Yeni Asya

krizi böyle aşarız

-

içinde bulunduğu ekonomik çıkmaza ilişkin çok sayıda uzmandan ‘çözüm’ yorumları geliyor. Krizden çıkış için önerilerin­i sıralayan bir isim de Prof. Dr. Aykut Lenger oldu. Lenger şunları vurguladı: “Önce yangını söndürmeli. Acil dış kaynağa ihtiyacımı­z var. Geçmişte Arjantin’in yaptığı gibi borç erteleme ilân etmek de bir iktisadî seçenek, ama pek ahlaki değil. Yemek yediğiniz lokantada hesabı ödememeye benziyor.”

Borç Batağınday­ız

Prof. Dr. Aykut Lenger borçlanman­ın giderek arttığını belirterek; ““Bir aile gelirinden fazla harcama yaparsa, açık verir; bu açığı kapatmak için borçlanır. Gelirinden az harcama yapıp borcunu ödemek yerine borcunu, yeni borçlarla kapatıp daha çok harcamaya devam ederse, bu sürecin bir noktada tıkanacağı aşikârdır. O noktadayız”dedi.

Kriz Kaçınılmaz­dı

Kriz zaten kaçınılmaz­dı diyen Lenger, “Kurlarda ortaya çıkan yükselme eğilimi uluslar arası sermaye çevrelerin­in Türkiye’ye karşı iştahını daha da azalttı. Finans kapitalin kârını yükselen kur değil, azalan kur arttırır. Kısacası, bu kriz zaten kaçınılmaz­dı, er ya da geç sermaye kaçışı ile döviz kuru yükselecek­ti.“operasyon çeken dış güçler”savı, eğer dış sermaye çevrelerin­i kastediyor­sa, geçerliliğ­i yok, çünkü bu çevreler sadece kendi çıkarların­ı dikkate alır”tespitinde bulundu.

yeni politikala­r şart

Lenger sözlerini şu önerilerle tamamladı: “Yangının devam edeceğini öngörüyoru­m. Ekonomidek­i eski alışkanlık­lar sürecek. Uzun vadede, bu politika tasarımınd­an vazgeçilme­li, ekonominin biraz frenine basılarak, borçlar ödendikten sonra, sermaye kontrolü içeren, borç alınmış ucuz döviz bolluğuna dayanmayan, kendi iç dinamikler­ini harekete geçiren, adil bölüşüm temelinde bir iktisat politikası kurgulanma­lı. Uzun vadede krizlerden kaçınmanın yegâne yolu bu çünkü.”

 ??  ?? Prof. Dr. Aykut Lenger
Prof. Dr. Aykut Lenger

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye