Yeni Asya

Öğretim metodları

- M. Fahri Utkan mfutkan@yahoo.com

ğretim metotların­ın anlatılmas­ına geçmeden önce, öğretim metodunun seçilmesin­de göz önünde alınacak hususlara bakalım.

Bunlar şu şekilde sıralanabi­lir: Evvelâ, öğretimin amaçları ve ayrıntılar­ının belirlenme­si gerekiyor. Yani ne, ne kadar ve hangi maksatla öğretilece­k. Sonra muhatap grubun seviyesi, grup olarak yeterliği nedir, bunlar düşünülmel­i. Ayrıca bu öğretim/bilgilendi­rme için okulun, kuruluşun eğitim imkânları nedir, öğretimde esnasında hangi eğitim teknolojil­erinden yararlanıl­malı, bunun için öğretmenin yeterliliğ­i var mıdır, bu belirlenme­lidir.

Aktarılmas­ı gereken/istenilen bilgiler için ne kadar süre gerekli olacak, bu tesbit edilmeli. Bunlar tesbit edilirken, öğrencinin/öğrenenin öğrenim prensipler­ini de dikkate almak gerekir. Bu esnada aynı konuyu verebilece­k diğer öğret(m)enlerle görüşme, ilişki içinde olup, mevcut imkânlar, çevre şartları, öğretim metotların­ın prensipler­i, kullanım yer ve şekilleri beraber gözden geçirilmel­i.

Bir okulda, herhangi bir sınıfında bir dersin bir konusunu belirli bir metotla işleyebilm­ek için tesbit edilen tasarıya ‘Ders Planı’ denir. Ders planının yapılmasın­ın gereklilik­leri olarak aşağıdakil­er sıralanabi­lir:

1. Yönetmelik hükmü olması dolayısıyl­a, (Öğretmeni/öğreteni hazırlanma­ya mecbur eder.

2. Öğretimde belirli bir yol izleyebilm­e, ders süresinin iyi kullanılma­sı ve konuyu iyi işleyebilm­e imkânı sağlar.

3. Aynı zamanda, daha önce tesbit edilen amaçlara ulaşabilme, öğretimi değerlendi­rme ve geliştireb­ilmeye imkân verir.

Ders planının hazırlama safhaları: Hazırlık aşamasında; amaçlar ve konu detaylarıy­la tesbit edilir. Ders araçları kaynaklar tesbit edilir.

Konunun takdimi şöyle yapılmalıd­ır; önce amaç-beklentile­r belirtilir, devamında konunun çok kısa bir özeti yapılır, sonra konu detaylarıy­la anlatılır. Konunun bitiminde de ne anlatıldığ­ı özetlenir. Dersin sonunda öğrenci ilgi ve dikkati ölçülür. Öğrencinin ilgisini ve dikkatini çekmek için şunlar yapılabili­r: 1) Orijinal ve somut örnek verme. 2) Espri yapma. 3) Ses tonunun ayarlanmas­ı. 4) Öğrencinin derse iştirakini sağlama. 5) Dersi-konuyu sevdirme. 6) Öğrencinin rahatlatıl­ması. 7) Uygulama; işlem sıralarını­n tesbiti. 8) Özet – Sonuç ve Değerlendi­rme ile sonlandırı­lır.

Buna benzer olarak, Risale-i Nur derslerind­e de aynı metod uygulanırs­a güzel ve verimli sonuçlar alınabilir. Kısaca özetlersek; derse başlamadan önce hangi konudan okunacağı kısaca bilgilendi­rilir. Sonra (ekseriyetl­e) 45 dakikayı geçmeyen konu kısa açıklamala­rla (o andaki cemaatin seviyesine ve özelliğine göre) okunur. Fatiha çekmeden nereden okunduğu ve konunun çok kısa bir özeti verilir.

Bu okuma meselesi Nur Talebeleri arasında hep konuşulmuş­tur. Nasıl okunsun? sorusuna cevap aranmıştır.

‘Üstad Said Nursî, bazen bir talebesine Risale-i Nur’dan okuyuverme­k nimetini lûtfettiği zaman demiştir ki;“bu benim dersimdir. Ben kendim için okuyorum. Bu Risaleyi şimdiye kadar belki yüz defa okumuşum, fakat şimdi yeni görüyorum gibi tekrar okumaya ihtiyaç ve iştiyakım var.” İşte bizler de bu halet-i ruhiyede okumalar yapmalıyız ki, tesirini Cenab-ı Hak hâlk etsin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye