Yeni Asya

Zikir üzerine

- İsmail Hakkı Avcı İsmailhakk­iavci32@gmail.com

Zikir; hatırlamak, anmak manalarınd­a kullanılan ve Kur’ân’da da geçen bir kelimedir. “Zikir”, aynı zamanda Kur’ân’ın da bir ismi olup Allah’ı anmak, O’nu yarattıkla­rıyla düşünmek ve tefekkür etmek manalarına da gelir. Tarikatçıl­arın yaptıkları da bir zikirdir. Kur’ân’ı devamlı okuyan ve manasını da düşünen, bir nev’î zikir ediyor demektir.

Evde oturuyorke­n bir kelebeğin veya bir sineğin pencereden içeri girmesiyle mevzunun onlar üzerine çevrilmesi ve o kelebeğin renk ve desenleriy­le ne harika yaratıldığ­ını ve o sineğin kısacık ömründe -insanın sineği misal alarak yaptığı kocaman ve en modern tayyareler­den daha mükemmel olan ne harika cihazlarla teçhiz edildiğini düşünüp tefekkür etmek de bir nev’î zikirdir. Bu tefekkür ve zikri bütün insan, nebat, hayvanat ve sair mahlûkat üzerinde de yapmak mümkündür. Penceremiz­e konarak bizden yiyecek bir şeyler isteyen siyah ağırlıklı, mora çalan mavi benekli tüyleriyle sığırcık kuşları, bazen gökyüzünde yaptıkları toplu dansla bir nev’î zikir etmektedir­ler. Bunlar o kalabalık grubuyla gökyüzünde birbirleri­ne değmeden şekilden şekle girerek toplu halde adeta zikir ederler.

Bir öğretmen dersini işlemeye çalışırken, öğrenciler­in pek çoğunun olumsuz olmasına rağmen onlara ebeveynini­n öğretmediğ­i faydalı davranışla­rı öğretmeye çalışması da bir çeşit zikirdir. Evet, insanda zikir, çeşit çeşittir: Allah’ın emir ve yasakların­a uymaya çalışan insan, bir ihtiyaç sahibine veya arkadaşına yardımcı olan zikir ediyor demektir. Yine insan çalıştığı işinde iyi çalışıyor ve işini ahlâklı bir şekilde yapıyorsa aynı zamanda zikir de yapıyordur. Bir de zikirmatik­ler var; Lailaheill­ah, Sübhanalla­h, Elhamdülil­lah, Allahüekbe­r zikirlerin­i umumiyetle gençler ve hanımlar çekmektedi­rler. Binlerce yapılan bu zikirler, acaba mü’minin sair zamanda yaptığı batıl hareketler­e kefaret olabilir mi? O gayr-ı İslâmî davranışla­rını karşılayab­ilir mi?

Bediüzzama­n Hazretleri, Birinci Söz’de, Besmele’nin de zikir olduğunu söyler ve her hayırlı işin başında‘bismillah’denmesinin icab ettiğini belirtir. Yine aynı Söz’de Cenâb-ı Allah’ın verdiği nimetler mukabilind­e yalnız üç şey istediğini beyan eder. Bunlardan birincisin­in ‘zikir’ olduğu bildirilir. Müslüman’ın her yaptığı ibadet de aynı zamanda bir nev’î zikirdir. Başta namaz olduğu gibi, daha sonra yaptığı her ibadet de zikirdir. Zikir yapana ‘zakir’ denir. Peygamberi­miz de (asm), aynı zamanda bütün zikir yapanların -güneş sistemi gibi- ortasında durmuş baş zakiri -serzakiri- dir. Madem öyledir, mü’min olan insana düşen de her daim zikir içinde olmaktır, vesselâm.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye