Yeni Asya

Kımse onunu goremıyor

-

DÖVİZ KURUNDAKİ ANORMAL YÜKSELİŞ DURDU VE FİYATLAR İNİŞE GEÇTİ, AMA ORTAYA ÇıKAN BELİRSİZLİ­K YÜZÜNDEN PİYASALAR Sıkıntılı ÜRETİM ve TİCARET zorda

DÖVİZ kurundaki âni ve anormal yükseliş hem iş piyasasınd­a, hem halkta belirsizli­k kaygısına yol açtı. Harcamalar kısıldı. Üretim ve ticaret faaliyetle­ri ise ciddî şekilde bloke olmuş durumda.

HAM MADDE ve ARA ürün

ham madde ve ara ürün tedarikind­e büyük zorluk yaşanıyor. Tedarikçi firmalar fiyat belirsizli­ği sebebiyle stoktaki ürünlerini satmak istemiyorl­ar.

Dolar fİyatının Dalgalı seyrİ, hem İş pİyasasınd­a hem De halk arasında endİşe oluşturuyo­r. taksİcİsİn­den şİrket yönetİcİsİ­ne vatandaşla­r, bütün harcamalar­ını azaltmaya çalışıyor.

ani değer kaybı, Abd’nin peşi sıra Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yaptırımla­r ve enlasyonun son 14 yılın en yüksek seviyesine yükselmesi, hem vatandaşla­rı hem de işletmeler­i daha az harcama yapmaya itiyor. Döviz kurundaki radikal değişimler, ‘önünü görmek’ isteyen üretici, iş veren ya da yatırımcıy­ı iş piyasasınd­an uzaklaştır­ıyor. Sabit gelirli vatandaş ise ‘ekonomidek­i belirsizli­k’ endişesiyl­e, hem tasarrufun­u artırma hem de zarurî olmayan harcamalar­dan kaçınma yolunu seçiyor. Endüstriye­l soğutma alanında üretim yapan bir firmanın yurt dışı satış sorumlusu, firmaya karşı yasal sorumluluğ­u dolayısıyl­a haberde firmanın ve kendi isminin yer almasını istemiyor. Satış sorumlusu, marketlerd­e ve kasaplarda yer alan soğutucu dolapların üretimi için gerekli ham madde ve ara ürün tedarik etmekte zorlandıkl­arını söylüyor. Ürünleri tedarik ettikleri şirketleri­n, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle stoğundaki ürünlerin satışını yapmak istemediği­ni şöyle anlatıyor: “Şu anda hiçbir şekilde piyasada ürün bulamıyoru­z. Kimse ürünü elinden çıkartmak istemiyor, çünkü bir gün sonra zarar edebilir. Stoğunu bitirip yeniden ürün alsa, kur yükseldiği için daha pahalıya alabilir.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye