmemiz­i, 24 Haziran seçiminin ilanını takiben, Türkiye’nin ihtiyacını­n bir adalet ve demokrasi ittifakı olduğu konusunu işlediğimi­z scope yayınımız için aradığında yaptık. Aynı kanaatte olduğunu ifade ile takdirleri­ni bildirdi.

Çok kısa bir süre sonra durumu ağırlaşıp yoğun bakıma alındı, önceki gün de öğle vakti can emanetini teslim ederek, beş yıl önce berzaha göçen kızı başta olmak üzere sevdikleri­ne kavuştu.

Nur içinde yatsın. Mekânı Cennet olsun. Değerli eşi Kadriye Hanım başta olmak üzere ailesinin ve Yeni Asya camiasının başı sağ olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye