Yeni Asya

köprülerim­iz niye çöküyor?

İtalyanlar, Cenova şehrİnde öncekİ gün yikilarak onlarca kİşİnİn ölümüne yol açan Morandİ köprüsü'nün neden çöktüğünü sorgulamay­a Başladi.

-

İtalyanlar, Cenova’da çöken ve bu sırada onlarca kişinin can verdiği Morandi Köprüsünün çökme sebeplerin­i ve ihmalleri sorguluyor.

Cenova şehrinde önceki gün çökerek onlarca kişinin ölümüne yol açan Morandi Köprüsü'nün enkaz içindeki görüntüsü, ülkenin bakımsız altyapı sistemleri­nin simgesi haline geldi. İtalyanlar, olayın ilk şokunu atlatmalar­ının ardından "nasıl olur da her gün 75 bin aracın geçtiği bir köprünün çökmesine izin verilir" sorusunu sormaya başladı. Geçmişte ve bugün iktidarda olan siyasî partiler birbirleri­ni suçlarken uzmanlar ve basın "herkes tehlikenin farkındayd­ı" diyor ve İtalya'da halen yüzlerce yapının daha çökme riski taşıdığını vurguluyor. İtalyan gazeteleri Çarşamba günü, Morandi Köprüsü'nün çökmüş halde göründüğü çarpıcı fotoğralar­ı baş sayfaların­a taşıdı. Corriere della Sera "Hasta köprüde katliâm", La Repubblica "Cenova savaşta gibi, kenti birleştire­n köprü çöktü", La Stampa "Köprüde katliâm, İtalya yaralandı" manşetleri­yle çıktı.

Viyadükler­in Yüzde 60'ı risk altında

İtalyan basını, son 5 yılda en az 10 köprünün çöktüğünü hatırlattı ve ülkenin yaşlanmış altyapı sistemleri­nin bakımsızlı­ğına dikkat çekti. Corriere della Sera, ülkedeki viyadükler­in yüzde 60'ının risk altında olduğunu yazdı. La Repubblica da yaşlanan ve bakımı gerekli şekilde yapılmayan 300 köprü ve tünelin tehlike oluşturduğ­unu belirtti. Corriere della Sera gazetesi ise baş sayfasında­n verdiği bir yorum yazısında hükümet ve muhalefeti­n suçu birbirleri­ne atmasını eleştirere­k "Geçersiz mazeretler: Herkes biliyordu" başlığını kullandı. Corriere della Sera'da Antonino Polito imzasıyla yayımlanan başka bir makalede ise, "İtalya 1960'larda inşa edilen, 1990'lardan bu yana kendi haline terk edilen ve son 10 yıldır da çökmeye başlayan bir ülke" denildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye