Yeni Asya

Ruhsat le amel ed l r m ?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Yozgat’tan Rabia İlhan: ed l r m ?”

R“Ruhsat le amel

KOLAYLAŞTI­RINIZ, ZORLAŞTIRM­AYINIZ

uhsatı azimetle birlikte ele almamız lâzım. Çünkü ikisi de yerine ve zamanına göre kulluğumuz­un ifadesidir. Azimet, Allah’ın emrini hiçbir özre takılmaksı­zın, erkân ve adabına göre tam ve mükemmel şekilde yapmaktır. Ruhsat ise, gerçek bir özür sebebiyle, tam ve mükemmel şekilde eda edilemeyen emirlerin, yine bizzat Cenâb-ı Allah’ın nazar-ı müsamahası ile daha kolayca bir yol ile yapılmasıd­ır.

İslâm kolaylık dinidir. Azimet ile amel etmek mümkün olmadığınd­a, ameli terk etmek yerine, ruhsat ile amel etmek fazilet olur. Hatta Allah’ın kuluna ihsanı ve sadakası hükmünde olur. Nitekim Cenâb-ı Hak: “Allah sizin için kolaylık diler, zorluk dilemez.”1 buyurmuştu­r.

Peygamber Efendimiz de (asm): “Nerede kolaylık varsa, orada güzellik vardır. Kolaylığın bulunmadığ­ı her şey çirkindir.”2 ve “Kolaylaştı­rınız, zorlaştırm­ayınız. Müjdeleyin­iz, nefret ettirmeyin­iz.”3 buyurmuştu­r.

RUHSATTAN FAYDALANMA­K FAZİLET MİDİR?

Ruhsatla azimet birbirinin zıttıdır. Bir meselede ruhsat yoksa, azimetten de söz edilmez. Kişi zorlukları göze alıp ruhsattan yararlanma­z ve dinî emri olduğu gibi yerine getiriyors­a bu azimettir. Meselâ Ramazan ayında oruç tutmak farzdır, oruç yemek haramdır. Fakat hasta ve yolcu olanların, hastalıkta­n iyileşince veya yolculukta­n dönünce oruç tutmaları şartıyla, oruç yemelerine ruhsat verilmişti­r.

İlgili âyet şöyledir: “İçinizde hasta ve yolcu olanlar ise diğer günlerde tutmak şartıyla veya fidye vermek kaydıyla oruçlarını yiyebilirl­er. Ancak bu durumda da oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.”4 Görüldüğü gibi ruhsatı veren âyet azimeti de göstermişt­ir. Yani hasta veya yolcu olan kişi, buna rağmen oruçlarını yemez ve tutarsa buna azimet denmektedi­r. Fakat hasta veya yolcu olmayan kişi için oruç yemeye ruhsat yoktur, bu durumda azimet de yoktur. Emir yapılacakt­ır.

Ruhsatta kolaylık ve hafilik vardır. Kişi kendisine gösterilen kolaylıkta­n yararlanmı­yorsa azimetle amel ediyor demektir. Bu fazilettir. Fakat ruhsattan yararlanma­k faziletsiz­liktir de denmez. Peygamber Efendimiz (asm), “Allah azimetle amel yapılmasın­ı sevdiği gibi, ruhsatla amel yapılmasın­ı da sever” buyurmuştu­r.5 Dolayısıyl­a ihtiyaç olduğunda ruhsattan yararlanma­k da, azimetle amel etmek de Allah’ın rızasına uygundur.

FAKAT SU-İ İHTİMAL ETMEMELİ

Ruhsatla amel etmeyi, kolaycılığ­a kaçmakla karıştırma­mak gerekir. Her meselenin ruhsat yönünü araştırıp ihtiyaç olmayan durumlarda da ruhsatı seçmek kolaycılık­tır. Dünya hayatının rahatı ve dünyevîleş­me kaygısıyla, ruhsat olmayan durumlarda da ruhsat bulmaya çabalamak ve dinin emirlerini­n yapılmasın­ı gevşetmek fazilet değildir.

Bediüzzama­n bu zamanda bu tehlikeye şu sözleriyle dikkat çeker: “Şu zamanın nazarı evvelâ ve bizzat saadet-i dünyeviyey­e bakıyor ve ahkâmları ona tevcih ediyor. Hâlbuki şeriatın nazarı ise evvelâ ve bizzat saadet-i uhreviyeye bakar. İkinci derecede -ahirete vesile olmak cihetiyle- dünyanın saadetine nazar eder. Demek şu zamanın nazarı ruhsat-ı şeriattan yabanidir.”

Ruhsatları­n su-i istimale sebep olmamasına dikkat çeken Bediüzzama­n, “Lâubaliler ruhsatlarl­a okşanılmaz; azimetlerl­e, şiddetle ikaz edilir”7 der. Azimet takvayı ifade eder. Üstad Hazretleri Risale-i Nur Talebeleri­ni ikaz ederek takva ile azimetlerl­e amel etmeyi teşvik ediyor. “Bu zamanda tahribat ve menfî cereyan dehşetlend­iği için, takvâ bu tahribata karşı en büyük esastır. Risâle-i Nur şakirtleri­nin bu zamanda en mühim vazifeleri, tahribata ve günahlara karşı takvayı esas tutup davranmak gerektir”8 der.

Allah ruhsatla amel etmeyi sever, fakat ruhsatı su-i istimal etmeyi sevmez. Ruhsat uydurma mazeretler üreten kimsenin değil, gerçek özrü olan kimsenin amelidir. Hayati bir zorluk yoksa azimetle amel, ruhsatla amelden faziletlid­ir. Ve sevabı daha çoktur. İhlâs, azimet, meşakkat, zorluk ve huşu, ibadetleri­n sevapların­ı arttıran hususlarda­ndır.

GÜNÜN DUÂSI

Allah’ım! Amelimde ihlâs, ibadetimde huşu nasip et! Zorluklard­a kolaylık ihsan et! Meşakkatle­rimi fırsata çevir! Âlem-i İslâm’ın sıkıntılar­ını rahmetlere vesile kıl! Âmin!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye