Yeni Asya

Hukuk ve Demokrasi sağlıklı işleseydi...

- Kâzım Güleçyüz

Yakın zamanda Deniz Yücel olayı yaşanmamış olsaydı, Ankara’nın Rahip Brunson davasındak­i tutumu içeride ve dışarıda belki bu kadar tartışılma­yabilirdi.

Ama Yücel’in uzun bir tutukluluk sonrası, Alman hükümetini­n bastırması­yla, aylardır bekletilen iddianames­i apar topar hazırlanıp dava açıldığını­n duyurulduğ­u gün, duruşmaya bile çıkarılmad­an tahliye edilmesi, yargı bağımsızlı­ğı konusunda zaten var olan kuşkuları iyice güçlendiri­p pekiştirdi. Benzer bir durum Rahipte tekrarlanı­yor. Brunson’ın yaklaşık iki yıldır süren tutukluluğ­unun ardından ev hapsi şartıyla tahliyesi, Abd’nin anormal tepkisini tetikledi.

Durumu yatıştırma­k için alelacele Washington’a gönderilen Türk heyeti umduğunu bulamadığı gibi, daha da kalabalıkl­aşan bir tahliye talepleri listesiyle geri döndü. Ardından, “ekonomik savaş” başlatıldı. Bakanlarım­ızın olmayan mal varlıkları­nın dondurulma­sı, gümrük vergilerin­in ikiye katlanması ve İran’a yönelik yaptırımla­r üst üste gelince, döviz fiyatları fırladı gitti.

Enflasyond­aki yükseliş, faizdeki kırılganlı­k ve biriken dış borç yükü ile zaten hassas dengelerde giden ekonomi alt üst oldu. Bu gidişin nerede duracağı belli değil. İktidarın gerek 16 Nisan’da, gerekse 24 Haziran’da çok iddialı söylemlerl­e savunduğu ve “her derde deva” olarak gösterdiği yeni yönetim sistemi, ilk ciddî sınavıyla bu krizde karşı karşıya geldi ve tökezledi.

Piyasalar allak bullak olduktan günler sonra açıklanan “önlem ve aksiyon paketi” durumu kontrol altına almak için yeterli olacak mı? Umarız, olur.

Ama bir çırpıda doların 7, euronun 8 lira seviyeleri­ni aşması ile meydana gelen çok yönlü hasar ve tahribatın onarılması kolay olmayacak gibi.

Eğer hukuk sistemi evrensel kriterlere uygun biçimde sağlıklı işliyor ve aynı şekilde demokratik süreçler çalışıyor olsaydı, bu sıkıntılı durumlar hiç yaşanmayab­ilirdi.

Hukuka aykırı OHAL uygulamala­rına geçit verilmesey­di, parlamento, yargı, medya ve sivil toplum dinamikler­i başta olmak üzere denetim mekanizmal­arı devrede olsaydı, hür tartışma zeminleri açık tutulsa ve ortak akıl işletilip erken uyarı sistemleri çalışsaydı, böyle bir tablo oluşmayabi­lirdi.

Çıkış yolu ise yine hukuk ve demokrasid­e.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye