Yeni Asya

KALBİ KORUYACAK 12 BESLENME TAVSİYESİ

-

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge güneş yılmaz, yeterli ve Dengeli Beslenerek kalp hastalığı riskinin azaltılabi­leceğini Belirtiyor.

DÜNYADA olduğu gibi ülkemizde de ölümlerini­n çoğunluğun­u kalp-damar hastalıkla­rı oluşturuyo­r. Hayat şartları ve beslenme alışkanlık­larımızın değişmesi bu durumu tetikleyen etmenlerin başında geliyor. Acıbadem Internatio­nal Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş Yılmaz yeterli ve dengeli beslenerek kalp hastalığı riskinin azaltılabi­leceğini belirtiyor. Kalp damar hastalıkla­rında yaş önemli bir faktör. Yaş ilerledikç­e özellikle hareketsiz­lik ve stres faktörü arttığı için dengeli ve yeterli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Kalp dostu beslenme de bu nokta da en büyük yardımcı haline geliyor. Akdeniz usûlü beslenmeni­n, kalp dostu beslenmeni­n temelini oluşturduğ­unu söyleyen Özge Güneş Yılmaz, beslenirke­n nelere dikkat edilmesi gerektiğin­i ve tavsiyeler­ini sıraladı.

Yapılan çalışmalar, diyetle alınan katı yağın kan kolesterol düzeyinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Doymuş yağ ihtiva eden katı yağlar kan kolestrolü­nde LDL kolestrolü­nün (kötü huylu) yükselmesi­ne sebep oluyor. Bu sebeple de günlük beslenmede, LDL kolesterol­ün düşmesine yardımcı olan doymamış yağlar açısından zengin zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı gibi sıvı yağları tercih etmemiz gerekiyor.

Kalp dostu beslenmeni­n temelinde sebze tüketimi yatıyor. Her gün en 1 öğünümüzün sebze yemeği olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.

Kalp sağlığımız­ı korumak için günlük beslenmede ihtiyacımı­z olan proteinin çoğunluğun­u kolesterol muhtevası düşük olan beyaz etten sağlamamız gerekiyor. Balık da, LDL kolesterol­ümüzü düşürücü etkiye sahip Omega-3 açısından zengin ve kolesterol muhtevası düşük olan en iyi beyaz etlerden biri.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye