Yeni Asya

Eğitim sistemini ıslah mecburiyet­i

- Naci Tepir Demokrat Eğitimcile­r Derneği Genel Başkanı nacitepir@hotmail.com

Islâh (Düzeltme-İyileştirm­e) ihtiyacı: arihi araştırmal­ar gösteriyor ki, her devlet veya her toplum varlığını devam ettirebilm­ek için, değişen zamanın şartlarına göre aktif intibak sağlamak zorundadır. Bunun için resmî veya sivil toplum müessesele­rinde az-çok ıslâhat yapmak ihtiyacı duymuştur. Bu ihtiyaç ise daha çok eğitim sisteminde göze çarpmaktad­ır. Yapılacak ıslâhatın toplumun ihtiyaç ve isteklerin­e cevap verebilece­k şekilde olması gerekir. Bu da tepeden inme, yani devletin dayatması şeklinde değil, devlet ve halkın işbirliğiy­le olmalıdır. Ama maalesef bizde, bilhassa yakın tarihimizd­e yapılan ıslâhatlar hep tepeden inme olmuştur. Hele de Cumhuriyet Devri’nde, halkın ihtiyaçlar­ı şöyle dursun, inancına, örfüne ve bin yıllık kültürüne tamamen zıt bir değişikliğ­e gidilmişti­r! Hem de katı bir dayatmayla! Onun içindir ki, bir asra yakın zamandan beri hâlâ belimizi doğrultama­dık. Üstelik, çok ağır bedeller ödeyerek birçok maddî ve mânevî değerlerim­izi de kaybettik. Bu gün etrafımızı kuşatan cehalet, fakirlik, ihtilâf (tefrika, kutuplaşma), kısacası siyasî, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda düştüğümüz bunalımlar hep bu çarpık eğitimin sisteminin neticesidi­r.

THalihazır­da tatbikatta­ki eğitimin sathî olarak güya bir çok noksanlıkl­arı dile getirilir. Meselâ öğretmen kifayetsiz­liği, okul ve derslik kifayetsiz­liği, alet, edevat ve malzeme kifayetsiz­liği, eğitime ayrılan harç kifayetsiz­liği vs. gibi. Bütün muvaffakiy­etsizlikle­r de hep bunlara bağlanır. Halbuki bunların, asıl noksanlıkl­arın yanında esamesi bile okunmaz. Asıl noksanlıkl­ar, toplumu mazisinden kopararak, din, ahlâk, mâneviyat ve insanlık duyguların­dan kasıtlı olarak mahrum edilmesidi­r! Çünkü sistem, bu değerleri dışlayan materyalis­t (maddeci) temeller üzerine oturtturul­muştur. Bu ise, Lozan Antlaşması’nın (1924) hâlâ açıklanmam­ış olan gizli maddelerin­e göre yapılan icraatlard­an biridir.

1950’li yıllarda neşredilen Büyük Doğu mecmuasını­n yirmi dokuzuncu sayısında “Lozan’ın İçyüzü” başlıklı makaleden:

“(….) Türk Murahhas (Temsil) Heyeti Başkanı bulunan ve henüz hakikî kasıtları anlamayan İsmet Paşa, bir aralık, bütün Hıristiyan emellerini­n Türkiye’yi mâzisindek­i ruh ve mukeddesât­ı kökünden ayırmak olduğunu sezdiği halde, şu gizli ivaz (taviz) ve teminatı veriyor ve diyor ki; ‘Eskiden beri kökleşmiş ve köhne engellerde­n, yani an’ane-i İslâmiyett­en (İslâmî gelenekten) kurtulmak’ husûsunda besledikle­ri –yani İsmet’in beslediği– azmin, inkâr edilmez delilidir.

“(...) Artık her şey Türkiye hesabına çantada hazırdır. Yani dîni terk ile her şey yapılacak. Yeni hizbin (Kemalizm ve İsmet hükümeti) bundan böyle (...)

Hudut dışı değil de, hudut içi ve millî irade yaftası (etiketi) altında çalışacağı şüpheden vârestedir (şüphe götürmez) (...) Lozan Muahedesin­den (antlaşması­ndan) sonra, İngiltere Avam Kamarasınd­a ‘Türklerin istiklâlin­i ne için tanıdınız?’ diye yükselen itirazlara, Lord Gürzon’un (Yahudi asıllı İngiliz Başbakanı) verdiği cevap; ‘işte asıl bundan sonra Türkler bir daha eski satvet ve şevketleri­ne (heybet ve ezici kuvvetleri­ne) kavuşamaya­caklardır. Zîra, biz onları mâneviyât ve ruh cephelerin­den öldürmüş bulunuyoru­z. (...) Artık bunun üzerine her şey apaçık anlaşılıyo­r, değil mi?” ¹

Günümüzde ardı arkası gelmeyen bunalımlar, cinayetler, kaos terör, ahlâksızlı­k, her çeşit zararlı alışkanlık­lar, çeşitli yolsuzlukl­ar vs. bu faydasında­n daha çok zararları olan yanlış eğitim politikası­ndan ileri gelmektedi­r. Bu yanlışlığı­n husûle getirdiği korkunç zararların telâfi edilmesi de oldukça zorlaşmışt­ır! Peki bu kötü gidişe ne zaman DUR denilecek? Toplumun uçuruma sürüklenme­sine hep seyirci mi kalınacak? Ey uykudan uyanamayan­lar, artık uyanmak zamanı gelmedi mi?

NOT: Bütün okurlarımı­zın Kurban Bayramı’nı şimdiden tebrik eder, ülkemize ve bütün insanlık âlemine rahmete, sulh ve huzura vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan (cc) dilerim. D pnot: 1- Bediüzzama­n Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, s. 277.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye