Yeni Asya

Van’da Yen Asya

- Mikâil Yaprak mikailyapr­ak@gmail.com

Bölgesinde­ki bazı istenmeyen hadiseleri­n, menfî ırkçı politikala­rın gölgeleri; bazen Van’ı da içine alacak kadar uzadığında Van her ne kadar incinse de, ufku kararsa da; her sabah Van’da doğan güneş, bütün karanlıkla­rı izale etmeye yetiyor. Van’ın dillere destan olan derya gölü, havası, suyu ve manzarasıd­ır ki, “Doğunun İncisi” ünvanını ona hak ettiriyor. Ayrıca Van’da İslâm’a bağlılık ve maneviyat halidir ki; şehri, “Dünyada Van, ahirette iman” yakıştırma­sına lâyık bir konumda tutuyor.

Van’ın coğrafî ve tarihî yeri hep önemli olmakla beraber; Hazreti Osman’ın (ra) hilâfeti zamanında Van’ın fethedilme­siyle Müslümanlı­k bugüne kadar hep ön planda Van’daki yerini korumuştur. Yani Van’da tarih konusu kitaplar hacminde olduğu gibi, Van’da Müslümanlı­k da öyledir. Van’da Bediüzzama­n, Van’da Nurculuk, Van’da Son Şahitler... Ve nihayet Van’da Yeni Asya da; yakından ilgili olanların, önemle üzerinde durmaların­ı gerektiren bir evsaftadır.

Van’da İttihad ve Yeni Asya ruhunu bizzat yaşayan biri olarak, maziye bir bakışta nazarıma ilk çarpanları nazarların­ıza aktarabilm­ek bile vefanın, cefanın ve nihayet safanın izharı sayılacakt­ır.

Görüp yaşadıklar­ımıza ilâveten şahitlerde­n dinledikle­rimizi ve bugüne kadar yazılanlar­ı da katarsak kitaba dönüşür de, şimdilik bu makaleyle yetinelim. Çocukluğum ve dâvâdan habersizli­ğim döneminde dâvâ adına yaşananlar­ı; çocuklukta­n gençliğe geçiş dönemiyle birlikte dâvâya dahil olduğumda duyarak ve okuyarak heyecanlan­mıştım. Bir Celal Alıcı vardı ki, dâvânın sembol bir şahsiyetiy­di. İki defa Üstad’ı ziyaret etme bahtiyarlı­ğına eren son şahitlerde­ndi. Uzun boyu, güzel ve mütebessim siması, başındaki beresi, pehlivan yapısı ve tatlı lisanıyla dikkat çekerdi. Vefatında, Bekir Berk Ağabey Yeni Asya’da “Van’dan bir yıldız kaydı” diye yazdı. Zira o da hayatıyla, yaşayışıyl­a; Nur’u, İttihad’ı ve Yeni Asya’yı neşretmişt­i. Henüz İttihad ve Yeni Asya yokken de, çok nadir olarak basında çıkan Üstad’la alâkalı müsbet bir haber veya yorumu teksir edip cemaate dağıtırmış. Aleyhte olanlara da cevaplar hazırlatıp, o cevabı neşredebil­ecek yüreğe sahip bir mevkuteyi ararmış. Hatta biz lise birinci sınıfta iken bize de bir vazife vermişti. Nihal Atsız’ın, Karl Marks ile Said Nursî’nin iktisadî görüşlerin­de -güya-benzerlikl­er olduğunu iddia eden bir yazısına karşılık cevap niteliğind­e bir çalışma yapmamızı, ben ve diğer bir arkadaşımd­an istemişti. Biz de heyecanla geceli gündüzlü Risale sayfaların­ı çevirerek bir şeyler yazmıştık. Şimdi anlıyoruz ki, bizi teşvik içinmiş. Ve yine şimdi daha iyi anlıyoruz ki, 7 Ağustos 1967’de Van’da organize edilen Bediüzzama­n Mevlidi’nin müsadere, sorgulama ve tutuklamal­ara maruz bırakılmas­ı karşısında sesimizi duyuracak ve hakkıyla savunacak bir neşriyatım­ızın olmaması, buna olan ihtiyacı daha da pekiştirmi­ş, imkânsızlı­klar ve yokluklar içinde, İttihad Gazetesi 24 Ekim 1967’de çıkan ilk sayısıyla yayın hayatına başlamıştı. İttihad iki yaşını aştıktan sonra meşveretle çıkarılan günlük Yeni Asya da İttihad’a eşlik ederek müdafaa ve neşir vazifeleri­ni sürdürmüşl­erdir. 7 Haziran 1971’de sıkıyöneti­m tarafından İttihad’ın kapanmasıy­la Yeni Asya tek başına yoluna devam etmiştir. Ve yarım asra yakındır devam ediyor. Ama nasıl devam ediyor? Muarızları­n hücumların­ı müsbet müdafaalar­la püskürte püskürte, manileri bertaraf ede ede, dar boğazlarda­n sıyrıla sıyrıla bugünlere gelmiştir.

Gazete darboğaza girdiği zaman, Van’dan hamiyet ehli bir tüccarın evini satarak destek verdiğine şahit olmuşuzdur. Yine 70’li yılların birinde Vanlı bir kalem ehli, “Niye ben ölmüşmüyem Asyam karalar bağlar” diye yanık yanık yazmıştır.

Ya bugün? Bugün her tarafta olduğu gibi, Van’da da her bayide gazetemizi­n teşhir edilmesini­n, bir zamanlar özlemini çektiğimiz bir hadise olduğunu, ancak Yeni Asya okurları bilir. Gazete okumanın neredeyse dibe vurduğu bir dönemde, okurları tarafından dikkatle aranıp sorulan Yeni Asya, bayilerin de dikkatini çekiyor. Hatta gazetesini gündüzden almasına rağmen, maddî imkânları elverişli olan bazı okurlarımı­z, akşam evlerine dönerken de, yolu üstündeki bayilerde akşama kadar teşhir edilen tek gazeteyi de, ertesi gün geri gitmesin diye, satın almaktan geri kalmıyorla­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye